Suprotno nalogu zaštitara, Gradska kuća u Subotici bez ograde – Bakić i Pastor tvrde da je preduzeto dovoljno kako bi prolaznici bili bezbedni

Suprotno nalogu zaštitara, Gradska kuća u Subotici bez ograde – Bakić i Pastor tvrde da je preduzeto dovoljno kako bi prolaznici bili bezbedni

Foto: NJ/Magločistač

Gradska kuća u Subotici predstavlja pretnju prolaznicima zbog učestalog otpadanja delova fasade teških i do nekoliko kilograma, reljefnih ukrasnih elemenata od kamena i žolnai keramike, fasade sa dimnjaka i betonskih delova, nalaz je inspekcije Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj s početka avgusta ove godine. Na osnovu njega, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izdao je mere zaštite, među kojima su uklanjanje potencijalno opasnih elemenata sa objekta, ali i postavljanje zaštitnih nadstrešnica i ograda oko objekta. Gradski čelnici kažu za Magločistač da im „ne pada na pamet“ da postavljaju ograde oko ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja, već da su po pomenutom nalogu uklonili opasne elemente, na osnovu čega zaključuju da su „prolaznici apsolutno bezbedni“.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić kaže u razgovoru za portal Magločistač da su nakon naredbe Pokrajinskog inspektora odmah dobili i spisak radova šta treba da se uradi.

Stevan Bakić, foto: NJ/Magločistač (arhiva)

Mi smo sa spoljašnjeg dela fasade otklonili sve te ukrasne elemente i delove fasade koji su otpadali i sada ne postoji opasnost po građane. Uklonjeni su delovi i sa spoljašnje i unutrašnje fasade, i oni drveni mostovi sa unutrašnje strane, da ne bi neko od zaposlenih slučajno bio povređen“, navodi Bakić.

Kako kaže, sve što je trebalo sa spoljašnje strane fasade da se uradi, to je i urađeno.

„O tome smo obavestili pokrajinskog inspektora i zato nismo obeležavali trakama i upozoravali građane jer smo uradili sve što je bilo neophodno na spoljnom delu fasade“, navodi gradonačelnik.

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor takođe kaže za Magločistač da je urađeno sve što je bilo u njihovoj moći i da je bitno da se Gradska kuća zaštiti i da se obezbedi fizička sigurnost građana.

Objekat je apsolutno bezbedan za građane. Apsolutno nema mesta panici i zbog toga smo skinuli one elemente koji su u najvećoj meri ugrožavali sigurnost građana. I to činimo na način da te elemente stavimo na bezbedno mesto da bi se mogli vratiti kada se za to steknu uslovi“, navodi Pastor.

Balint Pastor, foto: NJ, Magločistač (arhiva)

Kako kaže, izričito je protiv toga da skele budu godinama ili decenijama oko Gradske kuće.

„Prethodna vlast je završila novu fontanu u centru grada, mi sada završavamo radove na zgradi Narodnog pozorišta, sređuje se fasada Gradske biblioteke. Ne pada mi na pamet da godinama budu skele oko Gradske kuće, činimo sve što možemo. Zbog toga je pokrenuto i ovo skidanje i stavljanje na bezbedno mesto tih elemenata“, ocenjuje Pastor.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) je konstatovao u svom dopisu Gradskoj upravi da je vizuelnim uvidom u stanje objekta ustanovljeno „više od 30 kritičnih tačaka na svim fasadama i krovnim površinama Gradske kuće koje mogu prouzrokovati otpadanje većih delova fasade, kamenih i keramičkih ukrasa ili delova krova koji mogu prouzrokovati, ne samo njenih estetskih vrednosti, već može ugroziti i bezbednost korisnika i prolaznika“.

Postupak inspekcijskog nadzora je vođen po službenoj dužnosti, a iniciran je podneskom Republičkog zavoda od 20. maja ove godine.

Šta je uzrok otpadanja delova fasade i ukrasa?

Za uzroke otpadanja ovih elemenata navedene su atmosferske prilike, loše stanje i dotrajalost fasade i krova, a ovi događaji su prijavljeni od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici i Službe održavanja Gradske kuće u Subotici.

Na osnovu rešenja Sektora za inspekcijski nadzor Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, koje je upućeno Gradu Subotica, 9. avgusta, a koje je Magločistač zatražio putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, navodi se da objekat Gradske kuće predstavlja pretnju prolaznicima zbog učestalog otpadanja delova fasade teških i do nekoliko kilograma, reljefnih ukrasnih elemenata od kamena i žolnai keramike, fasade sa dimnjaka i betonskih delova zbog čega je Gradskoj upravi Subotica naloženo da u roku od 30 dana preduzme sve propisane mere i da u roku od tri dana postavi znakove upozorenja za prolaznike.

Foto: NJ/Magločistač

Republički zavod je nakon uvida u izveštaj Pokrajinske inspekcije 23. septembra uputio Gradskoj upravi Subotica mere tehničke zaštite za demontaže delova fasade, krova i dekorativnih elemenata Gradske kuće, iako Gradska uprava nije sama zatražila mere od RZZSK nego je samo obavestila Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) u Subotici da je u planu skidanje ukrasnih elemenata sa Gradske kuće bez prethodno pribavljenih mera koje izdaje Republički zavod.

