Proglašeni pobednici 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine: Timea Filep najbolja glumica po oceni žirija

Proglašeni pobednici 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine: Timea Filep najbolja glumica po oceni žirija

Timea Filep, foto: Atila Kovač

Izvor: Danas

26.04.2021

Kategorija: U fokusu

Predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta osvojila je sedam nagrada na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine – za najbolju predstavu Festivala, njen reditelj Dejan Projkovski za režiju, glumac Arpad Mesaroš za najbolju mušku ulogu za lik Vronskog, dok je najbolja glumica Timea Filep, koja tumači Anu Karenjinu.

Ova predstava dobila je nagradu i za najbolju scenografiju, koju poptisuje Valentin Svetozarev, najbolji kostim koji potpisuje Marija Popučevska, i specijalnu nagradu za koreografiju, koju potpisuje Olga Panga.

Žiri 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine – koji su činili rediteljka i književnica Vida Ognjenović, kao predsednica žirija, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović – od 19. do 26. aprila video je 11 predstava u izvođenju osam pozorišta.

Ravnopravna glumačka nagrada pripala je i Mariji Medenici, za epizodnu ulogu gospođe Davil u predstavi „Travnička hronika” Ive Andrića, čiju režiju i dramatizaciju potpisuje Nikita Milivojević, a izvodi Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Sombora.

Najbolja predstava za decu u celini je komad „Pozorištu s ljubavlju”, čiju režiju potpisuju Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, a izvodi Dečje pozorište iz Subotice.

Za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađen je Boško Boškov za ulogu kardinala Rišeljea u predstavi „Tri musketara”, u režiji Predraga Štrbca, u izvođenju Dečjeg pozorišta iz Subotice. Nagrada „Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka pripala je Jovanu Caranu za kreaciju lutaka u predstavi „Divljožder”, po tekstu i u režiji Jovana Carana, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina, Lutkarske scene na srpskom.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Drašku Adžiću za muziku u predstavi „Ujka Vanja” Anton Pavlovič Čehov, u režiji Andreja Nosova, Narodnog pozorišta „Sterija” i Hartefakt fonda. Specijalna nagrada za zajedničku igru ansambla pripala je predstavi „Semper idem” Đorđa Lebovića, čiju režiju i dramatizaciju potpisuje Gorčin Stojanović, a izvodi Narodno pozorište Sombor.

Specijalnu nagradu dobio je i Kokan Mladenović za koncept predstave „Gustav je kriv za sve” Pozorišta „Kostolanji Deže” iz Subotice. Specijalna nagrada ide i autorskom timu predstave „Ujka Vanja” Antona Pavloviča Čehova, režija: Andrej Nosov, Narodno pozorište „Sterija” i Hartefakt fond, za novo čitanje Čehova.

Žiri je dodelio specijalnu nagradu Petru Mihajloviću za tekst predstave „Radnička hronika”, u režiji Veljka Mićunovića, Narodnog pozorišta iz Subotice i specijalnu nagradu Igoru Greksi za scenski pokret u predstavi „Gustav je kriv za sve”, rađenoj po konceptu i u režiji Kokana Mladenovića, Pozorišta „Kostolanji Deže”, Subotica. Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstave dodeljena je Ljuboslavu Majeri za predstavu „Gospodin Mokinpot” Petera Vajsa, režija: Ljuboslav Majera, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin.

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeljena je Urošu Mladenoviću za ulogu u predstavi „Tri musketara” Dečjeg pozorišta Subotica.

Dodela priznanja održaće se danas u 18 časova u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu nakon čega će u čast nagrađenih biti izvedena predstava “Zaljubljivanje”, autorski projekat i režija Olje Đorđević, Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.