RASPODELA NOVCA ZA KULTURU NA KONKURSIMA U SUBOTICI

RASPODELA NOVCA ZA KULTURU NA KONKURSIMA U SUBOTICI

Gradska kuća Subotica, foto: NJ/Magločistač (arhiva)

Između 2014. i 2017. godine Subotica je na konkursima iz oblasti kulture dodelila skoro 128 miliona dinara. Neki od dobitnika su bliski političkim strankama

[divide icon=”circle” width=”medium”]

Piše: Ekipa Magločistača

Mentor: Vladimir Kostić

 

Grad Subotica je krajem januara 2017. godine raspisao dva konkursa za dodelu sredstava za projekte iz oblasti kulture, po oblastima. U aprilu su objavljeni rezultati konkursa, a ukupno 155 projekata je dobilo 32,2 miliona dinara, što je nešto manje od iznosa koji je prošle godine izdvojen za ovakve projekte. Neki od dobitnika bliski su političkim strankama.

Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga je osnovan u oktobru 2014. godine a jedan od zastupnika je Saša Gravorac koji u Skupštini mesne zajednice Mali Bajmok izabran na predlog  Srpske napredne stranke (SNS). Gravorac je do novembra 2015. godine bio i član nadzornog odbora Direkcije za izgradnju Grada Subotice, a zaposlen je u Gradskoj upravi.

Savez srpskih udruženja je na poslednjem konkursu dobio 1,2 miliona dinara, za održavanje manifestacije Zavičajni dani 2017. Manifestacija je prvi put organizovana 2014. godine kada je pevao Bora Drljača, najavljivan i kao “poznati izvođač krajiških pesama” a održana je i tribina “Oluja pred međunarodnim sudom pravde”. Prošle godine je na otvaranju Zavičajnih dana gost bio Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je tom prilikom dobio i povelju za zasluge za organizovanje manifestacije.

Rezultati konkursa po godinama pokazuju da je Savez srpskih udruženja na konkursu za kulturu 2015. godine dobio skoro tri miliona dinara, a u narednim godinama izdvajani iznosi su smanjivani, ali nisu bili manji od milion dinara.

Na pitanje da li na dobijanje sredstava utiče to što je u politici, Gravorac je odgovorio da u njihovom slučaju misli da nije tako.

“Prvi program koji smo napravili, napravili smo ga iz sopstvenih sredstava. Posle toga je grad prepoznao i mislimo da smo sa kvalitetom za ove tri godine sve bolji i bolji. Dosta je udruženja ove godine dobilo, svi su zastupljeni. Mislim da su čak i nacionalno zastupljeni, da je čak i taj kriterijum ispoštovan.(…) Mnoga udruženja nisu bliska ni jednoj stranci pa su dobila sredstva”, kaže Gravorac.

Novac na konkursu 2017. godine je za više različitih projekata dobilo i udruženje Bunjevački omladinski centar – ukupno 370 hiljada dinara. Ovo udruženje zastupa Boris Bajić, sin Mirka Bajića, predsednika Saveza bačkih Bunjevaca, stranke koja je deo vladajuće koalicije u gradskoj vlasti.

Boris Bajić kaže da ne misli da politika utiče na dodelu novca na konkursima, navodeći da se odlučuje po predloženim programima.

“Imamo sad razvijene jako dobre projekte”, dodaje Bajić.

Bunjevački omladinski centar je nešto manje iznose dobijao i na prethodna dva konkursa, a rezultati konkursa za sufinansiranje medijskih projekata pokazuju da su i na njima dobijali novac.

Apolon Savanov nalazi se na optužnici Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu zbog falsifikovanja potpisa na izborima 2016. godine, kao predstavnik stranke Bunjevci građani Srbije. On je jedan od zastupnika Grčkog kulturnog centra SLOGA koji je ove godine dobio 190 hiljada dinara, između ostalog i za predstavljanje grčkog nasleđa. Do jula prošle godine je zastupao i Bunjevački kulturni centar Tavankut, koji je takođe dobijao novac od Grada Subotice.

Na pitanje da li smatra da na dobijanje novca utiče to što je u politici, Savanov kaže da mu se čini da je to preduslov.

“Svih ovih 20 godina unazad, a možda i iz onog vremena Komunističke partije – da ako si član partije, sve može. (…) To pokazuje i podela (novca). Ko nema u upravnom odboru nekoga ko je negde bar malo bio aktivan, isto tako”, objašnjava Savanov.

Kustoskinja pedagog Savremene galerije Subotica, Jasmina Jovančić Vidaković, kaže da godinama unazad udruženja bliska političkim strankama dobijaju novac na konkursima.

“Nema jasno definisane programske politike, kulturne politike u smislu šta su prioriteti i šta je ono što je vrednost koja je neupitna i koja mora u bilo kojoj nomenklaturi da dobije sredstva”, rekla je Jovančić Vidaković.

Grafika: CINS

Predsednica Komisije za dodelu sredstava u kulturi, Milica Trbović, kaže da je bilo više kriterijuma na osnovu kojih su ocenjivani projekti kao i da je mišljenje komisije bilo da se podrže umetnički, inovativni i kreativni projekti čiji je cilj da se unapredi kvalitet kulturnog života celokupne zajednice.

“Bez obzira na političko opredeljenje, zadatak svakog člana Komisije bio je da se striktno drži Uredbe, odnosno Pravilnika  i da u skladu sa raspoloživim, opredeli sredstva”, kaže Trbović.

