Novi zatvor u Subotici za 500 lica: U izradi nameštaja i opremanju učestvovaće zatvorenici

Novi zatvor u Subotici za 500 lica: U izradi nameštaja i opremanju učestvovaće zatvorenici

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

28.11.2022

Kategorija: Subotica

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pokrenula je aktivnosti na izmeštanju Okružnog zatvora koji se nalazi u centru Subotice na periferiju grada, u naselje Aleksandrovo, saznaje Magločistač u Ministarstvu pravde. Plan je da izgradnja novog zatvora za smeštaj 500 lica započne sredinom 2025. godine.

Planirano je da projektovanje ovog objekta počne sredinom sledeće godine i trajaće oko godinu dana.

Izgradnju objekta će u najvećem delu kreditirati Razvojna banka Saveta Evrope (CEB), što je bio slučaj i prilikom izgradnje zavoda u Pančevu i Kragujevcu. Procedura apliciranja za zajam kod CEB-a će biti pokrenuta u junu sledeće godine.

Zatvor u Subotici, oto: NJ/Magločistač

Kako navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Srbija će uložiti sredstva u opremanje zavoda čime će se ostvariti milionske uštede u budžetu jer se sav nameštaj (kreveti, kasete, ormari, dušeci, posteljina, stolice, kancelarijski nameštaj…) proizvodi u domaćim kazneno-popravnim ustanovama.

“Na njihovoj izradi učestvuju osuđena lica koja su prethodno prošla višemesečnu obuku i dobila sertifikat kako bi mogla ovim deficitarnim zanimanjima u metalskoj, drvnoj i krojačkoj industriji da se bave po isteku kazne. U sertifikatima se nigde ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija koja bi otežala uključivanje bivših osuđenih lica u društvenu zajednicu”, ističu.

U zatvorima u Srbiji trenutno boravi 10.700 ljudi

Kako se navodi, u cilju rešavanja problema prenaseljenosti u zatvorima doneta je strategija razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija koja predviđa projekte obimne rekonstrukcije postojećih i izgradnje većeg broja novih infrastrukturnih objekata, koji su u potpunosti realizovani, tako da danas zatvori raspolažu sa više od 11.500 mesta za smeštaj lica lišenih slobode, koja u potpunosti zadovoljavaju sve standarde Evropske unije.

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija KPZ Kragujevac, šetalište

“Srbija po prvi put nije više među zemljama koje imaju problem sa smeštajem u zatvorima, zahvaljujući brojim projektima izgradnje i rekonstrukcije od 2012. godine. U ovom trenutku je broj lica u našim kazneno-popravnim ustanovama oko 10.700”, napominju.

Posebna pažnja usmerena je i na smeštaj osetljivih kategorija poput maloletnika i osuđenica, dodaju, zbog čega su u proteklom periodu izgrađeni moderni paviljoni u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.

“Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu je takođe posle 40 godina neulaganja u potpunosti renovirana i poseduje moderne aparate za dijagnostiku i lečenje osuđenika. U bolnici je ove godine završena izgradnja bloka za smeštaj žena i maloletnika, čime je usvojena preporuka Saveta Evrope o posebnoj brizi prilikom smeštaja ovih osetljivih kategorija”, ističu.

U toku renoviranje i izgradnja drugih zatvora po Srbiji

Kako navode u Upravi, Okružni zatvor u Beogradu od ove godine ima 11 renoviranih od ukupno 12 blokova čime je ovaj zatvor dobio potpuno novi izgled.

“Sa radovima koji su započeti 2012. godine smeštajni kapaciteti u ovom zatvoru su povećani za oko 40 odsto. Reč je o značajnom uvećanju budući da je ovo najveća pritvorska jedinica u zemlji koja na mesečnom nivou prima u proseku i do 180 lica”, podsećaju.

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija KPZ Kragujevac, soba

U 2020. godini u KPZ u Sremskoj Mitrovici je izgrađen moderan paviljon za 320 lica, a u najvećem zavodu u zemlji i regionu sledeće godine počeće izgradnja još jednog objekta za smeštaj 200 osuđenika.

Takođe, još jedan od najvećih objekata, KPZ u Zabeli, dobio je u protekle tri godine nove paviljone za smeštaj 660 lica, a u planu je da sledeće godine počne izgradnja dva paviljona za smeštaj 432 osuđenika.

Do kraja ove godine počeće izgradnja paviljona u KPZ za žene u Požarevcu za smeštaj 220 osuđenica, dodaju, koji će u potpunosti zadovoljiti sve neophodne standarde.

Takođe, na osnovu mera propisanih Strategijom u oblasti sprovođenja tretmana i proširivanja aktivnosti za osuđenike, kao i unapređenja obuke zaposlenih, Uprava je u saradnji sa Savetom Evrope izradila pet novih i unapređenih specijalizovanih programa tretmana za osuđena lica koji su u primeni od marta ove godine: Opšti kognitivno-bihejvioralni program, Specijalizovani program za grupni rad sa zavisnicima od droga, Program za počinioce nasilnih krivičnih dela, Program za počinioce nasilja u porodici i Specijalizovani program za grupni rad sa zavisnicima od alkohola.

Dodaje se da je uz podršku Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu sprovedena i obuka zaposlenih u službi za tretman u zavodima za primenu navedenih programa.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.