Gradska kuća nebezbedna za prolaznike zbog opadanja delova fasade teških i do nekoliko kilograma, grad priprema zaštitu

Gradska kuća nebezbedna za prolaznike zbog opadanja delova fasade teških i do nekoliko kilograma, grad priprema zaštitu

Foto: NJ/Magločistač

11.06.2021

Kategorija: Subotica

Sa Gradske kuće u Subotici otpadaju delovi fasade, zbog čega je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) propisao mere zaštite u vidu postavljanja zaštitne nadstrešnice oko zgrade.

Kako se navodi u dopisu koji je RZZSK uputio gradonačelniku Stevanu Bakiću 20. maja, predstavnici ove institucije su u dva navrata tokom aprila ustanovili da sa fasada i krova „učestalo otpadaju komadi fasadnog maltera, reljefnih ukrasnih elemenata od kamena i žolnai keramike, crepovi i delovi krovnih ukrasa“.

„Trenutno stanje fasade i krova Gradske kuće može prouzrokovati, ne samo trajni gubitak njenih estetskih vrednosti, već može ugroziti i bezbednost korisnika i prolaznika s obzirom da su u pitanju oštećeni komadi teški i po nekoliko kilograma“, navodi se u dopisu u koji je Magločistač imao uvid.

Foto: NJ/Magločistač

Dodaje se da su uzroci otpadanja ovih elemenata uslovljeni kako atmosferskim prilikama, tako i usled lošeg stanja i dotrajalosti fasade i krova, a da su se prijave ovih događaja dešavale i ranije od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i službe za održavanje Gradske kuće, ali nisu bile učestale kao u poslednje vreme.

„Detaljnim vizuelnim uvidom u stanje objekta ustanovljeno je više od 30 kritičnih tačaka na svim fasadama i krovnim površinama Gradske kuće koje mogu prouzrokovati otpadanje većih delova fasade, kamenih i ukrasa od žolnai keramike ili delova krova“, smatraju u Republičkom zavodu.

’Grad će postupati po zahtevu RZZSK’

U odgovoru Kabineta gradonačelnika Subotice Stevana Bakića za portal Magločistač navodi se da će Grad postupiti po zahtevu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi se obezbedilo „sigurno, nesmetano i bezbedno kretanje prolaznika u krugu Gradske kuće“.

Grad sprovodi pripremne radnje za iznalaženje rešenja zaštite od obrušavanja delova krova i fasade Gradske kuće, iz razloga ograničenih budžetskih sredstava u 2021. godini“, navodi se u odgovoru.

Gradska kuća u Subotici, zbog svojih visoko valorizovanih svojstava, ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Republički zavod je propisao mere zaštite koje treba sprovesti u što kraćem roku, a podrazumevaju montažu zaštitne nadstrešnice čitavom dužinom oko Gradske kuće, uključujući i unutrašnja dvorišta.

„Zaštitna nadstrešnica mora biti postavljena oko Gradske kuće sve do potpune rekonstrukcije fasade i krova Gradske kuće u Subotici“, stoji u dopisu institucije čiji će stručnjaci nadgledati montažu.

Sredstva za sanaciju preko nacionalnih i međunarodnih fondova

U odgovoru iz Kabineta gradonačelnika Subotice navodi se da je u okviru prekograničnog projekta (IPA Hrvatska Srbija) „Secesijska turistička ruta Subotica – Osijek“ izrađena projektno-tehnička dokumentacija za objekat Gradske kuće, koja obuhvata krov, atrijume, podrum, instalacije i stolariju u objektu, ali da nije obuhvaćena sanacija fasada Gradske kuće.

„U cilju obezbeđenja sredstava za adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju Gradske kuće, Grad Subotica apliciraće kod nacionalnih i međunarodnih fondova“, navodi se u odgovoru.

Foto: NJ, Magločistač

Dodaje se da su poslednji put 1991. i 2000. godine izvedeni radovi na sanaciji Gradske kuće, unutrašnjoj dekoraciji Velike većnice, a da su u perodu od 2000-te godine obavljeni radovi na obnovi severne fasade objekta, menjanjem kamena.

Za tekuće održavanje Gradske kuće budžetom za 2021. godinu opredeljeno je 960 hiljada dinara, a u 2020. i 2021. godini iznos sredstava za ove svrhe umanjen je iz razloga pandemije korona virusa. Na pitanje Magločistača, na šta su utrošena ova sredstva u protekle tri godine – nismo dobili pojašnjenje.

Gradska kuća i dalje prokišnjava

Krajem oktobra 2019. godine arhitektica iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) Gordana Prčić Vujnović rekla je za RSE da subotička Gradska kuća prokišnjava i da je zrela za kompletnu rekonstrukciju.

„Za Gradsku kuću je pokrenuta inicijativa, a do realizacije treba nabaviti sredstva, velika su to sredstva, i mislim da je najhitnije sređivanje krova koji se nalazi u alarmantnom stanju i treba što pre pristupiti radovima“, navela je tada Prčić Vujnović. 

Prostorije Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici, foto: Natalija Jakovljević/RSE (arhiva)

U Zavodu su najbolje upoznati sa situacijom zbog toga što i njihove prostorije prokišnjavaju, jer se nalaze u potkrovlju Gradske kuće.

„Stepenice su izlizane, kamena obloga je trošna, osipa se, otpadaju delovi prozora i maltera, prozori ne dihtuju, truli su, tako da, Gradska kuća jeste u veoma lošem stanju”, smatra arhitektica.

Simbol grada, Gradska kuća u Subotici je građena od 1908. do 1910. godine, po projektima poznatih budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba, u stilu mađarske varijante secesije. Još pune dve godine, do 1912. izvođeni su radovi na ukrašavanju enterijera objekta.

Da podsetimo, pre nedelju dana je ispred Gradske kuće postavljen spomenik Karolju Birou, gradonačelniku za koga se vezuje izgradnja ovog objekta.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.