Više od polovine zidova Baš kuće srušeno jer su temelji objekta bili truli i decenijama su stajali pod vodom (FOTO)

Više od polovine zidova Baš kuće srušeno jer su temelji objekta bili truli i decenijama su stajali pod vodom (FOTO)

Izrada nove armirano-betonske kade ispod podruma, foto: Igor Dulić

Nakon što nam se obratilo nekoliko čitalaca sa pitanjem da li je „Baš kuća“ u potpunosti srušena, novinari Magločistača su obišli teren gde su videli da je više od polovine zidova nekadašnjeg objekta srušeno. Zbog čega je to tako, pitali smo nadležnu ustanovu i izvođača radova.

Foto: NJ/Magločistač

„Jedan deo zidova je privremeno uklonjen iz razloga što su temelji objekta bili u izuzetno lošem stanju, zato što su decenijama bili pod vodom“, izjavila je za Magločistač Adel Ludaši Grbić iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) Subotica, koja je zadužena za konzervatorski nadzor nad radovima na nekadašnjem objektu „Baš kuće“.

Kako navodi, „opeka od koje su rađeni temelji potpuno je propala i ona više nije imala nikakvu nosivost zbog čega temelji ponovo treba da se urade“.

Originalne opeke koje se vraćaju u zidove, foto: Igor Dulić

Zavod je naložio da se svaka opeka iz tog zida sačuva, kaže Ludaši Grbić, te da se one pažljivo vade, očiste i ponovo upotrebe kada se ti zidovi budu ponovo zidali, a MZZSK će to ispratiti kroz konzervatorski nadzor.

Ludaši Grbić: „Insistiramo da se sve vrati u prvobitno stanje“

„Na početku radova smo naložili da se napravi projekat postojećeg stanja objekta, da tačno znamo gde i šta treba vratiti. Međutim, ovakve stvari se često dešavaju kod objekata koji se rekonstruišu, pa kada se krene sa radovima, u suštini se ne zna šta nas čeka, pogotovo kada je reč o temeljima“, napominje Ludaši Grbić.

Foto: Igor Dulić

Prema njenim rečima, „ovo je negde čak i bolje tehničko rešenje jer, da su ostali stari temelji i da je hidroizolacija rađena iznutra, kao što je i bilo planirano, onda bi ti temelji ponovo dobijali vlagu koja se zadržava u tlu“.

Objekat je kupio DG Company koji ima u planu da početkom sledeće godine na ovom prostoru otvori restoran pod imenom „Baš 1887“, u okviru kog će se proizvoditi bečko kraft pivo, a u potkrovlju će biti izgrađeno i nekoliko apartmana.

„Imamo sreće što to radi izvođač-investitor koji ima dovoljno ozbiljan stručni tim i ljude oko sebe da to urade kako treba i da taj objekat bude stabilan, a mi ćemo kao Zavod naravno insistirati na tome da se apsolutno sve vrati u prvobitno stanje, kao što i piše u uslovima koje smo izdali“, objašnjava Ludaši Grbić.

Foto: Igor Dulić

Ona podseća da se od samog početka znalo da je krov u veoma lošem stanju, pa su tako i izdati uslovi, da se pregleda cela krovna konstrukcija i da se sačuva deo konstrukcije, a ono što ne može da se sačuva, da se uradi od novog materijala.

„Svi elementi i gabariti konstrukcije moraju da budu identični, a crep svakako nije bio originalan, pa će se umesto dosadašnjeg postaviti biber crep koji je i originalno u to vreme bio korišćen na objektu“, kaže Ludaši Grbić.

Uprkos uslovima koje je 8. februara ove godine izdao MZZSK, a koji se odnose na preduzimanje mera tehničke zaštite za radove na rekonstrukciji objekta „Baš kuće“, Ludaši Grbić napominje da se uslovi ne menjaju i da oni ostaju isti, a da se sve ovo što se desilo u toku radova – vodi kroz građevinski dnevnik.

