„IT Subotica 2030“ postavila 20 merača kvaliteta vazduha u Subotici: Gde je vazduh najzagađeniji i kako to sprečiti?

„IT Subotica 2030“ postavila 20 merača kvaliteta vazduha u Subotici: Gde je vazduh najzagađeniji i kako to sprečiti?

Foto: NJ/Magločistač

17.11.2023

Kategorija: Društvo , Subotica

Organizacija „IT Subotica 2030“ stavila je u funkciju 20 građanskih merača kvaliteta vazduha na više lokacija u Subotici i na jednoj lokaciji na Paliću. Građani već sada putem aplikacije mogu da prate u realnom vremenu kakav vazduh udišu na teritoriji grada.

Izvršni direktor organizacije “IT Subotica 2030”, Petar Stakić, rekao je da je ovo prvi primer u Srbiji gde se privatni sektor jednog grada organizovao i postavio takve uređaje i istakao da je u Subotici trenutno najzagađeniji vazduh u manjim naseljima, zatim u centru grada, a da je najbolji na Paliću kod jezera.

Petar Stakić, foto: NJ/Magločistač

„Za sada je u funkciji 12 merača kvaliteta vazduha, a uskoro će biti dostupni i ostali merači. Centar grada je problematičan, a najzagađenija su naselja Hajdukovo, Zorka, Kelebija, a vazduh je najčistiji na Paliću“, naveo je Stakić na tribini „Kakav vazduh udišemo u Subotici“ koja je održana u Inspira Hub-u.

On je najavio i da je u planu kreiranje veb sajta gde će građani moći mnogo preciznije i jasnije da prate kakav vazduh udišemo, a do tada se kvalitet vazduha u Subotici može pratiti putem aplikacije i sajtova Xeco i Air visual.

Stakić je rekao da je članovima organizacije „IT Subotica 2030“ izuzetno važna briga o životnoj sredini, zbog čega su odlučili da daju svoj doprinos tako što će uložiti sredstva u kupovinu merača kvaliteta vazduha, da bi građani znali kada je vazduh dobar, a kada je zagađen, i da u skladu sa tim organizuju svoje planove, šetnje i treninge.

Foto: NJ/Magločistač

„To nam može pomoći da znamo šta je sve ono što možemo da uradimo na sprečavanju zagađenja a to je pomoć i samom gradu koji je sposobniji to da uradi. Mi možemo pomoći u pružanju nekih tehnoloških inovacija, edukaciji i adekvatnom informisanju stanovništva kako ovaj problem da se reši“, istakao je Stakić.

Dodao je da je njihov cilj da se pokriju i ostala mesta poput Bačke Topole i Malog Iđoša jer i građani koji žive u okolnim mestima, gde postoji veliki broj individualnih ložišta, imaju pravo da znaju kakav vazduh udišu.

Reh: U Subotici postoji 12.000 individualnih ložišta na drva

Šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj pri Sekretarijatu za poljopricredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Subotice, Žika Reh, rekao je da je veoma bitna saradnja između civilnih organizacija i grada koja može bitno da doprinese iznalaženju dodatnih metoda za rešavanje problema zagađenja vazduha u gradu.

Žika Reh, foto: NJ/Magločistač

„Bitno je da radimo zajednički na svim ovim ciljevima jer je upravo cilj ovakvog monitoringa da nam pruži neka indikativna merenja u vezi s tim kakva je distribucija zagađenja po pitanju prostora celog grada“, ocenio je.

Tokom letnjih meseci nema prekoračenja dozvoljenih vrednosti, rekao je Reh i dodao da su, međutim, u toku zime najčešći zagađivači individualna ložišta.

„Prema najnovijim podacima popisa koji je objavljen 16. novembra, u Subotici ima oko 12.000 ložišta na drva, što je značajan izvor zagađivanja“, poručio je.

Grad ima jednu zvaničnu mernu tačku u lokalnoj mreži koju finansira, a koja se nalazi u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ i koja pokazuje najtačnije rezultate, što znači da rezultate nemaju u realnom vremenu već sa zakašnjenjem od mesec dana.

Takođe, dodao je, Grad Subotica radi na izradi Plana kvaliteta vazduha, a neke mere se već sprovode, koje vode ka smanjenju zagađenja vazduha, ali je vrlo bitan i deo vezan za monitoring, informisanje i edukaciju građana – na koji način treba da se ponašaju, i šta je ono što oni mogu da urade da spreče dalje zagađivanje vazduha.

„Bitno nam je da kroz zvanična merenja imamo reprezentativne tačke u urbanoj i saobraćajnoj zoni, i nadam se i u nekoj zoni rekreacije, što bi bio dobar pokazatelj, zbog čega su ovi merači jedna dobra dopuna celom tom sistemu“, naveo je Reh.

Lekić: Građani u svakom trenutku mogu da znaju kakav je kvalitet vazduha

Građani uz pomoć informacionih tehnologija imaju mogućnost da u realnom vremenu imaju merenja kvaliteta vazduha i ocenu tih merenja, a aplikaciju mogu odmah da instaliraju na svoj mobilni telefon kako bi u svakom trenutku bili informisani o tome kakav je kvalitet vazduha u različitim delovima grada, rekao je član stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije i kreator aplikacije Xeco, Dejan Lekić.

Dejan Lekić, foto: NJ/Magločistač

„Sa ’IT Subotica 2030’ sam sarađivao u izboru merača koji će biti postavljeni i pomagao sam im savetima kako to da urade. Za uzvrat, oni su meni dali mogućnost da se podaci sa stanice koje su postavili pojave u aplikaciji Xeco vazduh u realnom vremenu“, naveo je.

On je istakao da situacija u Subotici nije toliko drastična, ali da je kvalitet vazduha ipak u toku zime svrstan u treću kategoriju – prekomerno zagađen vazduh, dok je situacija u ostatku Srbije znatno lošija.

Kikinda i Vršac su jedina dva grada u Vojvodini koja imaju dobar vazduh, ostali gradovi imaju prekoračene vrednosti, ali daleko bolje od ostatka Srbije kao što su Novi Pazar, Užice, Valjevo, Smederevo, Pirot, koji imaju i do 30 odsto veće koncentracije zagađujućih materija nego gradovi u Vojvodini“, rekao je Lekić.

Vojvodina se, dodao je, nalazi na ravnom terenu gde ima dosta vetra, i bolje je gasifikovana nego ostatak Srbije, dok se veliki broj građana greje i na daljinsko grejanje, međutim, individualna ložišta u ovom gradu ipak doprinose tome da se prelazi ta „crvena linija“, zaključio je.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.