Različiti iznosi po godinama

U periodu od 2014. do 2017. godine, grad Subotica je na konkursima iz oblasti kulture dodelio gotovo 128 miliona dinara, pokazuju rešenja o dodeli sredstava. Najviše novca u tom periodu je opredeljeno za Otvoreni univerzitet Subotica  koji organizuje jedan od najpoznatijih filmskih festivala u Srbiji, Festival evropskog filma Palić. Za organizovanje ovog festivala i Međunarodnog festivala pozorišta za decu, Otvoreni univerzitet je za prethodne tri godine ukupno dobio 24,98 miliona dinara.

Slede MKC Nepker iz Subotice, organizator Interetno muzičkog festivala i drugih programa sa 7,07 miliona dinara, Pozorište ”Kosztolányi Dezső”, pokretač pozorišnog Desire Central station festivala sa 7 miliona i SKC Sveti Sava kome je pripalo 6,6 miliona dinara. SKC Sveti Sava je novac dobijao za organizovanje tribina, izdavanje časopisa i organizovanje programa.

Iznosi koji su izdvajani za ove, ali i druge organizacije, razlikuju se po godinama. Tako Otvoreni univerzitet u 2014. godini uopšte nije dobijao novac, dok je Pozorištu ”Kosztolányi Dezső” novac pripao u 2015. i 2016. godini. Međutim, novac u iznosu od 4,9 miliona dinara je 2017. godine dodeljen Udruženju za promociju savremene umetnosti Desire za organizaciju Desire Central Station Festival 2017.  Za MKC Nepker i SKC Sveti Sava novac je izdvajan na sva četiri konkursa, ali se iznosi uglavnom smanjuju iz godine u godinu.

Slično je i sa još nekim od ustanova, organizacija i festivala čiji iznosi opadaju s godinama. Subotički filharmonijski orkestar koji postoji još od 1908. godine je tako 2012. godine dobio skoro četiri miliona dinara a onda su joj se dodeljena sredstva godinama smanjivala, da bi ove godine dobili 90 hiljada dinara.

Glumac Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici Vladimir Grbić kaže da finansiranje subotičkih festivala može da uporedi sa situacijom u pozorištu: “Nama se iz godine u godinu smanjuje budžet, a ono što svaki put nakon nove predstave možemo da čujemo je ‘vidite da može’. Dokle god kultura opstaje pod parolom ‘vidite da može’, ona neće živeti, već preživljavati.”

Posmatrajući rezultate konkursa tokom četiri godine, upadljivo je da su značajniji iznosi, od više stotina hiljada dinara, pripadali tek manjem broju organizacija i ustanova. Primetno je da ima i više projekata koji su, uglavnom manje količine novca, dobijali tek jednom ili dvaput.

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici Ilija Tatić navodi mora postojati drugačiji način finansiranja, koji bi napravio razliku između festivala koji imaju ozbiljnu tradiciju, kapacitete i domete od onih koje nemaju takve domete, odnosno, tek nastaju. Dodaje da politika oduvek utiče na sve, pa je moguće da utiče i na dodelu novca za kulturu.

*Napomena: U originalnoj verziji teksta nije bilo navedeno da je za organizaciju Desire Central Station festivala novac u 2015. i 2016. godini dodeljen pozorištu ”Kosztolányi Dezső”, a u 2017. Udruženju za promociju savremene umetnosti Desire.

 

(Magločistač, CINS)

Ovaj tekst je proizveden u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

 

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“RASPODELA NOVCA ZA KULTURU NA KONKURSIMA U SUBOTICI”

Isa says:

Evo, nije me mrzelo, prostom pretragom vesti iz 2014. može se saznati da je te godine Desire (tj. Kostolanji) od grada dobio 3 miliona (a kod vas je i to polje, između ostalih, prazno), Palićki filmski festival “nešto više od 5 miliona”, a Festival pozorišta za decu 3,6 miliona (što znači da je za Otvoreni univerzitet za realizaciju te dve manifestacije 2014. izdvojeno nešto više od 8,6 miliona). Istražujte malo dublje, šire i preciznije. Pozdrav!

Isa says:

Niti je istina da Kostolanji 2017. nije dobio novac (pogledajte malo bolje za koje projekte je dodeljen novac pa će vam biti jasnije: za Desire je u 2017. opredeljeno skoro 5 miliona, samo što je umesto pozorišta konkurisalo novoosnovano udruženje registrovano na istoj adresi kao i Kostolanji), niti je istina da Otvoreni univerzitet 2014. nije dobio ništa. Malo više preciznosti ne bi bilo na odmet. Međutim, to je, možda, manje važno. Važnije bi bilo istaći za šta su tačno odvajana i za šta se odvajaju sredstva na konkursima, koja je razlika između jednih i drugih manifestacija, projekata, programa i koji je odnos količine odvojenih sredstava i kvaliteta manifestacije, njenog doprinosa kulturnoj ponudi grada i države, kvalitetu života, ugledu grada i zemlje itd. Na osnovu toga bi se moglo nazreti i koji se princip stvarno koristi prilikom dodele sredstava. Pitam se koliko su pisci ovih redova manifestacija zapravo posetili i koliko zaista znaju o njima (objektivno, ne subjektivno, prema ličnim afinitetima).

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.