Foto: NJ/Magločistač

„Ne menja se gabarit objekta, ni debljina zidova. Mi insistiramo na tome da sve bude vraćeno u prvobitno stanje. Radi se vrlo ozbiljna hidroizolacija čitavih temelja i ne bi više trebalo da bude problema sa vlagom“, ocenjuje naša sagovornica.

U uslovima koje je početkom godine izdao nadležni Zavod navodi se da je kod intervencija potrebno „očuvati originalne gabarite, materijale, izglede, konstruktivne i dekorativne elemente arhitekture i arhitektonskih i funkcionalnih karakteristika eksterijera i enterijera“.

Nekadašnja „Baš kuća“ u ulici Cara Lazara 3 izgrađena je 1887. godine prema projektu poznatog subotičkog arhitekte Titusa Mačkovića, za vlasnika Šandora Kertesa, tadašnjeg glavnog gradskog lekara. Objekat se nalazi u okviru gradskog jezgra koje je proglašeno za prostorno kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja, a sam objekat je valorizovan kao objekat od posebne vrednosti.

Dulić: „Temelji su bili u izuzetno lošem stanju“

Direktor DG Company-ja, Igor Dulić, kaže za Magločistač da je fasada na objektu bila u jako u lošem stanju.

Stari temelji objekta, foto: Igor Dulić

„Prilikom detaljne analize zidova objekta ustanovljeno je da mnogi zidovi imaju pukotine, da se na mnogim delovima objekat slegao i da je došlo do ’zamora’ materijala. Ovo je sve proizvod izuzetno loših temelja napravljenih od opeka koje su stare više od sto godina, koji su svake godine šest meseci bili u režimu podzemnih voda, a šest meseci suvi“, objašnjava Dulić, dodajući da je pogotovo stradao zapadni i severni deo zida i temelja.

“Pokušavali smo tokom dva meseca sa šest bunara da spustimo nivo podzemne vode i priđemo starim temeljima, pa smo ustanovili da je najveći priliv vode duž strane Radijalca, gde su nekada tekli potoci, i gde je voda gotovo uništila temelje objekta“, napominje Dulić.

Bunar koji je dva meseca služio za izvlačenje vode, foto: Igor Dulić

Sa Zavodom je dogovoreno da se deo tih zidova pažljivo skine i da se sačuva svaka opeka koja je „zdrava“, kaže investitor, i dodaje da je to neophodno kako bi se izvadili ostaci starih temelja, te da bi se izradili novi na koje će se ponovo vratiti zid iste visine i oblika, sa istom opekom kojom je bio i originalno zidan objekat.

„Nama kao investitorima bi više odgovaralo da je kuća u takvom stanju da ne moramo da skidamo krov, da je ornamentika očuvana, da nema podzemne vode i uništenih temelja“, zaključuje Dulić.

Fabrika koja proizvodi ornamente koji izgledaju identično originalima, foto: Igor Dulić

Međutim, gotovo sva ornamentika i ukrasi su tokom decenija popadali.

„Mnogi od njih su bili slomljeni a veći deo je u potpunosti dotrajao. Prilikom snimanja je napravljen projekat, uzeti su otisci kako bi se napravili potpuno novi ukrasi verni originalu, tako da će kompletni ukrasi biti vraćeni na fasadu“, kaže Dulić.

„Deo krova se može ponovo upotrebiti“

Prema Dulićevim rečima, prilikom zajedničkog pregleda krovne konstrukcije, ustanovljeno je da je ona u jako lošem stanju i da on nije originalan, već da je zamenjen posle Drugog svetskog rata.

Postavljanje hidroizolacije podruma, foto: Igor Dulić

„U dogovoru sa MZZSK, ponovo će se upotrebiti grede koje se mogu dalje koristiti, a ostalo će se zameniti novom građom. Prilikom demontaže ustanovljeno je da se oko 30 odsto greda mogu ponovo iskoristiti za novi, rekonstruisani krov, dok ostatak građe nije za upotrebu“, tvrdi.

I on ističe da sa kompletnom hidroizolacijom nikada više temelji neće biti ugroženi zbog podzemnih voda.

Novi objekat bi trebalo da bude završen i stavljen u funkciju početkom sledeće godine.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.