Reportažna beleška iz Istočne Srbije: Beg od prvomajskog uranka na Paliću

Reportažna beleška iz Istočne Srbije: Beg od prvomajskog uranka na Paliću

Golubačka tvrđava, foto: Petra Vereš

03.05.2022

Kategorija: Kultura , Polet 21/22 , Projekti

Da li su vam dosadili gužva na Paliću i silni jednodnevni turisti s kojima se gurate za vreme prvomajskih praznika? Ako ne volite prašinu i mnogo ljudi, a pogotovo ako ste iz Subotice i već ste doživeli Palić u maju toliko puta, onda je beg definitivno rešenje.

Jedna od opcija je šuma, a druga može biti – putovanje. U mom slučaju, izbor je suzila odluka da to bude manje gužve i više prirode, a krstarenje Dunavom je zadovoljavalo te kriterijume.

Radi se o najdužoj reci crnomorskog sliva na teritoriji Srbije, pa nije onda neobično da smo se odlučili baš za ovu avanturu – da i ona traje što duže. Brod koji može da primi 200 duša, pošao je iz marine Srebrnog jezera, a kako se radi o još uvek turistički neeksploatisanom dragulju Istočne Srbije, sa zadovoljstvom smo obišli i njega pre početka krstarenja.

Dunav, foto: Petra Vereš

A samo krstarenje traje četiri sata koja vam prolete zbog svega što je moguće videti dok ste na vodi: ređaju se slike Velikog Gradišta, ušća reke Pek, naselja Požeženo… i priroda koja oduzima dah.

Tu je i granica s Rumunijom, a u Rumuniji nekadašnje vojno utvrđenje – naselje Moldova Veke, pa rečno ostrvo, napušteni rudnik, i mnoštvo neobičnih kuća obojenih skroz u crveno, žuto, pa čak i crno.

Vidimo da život teče na obe strane reke, ali na različite načine, što možda ostavlja i najjači utisak.

Ipak, najveća atrakcija ovog krstarenja jeste velelepna Golubačka tvrđava, koja se nalazi na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, za koju se vežu brojni mitovi i legende, a jedna od njih govori o tome kako je ova tvrđava dobila ime.

A legenda kaže: jedan turski zapovednik tvrđave se oženio princezom čija ljubav nije bila uzvraćena, jer je bila zaljubljena u drugog. Zapovednik ju je zatvorio u Šešir kulu, najvišu kulu u tvrđavi, gde su je hranili golubovi, pa je tako preživela. Odatle ime Golubac.

Kruzer, foto: Petra Vereš

Tokom ovog kratkog bega iz svakodnevice može se, dakle, svašta i saznati.

Golubac je, međutim, tek jedna puzla mozaika Istočne Srbije koja odiše misterijom, a tu nam je na dohvat ruke. Zato vam preporučujem da je istražite, pre nego što postane slična Paliću za prvomajski uranak.


Ova reportaža je nastala u sklopu projekta “Polet 21/22”, koji zajednički realizuju Udruženje građana “Klara i Rosa” i Magločistač u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“, a uz podršku Švedske.

Petra Vereš je studentkinja srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bavi se kreativnim pisanjem, ali želi da savlada i osnove novinarskog poziva u budućnosti.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.