Nekadašnja „Baš kuća“ postaje „Baš 1887“: Restoran i proizvodnja bečkog piva

Nekadašnja „Baš kuća“ postaje „Baš 1887“: Restoran i proizvodnja bečkog piva

Budući izgled Baš kuće, foto: Lima, Budimpešta

Poznati subotički objekat nekadašnje “Baš kuće” nalazi se pod rekonstrukcijom koja za cilj ima stvaranje reprezentativnog ugostiteljskog objekta na turističkoj mapi grada Subotice, saznaje Magločistač. U planu je otvaranje restorana, a u podrumskom delu objekta će se proizvoditi bečko kraft pivo, dok će u potkrovlju biti izgrađeno nekoliko apartmana.

Investitor je DG Construction Company iz Subotice, a projekat je izradila poznata budimpeštanska arhitektonska firma „Lima“ koja ima bogato iskustvo rada sa zaštićenim objektima, kakav je i “Baš kuća”, dok će unutrašnji sadržaj koji se tiče restoranske ponude biti inspirisan bečkom kuhinjom. U podrumskom delu će se proizvoditi pivo, a taj deo će biti opremljen u saradnji sa partnerom iz Austrije, firmom “Salm” koja ima stogodišnju tradiciju u proizvodnji pivarske opreme.

Budući izgled “Baš kuće”, izvor: DG Company

Predviđen je i muzejski deo, koji će biti napravljen u saradnji sa bivšim vlasnikom kuće, Ištvanom Bašom, a koji će čuvati najvažnije istorijske predmete i životne trenutke porodice Baš.

MZZSK: Objekat od posebne vrednosti

Magločistač je imao uvid u idejno rešenje fasade za objekat “Baš kuće” u ulici Cara Lazara broj 3, koji je usaglašen sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica (MZZSK). Investitor poseduje sve neophodne dozvole od Sekretarijata za građevinarstvo Gradsje uprave Grada Subotice, a imali smo uvida i u uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite koje je 8. februara izdao MZZSK. Konzervatorski nadzor će obavljati Zavod.

Prema informacijama koje je Magločistač dobio iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kuća u ulici Cara Lazara 3 je izgrađena oko 1887. godine prema projektu poznatog subotičkog arhitekte Titusa Mačkovića, za vlasnika Šandora Kertesa, tadašnjeg glavnog gradskog lekara.

Foto: NJ/Magločistač

Objekat se nalazi u okviru gradskog jezgra koje je proglašeno za prostorno kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja, a sam objekat, koji svojim izgledom podseća na renesansne letnjikovce, valorizovan je kao objekat od posebne vrednosti.

“Baš kuća” je građena sa stilskim karakteristikama eklektike i to sa dominantnim elementima neorenesanse. Ona je jedinstvena za svoje vreme i veoma neobično koncipirana jer je reč o slobodnostojećem objektu koji je obrađen sa sve četiri strane, što je u to vreme bila retkost u Subotici. Ima i neobičnu organizaciju unutrašnjeg prostora, a najzanimljiviji detalj je svakako centralni hol osvetljen zastakljenim krovom, po čemu je ovaj objekat sasvim jedinstven u subotičkoj arhitekturi.

Dulić: „Objekat je u lošem stanju, svi ukrasi na fasadama biće restaurirani i vraćeni”

„Subotičani će biti ponosni na ovaj objekat. Pokazaćemo kako jedan ovakav objekat iz 1887. godine može da se rekonstruiše i sačuva njegov horizontalni i vertikalni gabarit i svi njegovi detalji, a da on i dalje ostane autentičan kao i ‘Baš kuća’“, kaže za Magločistač direktor DG Company, Igor Dulić.

Prema njegovim rečima, taj zadatak je „kompleksan i izazovan“ zbog čega su i pripreme trajale najmanje godinu dana.

„Otkupili smo i drugi deo ove kuće, pa će ceo prostor biti u funkciji ugostiteljstva. Angažovali smo jednu poznatu budimpeštansku kuću koja ima veliko iskustvo rada sa zaštićenim objektima, a MZZSK je izdao uslove na osnovu kojih možemo da radimo na kući“, navodi Dulić.

Foto: NJ/Magločistač

Kako kaže, podrum će biti kompletno rekonstruisan jer je u jako lošem stanju zbog vlage, a u visini današnjeg krova biće napravljeni apartmani koji će takođe biti u funkciji ovog objekta.

Dodaje da se “Baš kuća” nalazi na turističkoj ruti, i da je njihova želja da ona ostane u dobrom stanju u narednih sto godina i da se uvrsti i na turističku mapu grada Subotice.

