Predstavnici poljoprivrednih udruženja potpisali sa Vladom Srbije Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

Predstavnici poljoprivrednih udruženja potpisali sa Vladom Srbije Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

Foto: Miroslav Matković

22.05.2023

Kategorija: Privreda , U fokusu

Uz, kako kažu, nadu da su poslednji put bili primorani da probleme rešavaju blokadama ulica, predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja Srbije danas su sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede.

Od ukupno osam tačaka iz njihovog zahteva nekoliko i dalje nije rešeno onako kako su se nadali, ali je ipak prihvaćeno u smislu da ima pomaka i prostora za dalje pregovore, ističu paori.

Subvencije za biljnu proizvodnju po hektaru će ove godine umesto 9 iznositi 18 hiljada dinara, a od naredne godine moći će da ih dobiju i poljoprivredna gazdinstva koja obraćuju preko 20 hektara, odnosno do 100 hektara.

Sporazumom je od 1. januara naredne godine predviđen i “plavi dizel” odnosno kupovina nafte uz olakšice u smislu visine akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru za sve površine upisane u RPG. Istovremeno, premija za mleko je sa 15 povećana na 19 dinara za litar, a traženo je 20.

Naknada za odvodnjavanje rešena je na način da se ove godine plati 50 odsto iznosa po prvobitnom rešenju, dok će od naredne godine ona biti potpuno ukinuta.

Subvencije za priplodne mlečne krave povećane su sa 30 na 40 hiljada dinara, prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara.

Uvećane subvencije najpre gazdinstvima koja još nisu dobila 9 hiljada

Kako je predstavnicima poljoprivrednih udruženja rečeno u Vladi Srbije, osnovni podsticaji za ratarsku porizvodnju i dalje se isplaćuju, utvrđenom dinamikom.

“Rečeno je da su subvencije do sada isplaćene za 150 hiljada gazdinstava, od 230 hiljada koliko je podnelo zahteve. Kome je već isplaćeno devet hiljada, moraće da sačeka da se završi prvi krug isplata za sve. Oni kojima nije ništa isplaćeno, dobiće odmah 18 hiljada. Nakon toga, gazdinstva kojima je isplaćeno po 9 hiljada dobiće i preostalih 9 hiljada”, prenosi Miroslav Matković, pregovarač u ime subotičkog udruženja poljoprivrednika.

Rokove za isplatu subvencija, kako dodaje, u Ministartvu nisu precizirali jer to nije ni zahtevano, međutim, rečeno je da će isplate biti završene što skorije.

Po pitanju zaštićene cene mleka nije se odmaklo u pregovoirima uz obrazloženje Vlade Srbije da cenu određuje liberalno tržište.

Međutim, u Sporazumu se takođe nalaze i sve sporne tačke o kojima će se dalje pregovarati, a koje se odnose na regulisanje tržišta uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka, što će biti predmet daljih razgovora u najkraćem roku, zatim iznalaženje rešenja za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan, potom učešće poljoprivrednika u budućem agrarnom budžetu, novim agrarnim politikama i politikama subvencija.

Takođe, u sporazumu je navdena i obaveza ministarstva da sprovede analizu tržišta žitarica, u pogledu uređenja cene i trgovine, dok su poljoprivrednici zahtevali i da se sporazumom Ministartvo obaveže da učesnici protesta poljoprivrednika ne budu procesuirani ukoliko su kažnjavani na minulim protestima.

Od strane Ministartva, najavljeno je i formiranje radne grupe koja će uključivati udruženja poljoprivrednika i koja će imati glas u donošenju budućih agrarnih mera, međutim, najpre će morati da se odradi kategorizacija poljoprivrednih udruženja na osnovu brojnosti članstva.

Među potpisnicima sporazuma u ime poljoprivrednika nalaze se Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije iz Inđije, Udruženje proizvođača mleka “Naše mleko” iz Šapca, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, zatim Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Stig” Grada Požarevca, Udruženje za spas i opstanak stočara zapadne Srbije “Gornje Nedeljice”, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, kao i Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja “Adrani”.

Matković: “Dokle god mi idemo i korak napred, to je odlično”

U ime Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, u pregovorima je učestvovao Miroslav Matković, koji za Magločistač kaže da je svaki pomak ka boljem značajan.

“Svaki napredak je dobar napredak. Naravno, uvek će biti zadovoljnih i nezadovoljnih, zato zadovoljstvo postignutim ne bih komentarisao. Međutim, dokle god mi idemo i korak napred, to je odlično”, smatra Matković.

Miroslav Matković, foto: NJ/Magločistač

Među najznačajnim postignutim tačkama iz sporazuma, on izdvaja “plavi dizel” na koji se, kako kaže, godinama čekalo:

“Ne bih izdvajao koje tačke sporazuma su najznačajnije. Ovo je generalno ponuda koja je bila prihvatljiva svim poljoprivrednicima. Mi se ne bismo povukli sa ulice da nismo dobili ponudu koja je prihvatljiva za sve, bez razdvajanja. Međutim, ‘plavi dizel’ nam je stvarno bio neophodan. O tome se priča više od deset godina”, kaže Miroslav Matković.

“Ne sme biti nikakvih problema po ljude koji su učestvovali u protestima”

Miroslav Matković iz Subotice, kao jedan od pregovarača, smatra da je učešće udruženja u donošenju mera i kreiranju politika veoma značajno za poljoprivrednike.

“Smatramo da je ovo prilika koju treba iskoristiti. Međutim, time se treba i baviti. Mi smo poljoprivrednici, nismo političari. Od našeg odlaska u Beograd, mi nemamo ništa, samo je pitanje šta će mene sad čekati kad se sve ovo završi. Zato smo pričali i o neprijatnim situacijama sa kojima smo se susretali poslednjih dana, i koje nas možda očekuju u narednim danima”, rekao je Matković aludirajući na pristiske i pretnje koje su pojedini učesnici protesta iskusili.

“Ne sme biti nikakvih problema po ljude koji su učestvovali u protestima, niti se na pojednice sme vršiti bilo kakav pritisak. Dobili smo obećanje da će biti objavljeni brojevi telefona pri Ministarstvu, gde će moći da se prijave eventualni pristisci, pretnje, ucene, otkazivanja otkupa mleka, bilo kakvi incidenti. Zahtevali smo da ta informacija bude objavljena u svim medijima u Srbiji. Pojedinci koji su se zalagli za dobrobit svih poljoprivrednika – ne smeju da stradaju”, naglašava pregovarač sa severa Bačke.

Matković dalje ističe da namera poljoprivrednika nije bila nikakvo isticanje, niti izlazak na ulice, i podseća da su takvi potezi usledili nakon što predstavnici Vlade nisu imali sluha za njihove goruće probleme:

“Mi nismo ni želeli da izlazimo na ulice i pravimo blokade. Mi smo samo želeli da opstane srpski seljak. Hteli smo pregovore, a ne blokade. Ako se pošalje dopis Ministarstvu ili Vladi u kojem kažemo da imamo problem, onda to jednostavno treba shvatiti ozbiljno i krenuti u pregovore”.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede omogućiće poljoprivrednicima kojima su mlekare otkazale otkup mleka da se prijave na brojeve telefona:
011 3020100
011 3020101
011 3020118

“Sve prijave biće evidentirane i intenzivno će se raditi na rešavanju tog pitanja i pronalaženja rešenja za plasman njihovog proizvoda”, navode iz ovog ministarstva.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.