SUBOTICA: U TOKU RUŠENJE JEDNOG OD SIMBOLA GRADA – ZELENE FONTANE

SUBOTICA: U TOKU RUŠENJE JEDNOG OD SIMBOLA GRADA – ZELENE FONTANE

Ostaci Zelene fontane u Subotici, foto: Natalija Jakovljević RSE

05.02.2020

Kategorija: Politika

U Subotici, gradu na krajnjem severu Srbije, u toku je rušenje jednog od simbola grada – Zelene fontane, koja je izgrađena 1971. godine. Na njenom mestu će, prema najavama gradskih vlasti, biti izgrađena nova fontana od granita.

Zelena fontana pre rušenja, foto: Natalija Jakovljević RSE

Zelena fontana je 2011. godine zbog neadekvatnog održavanja uništena. Direkcija za izgradnju grada je zbog lošeg stanja cevi zabeležila ogroman gubitak vode koja se slivala ispod obližnje Gradske kuće i u podrume okolnih zgrada, zbog čega je prekrivena zaštitnim daskama i stavljena van funkcije.

Posao izgradnje nove fontane, vrednosti od nešto više od milion evra, je početkom decembra 2019. godine dodeljen grupi izvođača koju čine “Alex engineering & construction” iz Beograda, Samostalna građevinska radnja razvoj “Marković” iz Krupnja i “ADS energo koncept” iz Novog Sada.

Novoizgrađena fontana biće kružnog oblika, a osim vodenih igara, činiće je bazeni sa mirnom vodom i žardinjere sa klupama.

Zelena fontana od „žolnai“ keramike je po nacrtu beogradskog arhitekte Svetislava Ličine izrađena 1971. godine, ali je sve do 1985. bila smeštena u dvorištu Gradske kuće jer je njeno postavljanje bilo skupo.

Komentarišući novi projekat fontane, arhitekta u penziji Svetislav Ličina rekao je RSE da je to ipak sasvim nešto drugo od onog što je on u svoje vreme radio.

“Mislim da je lepo da ostane nešto od onoga što se možda nekada Subotičanima dopadalo. Još uvek vidim nadu i mislim da treba da razmisle o tome jer je Žolnai (fabrika za proizvodnju keramike iz Mađarske, osnovana 1853. godine) kao firma dosta dobra i poznata i vredelo bi nešto od nje sačuvati”, smatra Ličina.

Ruši se simbol Subotice

Bivši gradonačelnik Subotice Đerđ Sorad, tokom čijeg mandata je izgrađena Zelena fontana rekao je da je pored Gradske kuće, koja je prvi simbol grada, ova fontana postala drugi njen simbol i da se sad taj simbol ruši.

“Ništa ne mogu da uradim protiv toga. Nestručnost, vandalizam. Moglo se zaista i prije nešto uraditi da ne dođe do toga da je ovo kraj”, kazao je Sorad.

Prema njegovim rečima, gradski Korzo i mnoge zgrade se danas ne održavaju, nego umesto toga počinje rušenje gradskog jezgra.

“Kako se to može tretirati pod istim šeširom – turizam i rušenje? Zaista ne razumem da se gradonačelnik, Zavod za zaštitu spomenika kulture i drugi koji su za to zaduženi ne interesuju, izuzev profita, za taj divan grad. Ako se nastavi sa rušenjem, nećemo imati šta više unucima da ostavimo”, rekao je Sorad.

Nedostaje stručno mišljenje restauratora

Civilni aktivista Žolt Đulai rekao je za RSE da je neophodno rešavanje problema Zelene fontane zato što ona godinama propada, ali da se vlast uopšte nije zainteresovala da li se žolnai keramika može restaurirati ili da se naprave neki novi elementi, da simbol Zelene fontane ostane i dalje u centru grada.

“Nisu kontaktirali ni Žolnai fabriku, kao ni mađarske stručnjake koji se bave restauracijom ove keramike. Postoji rešenje. Mi smo u više navrata, još 2013. i 2015. godine, doveli stručnjake iz Budimpešte koji su je pogledali i dali svoje mišljenje. Danas je u još gorem stanju, zbog nepokrivanja osetljivih delova fontane i zbog neadekvatnog održavanja”, kazao je Đulai.

Bez odgovora iz Gradske uprave

RSE nije dobio odgovore iz Gradske uprave Subotice o tome da li je pre donošenja odluke o rušenju razmatrana rekonstrukcija Zelene fontane, da li je grad kontaktirao Žolnai fabriku iz Pečuja, kao i da li je trebala biti održana javna rasprava kako bi i građani mogli da odlučuju o budućem izgledu fontane.

Inače, žolnai keramika se i danas nalazi na pojedinim crepanim delovima Gradske kuće u Subotici, na zgradi Sinagoge, Savremene galerije Subotica i drugim objektima od vrednosti.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa (Natalija Jakovljević)

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“SUBOTICA: U TOKU RUŠENJE JEDNOG OD SIMBOLA GRADA – ZELENE FONTANE”

Hrvoje Macanović says:

Zelena fontana nikada nije ni trebala da se pravi od materijala od kojeg je napravljena. Bilo i prošlo njeno vreme … Napravljena, propala i red je da se to ruglo ukloni iz centra grada.
A vama bi bilo mudrije da pišete o Plavoj fontani, da i ona ne doživi sličnu sudbinu. Ako niste ćoravi pogledajte, vreme je polako nagriza…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.