„Puno je vremena prošlo od kad je ova kuća napravljena i ona je u veoma trošnom stanju. Najgora situacija je u podrumu jer je taj deo veoma problematičan, čim padne neka velika kiša, on je pun vode. Podrum je bio stalno pod režimom vlažno-suvo što je napravilo velikih problema samim zidovima i konstrukciji. Napravićemo takav sistem u podrumu da tamo nikada više ne bude podzemne vode“, napominje Dulić.

Krovna konstrukcija je takođe izuzetno loša, a na pojedinim mestima je i prokišnjavala, kaže Dulić i dodaje da je reč o drvenoj konstrukciji koja je stara.

Foto: NJ/Magločistač

„Krovni pokrivač nije originalan već je zamenjen posle Drugog svetskog rata. Sada tragamo za dokazima kakav je on bio, a zajedno sa Međuopštinskim zavodom za zaštitom spomenika kulture pokušavamo da utvrdimo koja je bila originalna boja objekta kako bi ga vratili u potpunosti“, navodi Dulić.

Dodaje da su pregledali svu ornamentiku, sve ukrase na fasadama, i da su oni takođe u lošem stanju, što se posebno vidi iz ulice Cara Lazara.

„Oni će biti vraćeni u kompletu i svaki detalj će biti restauriran i sačuvan“, napominje.

Spoj starog i novog: Kakvi sve sadržaji očekuju goste?

U prizemlju, gde je i ranije bio restoran i porodična kuća, biće smešten restoranski deo koji će, kako kaže Igor Dulić, biti „potpuno drugačiji od svega drugog što smo videli u Subotici“.

„Naš grad ima odličnu gastronomsku ponudu i odlične restorane, ali ćemo se potruditi da budemo potpuno drugačiji i da tu ponudu upotpunimo novim sadržajima koji ne postoje u ovom gradu“, najavljuje Dulić.

Podrumski deo će biti uređen u saradnji sa bečkim partnerima koji su bili prvi na tadašnjem prostoru Austrije koji su počeli da se bave proizvodnjom pivarske opreme, a to i danas veoma uspešno rade.

„Pored toga što smo kupili opremu od njih, sa njima je dogovoreno da ovde napravimo pivo istog kvaliteta kao u Beču. Oni imaju nekoliko restorana po celom svetu, a najpoznatiji je u dvorcu Belvedere u Beču gde imaju dva fenomenalna restorana. Imaćemo isto pivo kao što je trenutno u Beču, po njihovoj recepturi i tehnologiji, kao i istu hranu, pa više nećete morati da idete u Beč da biste probali njihove specijalitete nego će oni biti dostupni u Subotici“, objašnjava Dulić.

Budući izgled Baš kuće, foto: Lima, Budimpešta

Dodaje da će svaki posetilac koji bude došao u “Baš kuću” moći da prati od prvog do poslednjeg koraka ceo proces proizvodnje piva i da vidi krajnji rezultat.

Dulić je najavio da je u planu i muzejska postavka u okviru koje će se ispričati jedna priča o porodici Baš koja je, po njegovoj oceni, veoma značajna za grad Suboticu.

„Samim tim ćemo se kroz tu priču dotaći i istorije ovog grada i ljudi koji su stvarali grad. Zajedno sa porodicom Baš radimo na tome da ta muzejska postavka bude što kvalitetnija i da što više dočara taj period života koji se u to vreme živeo na ovom prostoru“, napominje Dulić.

Na vrhu će biti apartmani gde će gosti moći da prenoće, a oni će biti napravljeni u stilu koji je karakterističan za taj period.

„Naš posetilac će se u kući osetiti pomalo kao da je otišao sto godina unazad, međutim, istovremeno će se nalaziti u jednom modernom i funkcionalnom objektu“, kaže naš sagovornik.

„Saradnja sa MZZSK stručna i profesionalna“

Dulić ističe da je saradnja sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Subotici bila stručna i profesionalna, da su naišli na otvorena vrata.

„Predstavnici ’Lima Kft’ su bili u poseti Subotici i Zavodu po pitanju ovog projekta da bi upoznali Suboticu, njenu secesiju i zaštićene objekte, da bi mogli da shvate, da osete ovaj prelepi grad, nakon čega je bilo održano i nekoliko video-konferencija putem kojih se usaglašavalo konačno idejno rešenje ‘Baš kuće’“, navodi.

Budući izgled Baš kuće, foto: Lima, Budimpešta

Dodaje da je Zavod sa prvobitnim verzijama idejnih rešenja imao određene zamerke, pre svega u ispravljanju terase – da bude polukružna a ne kvadratnog oblika, kao i u nekim detaljima na fasadi.

