Margareta Bašaragin: Zašto nema Lole Vol?

Margareta Bašaragin: Zašto nema Lole Vol?

Spomen-bista Lole Vol svečano je bila otkrivena 18. novembra 1984, u dvorištu tadašnje fabrke Parfimerija „Slavica“

Ne tražim odgovor na pitanja kada i zašto je bista Lole Vol divljački otrgnuta i otuđena jer ih neću naći. Vandalsko skrnavljenje ovog spomenika je krajnje nepoštovanje prema liku i delu jedne od mnogih zaslužnih antifašista i antifašistkinja koje su nam u amanet ostavile da čuvamo mir, uživamo u slobodi, i sećamo se.


Grad Subotica obiluje bogatstvom javnih spomenika kulture i spomen-obeležjima. Među njima, svoje mesto su našle svega tri (imenovane) žene, i to antifašistkinje: Bosiljka Bosa Milićević (Ulcinj, Kraljevina Crna Gora, 1917 – Beograd, 1940), Sofija Sonja Marinković (Straževica, Pakrac, 1916 − Bagljaš, Zrenjanin, 1941) i Laura Lola Vol (Kalomeja, Poljska, 1914 − Subotica, 1941).

Bosa i Sonja imaju tu retku sreću da njihova imena krase dve škole u gradu – Ekonomsku srednju školu „Bosa Milićević“, u ulici Đure Đakovića 21, i Osnovu školu „Sonja Marinković“, u ulici Lajoša Joa 78. Pod okriljem obrazovanja, njihove biste su sigurne.

Svoj spomenik ima i Lola Vol. To je bronzana bista na postamentu na kom se nalazi reljefna ploča sa natpisom imena i godina rođenja i smrti, delo subotičke vajarke Vere Gabrić Počuča. Svečano je bila otkrivena 18. novembra 1984, u dvorištu tadašnje fabrke Parfimerija „Slavica“, u ulici Somborski put 58.

Danas izgleda ovako:

Foto: Margareta Bašaragin

Ko je bila Lola Vol?

Antifašistkinja, centralna ličnost radničkog pokreta u Subotici između dva svetska rata, zatočenica Žute kuće. Rukovodila je štampanjem partijskog materijala – letaka, brošura, proglasa, novina, koordinisala je prenošenje poruka i ilegalnog materijala, za skojevke i simpatizerke pokreta organizovala je kurs prve pomoći, učestvovala je u prikupljanju narodne pomoći – odela, sanitetskog materijala i lekova, organizovala je i borbenu grupu za izviđanje neprijateljskih snaga i izvođenje akcija. Poreklom je bila Jevrejka iz Poljske.

Laura Lola Vol (Kalomeja, Poljska, 1914 − Subotica, 1941)

Kada su okupatori uhapsili Otmara Majera 9. septembra 1941, Lola je o tome obavestila svoje partijske kolege i koleginice, i pobegla.

Nekoliko dana se skrivala po Subotici, da bi sklonište pronašla u Mađarskoj. Agenti su je, međutim, otkrili i uhapsili u Budimpešti 15. oktobra 1941. godine.

Mučili su je i zlostavljali u Žutoj kući. Nije odala svoje drugove i drugarice. Ostalo je zabeleženo da je hrabro i stoički podnosila dugotrajno batinjanje.

Preki sud je novembra 1941. osudio Lolu Vol na smrt.

Obesili su je 18. novembra zajedno sa još 14 drugova ispred zgrade današnjeg Osnovnog suda u Subotici, Senćanski put 1, gde se nalazi spomenik „Balada vešanih“ (Akasztottak balladája) vajara Nandora Glida.

Lola Vol je sahranjena na jevrejskom groblju u Subotici

O životu Lole Vol postoje sačuvana svedočanstva njenih saborkinja, među kojima su Draginja Lendvai i Magda Simin Bošan, zabeležena je u knjizi Bose Cvetić „Žene Srbije u NOB“ (Nolit, Beograd, 1974), rukopisu Lazara Merkovića „Učešće žena u radničkom pokretu Subotice, 1956/57“ koji čuva subotički Istorijski arhiv, te radovima nekadašnjeg direktora subotičkog arhiva Milana Dubajića.

Mlade generacije danas ne znaju za nju.

Ne tražim odgovor na pitanja kada i zašto je bista Lole Vol divljački otrgnuta i otuđena jer ih neću naći. Vandalsko skrnavljenje ovog spomenika je krajnje nepoštovanje prema liku i delu jedne od mnogih zaslužnih antifašista i antifašistkinja koje su nam u amanet ostavile da čuvamo mir, uživamo u slobodi, i sećamo se.

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica čuva svu dokumentaciju o spomen-bisti Lole Vol. Nakon našeg dopisa o njenom nestanku, spomenik je stavljen na listu prioriteta za nalaženje investitora, a u ateljeu vajarke Vere Gabrić Počuča postoji gipsani model na osnovu kog on može da se obnovi u roku od godinu dana.

Ostaje pitanje da li je mesto napuštene fabrike pravo okruženje za ovakvu bistu.

Živela Lola Vol!


Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „One su osvajale našu slobodu“, koji se realizuje uz podršku Rekonstrukcije Ženskog fonda, u sklopu programa „Specijalni fokus“.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Margareta Bašaragin: Zašto nema Lole Vol?”

S says:

Hvala vam na ovom tekstu. SF

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.