„U ovom konkretnom slučaju Gradska uprava se nije obratila RZZSK, već teritorijalno nadležnom MZZSK i to ne sa zahtevom za izdavanje mera tehničke zaštite, već sa informacijom da će se radovi na demontaži delova fasade, krova i dekorativnih elemenata Gradske kuće izvesti u drugoj polovini septembra. Iz tog razloga je RZZSK izdao mere tehničke zaštite na osnovu uvida u stanje i pribavljenih informacija, a ne na osnovu zahteva, kako je to uobičajeno“, navodi se u dopisu RZZSK subotičkoj Gradskoj upravi.

Pokrajinska inspekcija je, između ostalog, naložila da se „na trotoarima okolnih trgova i ulica oko Gradske kuće, obezbede mere zaštite za bezbednost prolaznika, saobraćaja, susednih objekata i okoline i da se na vidna mesta postave traka i znakovi upozorenja na mogućnost pada elemenata sa fasade, krova i dimnjaka, a u četiri atrijuma postavi čvrstu zaštitu iznad ulaza-izlaza u atrijum“.

Foto: NJ/Magločistač

Dodaje se da mere obeležavanja traju sve do izvršenja mera donetih radi otklanjanja nepravilnosti koje „predstavljaju opasnost po život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata, bezbednost okoline, kao i zaštite samog objekta“.

RZZSK: Skidanjem ukrasnih elemenata sa fasade se ne rešava problem

„Takođe, na kraju napominjemo da demontaža delova fasade, krova i dekorativnih elemenata Gradske kuće u Subotici, ne predstavlja izvršenje mera zaštite koje je RZZSK propisao za Gradsku kuću u Subotici rešenjem od 20. maja 2021. godine“, navodi se u dopisu ove ustanove, a o čemu je ranije pisao i Magločistač.

Inače, u dopisu Republičkog zavoda se navodi i da je uvidom u Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola, pokrajinski inspektor utvrdio da je rešenjem od 31. decembra 2019. godine investitoru Gradskoj upravi odbijen zahtev za izdavanje rešenja kojim se odobrava izvođenje radova na sanaciji, konzervaciji, adaptaciji, rekonstrukciji i drugih radova na objektu Gradske kuće, uz koji zahtev je podnet Idejni projekat iz oktobra 2019. izrađen od strane Studija „D art“ iz Novog Sada, u kome je, između ostalog, predviđena sanacija fasada i intervencije na krovu Gradske kuće.

Uskoro u planu rekonstrukcija Gradske kuće

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je najavio da je u toku izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Gradske kuće.

„To je obiman posao koji nas čeka i tu ćemo morati preko nekog fonda da idemo jer su u pitanju ozbiljna sredstva. Još uvek se ne zna koliko sredstava je za to potrebno jer je potrebno sve uraditi precizno i kako treba“, ocenjuje Bakić.

On je izrazio nadu da će to najverovatnije biti tokom naredne godine.

Foto: NJ/Magločistač

Predsednik Skupštine grada Subotica Balint Pastor navodi da u Gradskoj upravi nastoje da obezbede sredstva za sanaciju simbola grada.

„Apsolutno je jasno da to neće ići preko noći i da gradski budžet nije dovoljan za jedan takav projekat. Znači, mi ćemo obezbediti ono što možemo iz gradskog budžeta, ali ćemo morati da tražimo sredstva i sa strane. Svima je jasno o kakvom objektu je reč i kakav značaj taj objekat ima“, kaže Pastor.

On podseća da je problem u tome što se 30 godina niko ovim pitanjem nije bavio „zbog čega smo došli u ovu situaciju“.

„Zaista činimo sve što je u našoj moći da bismo zaštitili i građane i objekat, i da se centar grada uredi“, kaže Pastor.

Gradska kuća u Subotici je delo budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba. Podignuta je u periodu od 1908. do 1910. godine, a još dve godine su trajali radovi na njenom ukrašavanju i uređenju.

Ona je sinteza umetnosti i zanatstva. Pravougaone je osnove, sa četiri unutrašnja dvorišta i četiri ulaza, a najznačajniji je svečani ulaz. Raskošno stepenište vodi u Veliku većnicu koja je poznata po vitražima, na kojima se nalaze istorijske ličnosti, dela Mikše Rota.

Gradska kuća je projektovana kao administrativno poslovni centar. I nakon sto godina, i danas funkcioniše na isti način.

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“Suprotno nalogu zaštitara, Gradska kuća u Subotici bez ograde – Bakić i Pastor tvrde da je preduzeto dovoljno kako bi prolaznici bili bezbedni”

Franken says:

“..napamet”

Nein, no “na pamet”, nepametni pametnjakoviću.

Franken says:

“Bakić i Pastor tvrde da je preduzeto dovoljno kako bi prolaznici bili bezbedni”

Dekretom su naložili zemljinoj gravitaciji da “malo smanji doživljaj” i da se ugleda na mjesečevu gravitaciju gdje sve leti, pada & miče se lahko & graciozno, bez ikakve opasnosti za stanovnike The Moon-a.

(“Ne pada mu napamet” veli Pásztor džunior. Pašće mu na tu nejaku raspamet kad nekome prolazniku padne nešto teže na glavu kad bidne špacir’o kraj Siti Hausa)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.