„U saradnji sa projektantima poslali smo im dodatna tri rešenja nakon čega je MZZSK izabrao rešenje koje je vaš sada i objavljuje, a koje je prihvaćeno u celosti“, kaže Dulić.

Ludaši Grbić: „Potrebna sveobuhvatna rekonstrukcija objekta“

Za konzervatorski nadzor nad radovima zadužena je Adel Ludaši Grbić iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, koja kaže u razgovoru za Magločistač da je objekat samo na prvi pogled u relativno dobrom stanju, ali da ima dosta problema sa vlagom, pogotovo u podrumu, što se vidi i na zidovima.

„Kuća je oko 15 godina korištena kao ugostiteljski objekat, ali je samo jedan deo objekta još i održavan u nekoj meri, dok je deo gde su bili stanari i ta glavna nekadašnja ulična fasada u jako lošem stanju. Tu je opala malterska dekoracija, vidi se vlaga koja se podiže, krov takođe treba menjati, potrebna je jedna sveobuhvatna rekonstrukcija“, navodi Ludaši Grbić.

Foto: NJ/Magločistač

Prema njenom mišljenju, investitor se potrudio da angažuje projektanta koji je poznat i priznat kao neko ko radi dobre projekte – „jako su se udubili u problematiku, obilazili su grad, pravili skice, gledali karakter grada, analizirali lokaciju“.

Sa zaštitarske strane, kaže, prvobitna varijanta idejnog rešenja je bila odbijena kako bi se sačuvala razigranost objekta koja bi se potpunim zatvaranjem terase izgubila, ali su se projektanti trudili da zadrže karakter stare porodične vile uz prilagođavanje starog i novog.

Foto: NJ/Magločistač

Najveće promene su rađene prema fasadi koja gleda na kružni tok, a cilj projektanta je bio da fasada, koja sada postaje glavna, bude atraktivna i skladna. Fasada prema Cara Lazara će se u potpunosti rekonstruisati u izvornom obliku sa primenom materijala koje smo mi propisali, a koji su adekvatni za spomenik kulture“, napominje Ludaši Grbić.

Dodaje da se na celom objektu čuvaju originalni materijali, gabariti i dekorativni elementi.

Ističe da će se u podrumu sačuvati svod, uradiće se potpuna hidroizolacija podruma i fasadnih zidova, zastakliće se terasa laganim, transparentnim materijalima uz zadržavanje postojećeg gabarita, novi glavni ulaz u objekat će biti na južnoj fasadi u širini postojećeg dvokrilnog prozora, a predstoji i popravka krova.

Foto: NJ/Magločistač

„Sadašnji krov nije originalan, pa smo tražili da se vrati biber crep. Imamo taj zastakljeni krov centralnog hola, na tome smo insistirali da se zadrži jer je on jedan od glavnih arhitektonskih dragocenosti tog objekta“, napominje Ludaši Grbić.

Ištvan Baš: „Kuća ima istoriju i ona će živeti dalje“

Bivši vlasnik “Baš kuće”, Subotičanin Ištvan Baš, kaže za Magločistač da će ova kuća stara 135 godina sada nastaviti da živi dalje.

„Vreme joj je da se renovira, s jedne strane, a s druge strane – prerasla me kuća. Više nije za jednog čoveka. Nas je nekada bilo sedmoro, a ja sam ostao sam. To je ogromna kuća za samca i fizički, psihički i novčano“, navodi Baš.

Foto: NJ/Magločistač

On smatra da je ovo najbolji način da kuća opstane i da sve bude kako treba.

Drago mi je što su je Subotičani kupili a ne neko sa strane, jer bi je taj možda srušio. Svet ide napred, menjaju se stvari i to je i normalno, Ako spolja ostane kao što je i bila, unutra neka bude moderan izgled koji je potreban kako bi objekat funkcionisao”, ocenjuje Baš.

Prema najavama investitora, novi restoran „Baš 1887“ bi trebalo da bude otvoren pred kraj ove godine.


Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Iza vesti: Podizanje kvaliteta informisanja u Subotici, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu“ koji Magločistač realizuje uz podršku European Endowment for Democracy (EED). Stavovi i mišljenja izneti u ovom tekstu ne predstavljaju nužno i mišljenje donatora.

Podelite sa prijateljima:

12 Komentara na
“Nekadašnja „Baš kuća“ postaje „Baš 1887“: Restoran i proizvodnja bečkog piva”

Prokator says:

Ova kuća, Baš kuća, je srušena. Opet muljanje i laž od strane DG-a. Očekujem od Magločistača novi članak o ovome.

Bilja says:

Unistise kucu. Mogla se i lepse restautirati. Svakako se morala popraviti, ali mogla je ostati u starom duhu. Nazalost bice, kao sto neko rece, jedna u moru slicnih…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.