Šebek (SSP Subotica): Nećemo da se izvinimo za nezainteresovanost, inertnost i neobaveštenost

Šebek (SSP Subotica): Nećemo da se izvinimo za nezainteresovanost, inertnost i neobaveštenost

Robert Šebek, foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

25.01.2023

Kategorija: Politika , Subotica

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici, Robert Šebek, uputio je javno izvinjenje Ištvanu Huđiju, predsedniku Saveza samostalnih sindikata grada Subotice, vezano za, kako je naveo, „prve i jedine tehničke greške“ u reagovanje ove partije na davanje saglasnosti Socijalno ekonomskog saveta Grada Subotice, kojim Huđi takođe predsedava, na „drastična i neopravdana poskupljenja komunalnih usluga“, a koje se – nije desilo.

„Žao nam je i što još uvek uspevamo, kao građani ovog grada, da se iznenadimo time što je postojanje najvećeg broja organa koji se bave interesima građana samo farsa, dok se odluke donose na mestima gde se interesi pojedinaca iz vladajućih stranaka mogu obezbediti“, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje Šebek, ali i dodaje:

„Ne možemo da Vam se izvinimo, gospodine Huđi, što smatramo da se Vi niste, saglasno funkcijama koje obavljate, postarali da obavite posao za koji ste birani i pretpostavljamo plaćeni, odnosno da zaštitite građane Subotice koji imaju znatno niža primanja od proseka u Srbiji, što Vam je poznato, a plaćaju znatno skuplje komunalne usluge, što je proverljivo. Ne možemo ni da Vam se izvinimo što to niste ni pokušali. Ne možemo da ne kritikujemo Vašu nezainteresovanost i inertan odnos prema pravima radnika u Subotici. Ne možemo ni da se ne zapitamo u čijem interesu ste na funkcijama koje obavljate, kada to nisu ni građani, ni radnici u Subotici. Ne možemo ni da se izvinimo što smo stava da isti ljudi ne bi smeli da budu istovremeno u Socijalno ekonomskom savetu Grada i u Gradskom veću kao što to jesu Ilija Đukanović i Srđan Samardži“.

Iz ove stranke dalje optužuju Huđija što permanentno izostaje i njegovo reagovanje kao presednika Saveza samostalnih sindikata grada Subotice na „beskrupulozna stranačka zapošljavanja i primoravanja radnika na odlazak na razne stranačke mitinge“, te mu skreću pažnju na to da su „radnici koji su odbijali odlazak bili izloženi intenzivnom mobingu u vidu pretnji otkazom“.

S tim u vezi, iz SSP-a ističu primer poslednjeg konkursa za prijem vaspitačica na neodređeno vreme u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“, gde je, prema navodima ove partije, „opet očigledno došlo do stranačkog zapošljavanja“ jer nisu bile primljene neke vaspitačice koje rade deset i više godina na određeno vreme, protivno svim zakonskim odredbama.

„Pogodili ste, ni za ovu Vašu neobaveštenost nećemo da Vam se izvinimo“, stoji na kraju saopštenja za javnost.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Šebek (SSP Subotica): Nećemo da se izvinimo za nezainteresovanost, inertnost i neobaveštenost”

Priča o bitnima says:

Priča se o demokratiji, a vlada pravilo ako nisi sa nama, protiv nas si. I vodeći se tim nepisanim pravilom imate poslednjih godina novonastale ortake poput Sat-Trakta i Alarm Sistema, iskoristili su infrastrukturu Sat-Trakta, od Alarmnih sistema su napravili franšizu i sveli sve na višegodišnje ugovore i pogasili male preduzetnike koji su se tom profesijom decenijama bavili. Odličan primer kako nastaje jedna korporacija i kako guši male preduzetnike. I sad imate situaciju da su se u Opštinama: Subotica, Senta, Bečej, Bačka Topola, Odžaci, Temerin i verovatno još neke, zatvorilo ukupno više od 100 malih preduzetnika u poslednjih par godina. To vam je sigurno oko 200-300 radnika koji su ostali bez posla u toj branši. Polovina njih je otišla u inostranstvo. Moje pitanje je, a koji to zakon štiti male preduzetnike od monopola korporacija?

Pa onda imate mistični savez Mađarske ambasade sa NLB bankom. Naime uplatnice za troškove izdavanja pasoša se u zavisnosti od toga koja osoba ih izdaje na šalteru ambasade, označavaju nekim simbolima poput trouglova i zvezdica (pored potpisa radnika) i zamislite, te uplate koje idu na devizni račun sa swift-tom, možete uplatiti samo u NLB banci (šta li ti simbolčići govore radniku NLB banke?). Pošto je tamo velika gužva, otišao sam u Intesu gde su me odbili čim sam rekao da sam iz ambasade. Kako uopšte smeju da me odbiju u intesi i kažu mi da ne mogu da uplatim traženi iznos na oficijalni devizni račun mađarske ambasade? To nema nikakvog smisla. A oni simboli mi ostaju misterija i dan danas…

I za kraj sam Vam ostavio šlag na torti, sa sve višnjom na vrhu. Agencija za zapošljavanje iz Boss-ove ulice (pred kraj ulice blizu prodavnice Girosa), šalje radnike u: “Flex Lenovo” fabriku (sastavljaju Lenovo računare i laptovove, odakle ide uvoz za WinWin); i “Nesscafe” fabriku (sastavljaju automate za kafu). Radnici su smešteni u jednom gradu koji se zove “Celdömölk” odakle se radnici busevima prevoze na radna mesta. U tom gradiću se doslovno puše cigare na svakom ćošku. Policija nonšalantno prolazi pored vas. Svi sve znaju, svima je to ok. Odličan način da se “čuva radna snaga” u fabrikama. Isti scenario vam je i u celoj Coca Cola fabrici, odn. rezortu. A pušenje je navodno zabranjeno u Mađarskoj na otvorenom… Da vam kažem ja nešto, režim Vas laže i igra se sa nama. Bitna je kontrola, pa čak i na uštrb zdravlja i potomaka.

Gde nam to odlaze ljudi???

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.