NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: POLITIČKI PROGON VOJVOĐANSKIH HRVATA U SUBOTICI

NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: POLITIČKI PROGON VOJVOĐANSKIH HRVATA U SUBOTICI

13.03.2015

Kategorija: Politika

Nepodobni Hrvati u Vojvodini

 

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao organizator subotičkog predstavljanja i suizdavač publikacija „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“ i „Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca“, reagovao je na, pre nekoliko dana objavljeno, saopštenje predsednika Saveza bačkih Bunjevaca Mirka Bajića u kojem je izneo niz optužbi na račun predstavnika hrvatske zajednice.

U saopštenju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koje je potpisao Tomislav Žigmanov navodi se da funkcioneri DSHV-a i hrvatske zajednice u Subotici nisu nosili nikakav, kako je Bajić to konstatovao, „flor šahovnice“, jer se dobro zna šta je šahovnica i kada se i na koji način u javnosti ističe ili nosi. “Čini se kako Mirko Bajić spada u red onih koji u svakoj kockastoj šari vide nacionalni simbol Republike Hrvatske, ali i hrvatske zajednice u Srbiji, ali ne u pozitivnom kontekstu”, dodaje se u saopštenju.

Na ovakav način se, u okviru projekta – Progon Hrvata, odmah nakon gradonačelnika Jenea Maglaija, koji je drugi put predstavnicima hrvatske zajednice zabranio održavanje naučnih skupova u Gradskoj kući, uredno priključio i koalicioni privezak Mirko Bajić (Bunjevac po potrebi), koji je izvređao i optužio funkcionere DSHV-a i hrvatske zajednice da su stavljanjem flora šahovnice oko rukava iskazivali da su navodno diskriminisani jer im nije data na korišćenje Velika većnica Gradske kuće i da je to “vrhunski izraz licemerja”.

Mirko Bajic

Mirko Bajić: u traci su velike oči, slika: sbb.org.rs

Bajić je takođe optužio predstavnike hrvatske zajednice da otvoreno sprovode akte asimilacije građana pripadnika bunjevačke nacionalne manjine u Republici Srbiji u Hrvate. Zatim je izvređao predstavnike naučno-obrazovnih institucija iz Hrvatske i Mađarske nazvavši ih kvazi naučnicima koji svojim naučnim radovima određuju ko kako mora da se izjašnjava, a da se ustvari vrši ugrožavanje prava na nacionalno osećanje, te da se diskriminišu, vređaju i omalovažavaju na nacionalnoj osnovi oni građani koji se izjašnjavaju kao Bunjevci.

Reagujući na Bajićeve navode, u saopštenju Tomislava Žigmanova stoji i da Mirko Bajić ima pravo, kao i svaki drugi građanin, donositi procene o tome šta može biti „navodna diskriminacija“, ali je upitno sme li kao visoki funkcioner lokalne samouprave donositi ocene o tome šta je „druga adekvatna sala“ te da li neki čin predstavlja „vrhunski izraz licemerja“, posebno, jer je pre nekoliko dana u istoj toj Gradskoj kući on bio domaćinom sličnog skupa, istina grupacije kojoj on pripada, to jest one koju protežira predsednik Republike, a kojoj nije trebala „druga adekvatna sala“. Ono što hrvatska zajednica u Subotici očekuje samo je jednakost u dostupnosti javnog prostora za iznošenja vlastitih stajališta, što je gradonačelnikovom odlukom o dodeli „druge adekvatne sale“ onemogućeno.

Gradonačelnik Jene Maglai je predstavnicima Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prošle godine takođe zabranio održavanje naučne tribine u plavoj sali Gradske kuće sa obrazloženjem da se politički događaji ne mogu organizovati u Gradskoj kući (!)

Ako pogledamo šta je sve ono što se danas održava u najvišem Domu Subotičana (čitaj: Javnoj kući), onda vidimo da je dozvoljeno održavanje svih političkih skupova bunjevačke nacionalne zajednice, zatim, godišnjice DSHV-a i posebno sednica Skupštine grada na kojoj se sa govornice često čuju laži, a neretko i nesankcionisan govor mržnje. Tako je svojevremeno nekadašnji odbornik Ekološke stranke Vojvodine Blaško Gabrić rekao da će se na “deponiji kotiti pacovi, lisice i Cigani”. Ili kada je odbornik Pokreta mađarske nade Laslo Đula polio čašom vode tadašnju predsednicu Skupštine grada Mariju Kern Šolju.

Međutim, i nakon druge packe (no-no!), ipak ostaje nejasna, da ne kažem, maglovita odluka DSHV-a da, i pored uzastopnih poniženja i vređanja od strane gradonačelnika i koalicionih mu partnera, i dalje čini sastavni dio vladajuće političke garniture.

pecat1

 

 

 
[clear]

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: POLITIČKI PROGON VOJVOĐANSKIH HRVATA U SUBOTICI”

Tomas says:

Neobavešten, promašen i obojen stav!

ljubo says:

Divan neki covek ovaj Bajic , mislim , bas , bas divan … od Milosevica pa na ovamo

JohnD says:

Sve dok u likovi kao ovaj ne budu sklonjeni sa pozornice, nece tu biti nista bolje. Problem je sto ih ima svugde, u svakoj stranci, svakoj organizaciji, svakom javnom preduzecu…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.