Udruženje za zaštitu majki i dece “Izida” iz Malog Iđoša obeležilo 20 godina postojanja: Most izmeđe osoba sa invaliditetom i zajednice

Udruženje za zaštitu majki i dece “Izida” iz Malog Iđoša obeležilo 20 godina postojanja: Most izmeđe osoba sa invaliditetom i zajednice

Foto: MS/Magločistač

06.12.2022

Kategorija: Društvo , Mali Iđoš

Pokretanjem inovativnih, ali i konstantnim razvojem postojećih usluga u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i socijalne zaštite, Udruženje za zaštitu majki i dece “Izida” iz Malog Iđoša unazad dve decenije nastoji da osobama sa invaliditetom obezbedi jednake uslove za razvoj i aktivno učešće u životu zajednice.

Ova feketićka nevladina organizacija je tako 1. decembra u prisustvu predstavnika drugih udruženja, donatora, prijatelja, lokalne samouprave i resornog ministarstva, pored svog 20. rođendana, obeležila i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Uz recitatotrske i glumačke izvedbe korisnika, program je obuhvatio i obilazak kompleksa i predstavljanje brojnih sekcija ovog udruženja među kojima su likovna, sekcija ručnih radova, grnčarska, ali i vrtlarska radionica – sve kao radna terapija.

Jedan od važnih i trajnih zadataka “Izide” jeste afirmacija integracije osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u društvenu sredinu. U ovoj svojoj misiji su, ocenjuju, uspeli. Međutim, kako naglašavaju, ima još dosta toga da se radi kako bi njihova vizija dostojanstvenog i kvalitetnog života za sve građane Malog Iđoša bila ostvarena.

“Ovih 20 godina imaju veliki značaj za nas jer su nam podsetnik na to koliko smo toga postigli za ovo vreme, koliko prepreka smo uspeli da prevaziđemo, da postanemo licencirano i transparentno udruženje, kao i da dostignemo uslove bolje socijalne zaštite. Sve to nam daje snagu za buduće korake”, rekla je predsednica “Izide” Julijana Pap.

Julijana Pap, foto: MS/Magločistač

Kako ona dodaje, “Izida” svakog 3. decembra obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, kada jasno ukazuje i na stalnu potrebu za tolerancijom i ravnopravnosti svih članova zajednice:

“Glavna poruka na današnji dan je da zajedno jedni za druge možemo da ostvarimo mnogo više. Solidarnost, uvažavanje i tolerancija glavni su moralni postulati kojima ova poruka nalazi zasluženo mesto na demokratskoj mapi različitosti i individualnosti.”

“Izida” podržana i prepoznata kao jedno od najuspešnijuh udruženja Vojvodine

Kako je rečeno na svečanosti, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je podržavalo brojne projekte “Izide”, a kao poslednji se izdvaja vrtlarska radionica sušenja i mlevenja začinskog i lekovitog bilja, kao i voća i povrća.

“Sa udruženjem ’Izida’ imamo dobru saradnju koju u narednom periodu planiramo dodatno da unapredimo. Naš sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom svakodnevno deluje kako bi se ovim osobama omogućilo ravnopravno učešće u životu zajednice”, rekla je, čestitajući 20. rođendan udruženju, Marina Drašković iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Marina Drašković, foto: MS/Magločistač

Predstavnici lokalne samouparve takođe su naglasili da je značaj “Izidinog” delovanja u Malom Iđošu ogroman:

“Opština Mali Iđoš je i u proteklih dvadeset godina pomagala ’Izidu’, prepoznajući njihov značaj za našu zajednicu, a nadam se da ćemo i u budućnosti moći da pružimo još više. Svi smo jednaki”, poručio je predsednik Opštine Mali Iđoš, Marko Lazić.

Skupu je prisustvovala i predstavnica holandske fondacije za pomoć Istočnoj Evropi, Margreet Agterhuis, koja se osvrnula na dan kada je pre 15 godina sa predsednicom “Izide” sedela u današnjim prostorijama koje su bile u lošem stanju, u kojima je pored jednog starog stola stajala još samo Titova slika, a pred njima ogroman posao:

“Ja ne poznajem nikoga ko razmišlja tako kreativno kao Julijana i tim sa kojim radi. Uvek nađu rešenje za sve. Pisali su brojne projekte za podršku udruženju i uradili mnogo toga, a u svemu što rade vidim kvalitet. Ovde je dolazilo mnogo grupa koje su naučile kako može da se sarađuje i radi sa osobama sa invaliditetom”, rekla je Agterhuis, podsećajući da je ova fondacija uz “Izidu” gotovo od samog početka.

Margreet Agterhuis, foto: MS/Magločistač

Svečanosti je prisustvovao i Marko Košutić, predsednik Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Vojvodini, koji je korisnicima i rukovodstvu čestitao, kako je rekao, značajan jubilej:

“Iz ugla saveza koji okuplja 25 udruženja u Vojvodini, možemo reći da ’Izida’ jeste jedno od najuspšenijih udruženja koje ulaže velike napore jer 20 godina voditi usluge socijalne zaštite u nevladinom sektoru je gotovo nemoguće, a evo mi sad vidimo da je to moguće”.

Rođendanske želje “Izide” su dalje unapređenje usluga

Udruženje “Izida” nastoji da radi po programu evropskog modela zbrinjavanja dece i omladine sa invaliditetom i mentalnim smetnjama u razvoju.

U njihovim prostorijama tako svakog dana boravi do 49 dece i omladine. Dnevni boravak na osnovu licence ovog udruženja koriti deset osoba, iako su potrebe na nivou opštine, kako procenjuje predsednica Julijana, veće.

“Sa tri stručna saradnika, mi danas imamo uslove za samo deset lica u dnevnom boravku. Stručnjaci su nam potrebni na oba jezika sredine, pa nam je nedostatak kadra najveći problem”, kaže Julijana.

Neki od “Izidinih” članova imaju niži stepen smetnji u razvoju i pripremaju se i motivišu za samostalan rad, drugima se pomaže u rešavanju problema na polju socijalizacije, a svoje mesto u ovom udruženju nalazi i mešovita grupa dece sa smetnjama u razvoju uzrasta do osam godina.

Ipak, na samom početku nije bilo lako jer su predrasude prema osobama sa smetnjama u razvoju bile izraženije nego što su to danas:

“U početku smo najpre trebali da prevaziđemo taj problem, na kojem i danas radimo. Pokušali smo da relizujemo sve programe koji bi našim korisnicima ulepšali dan i život. Mi smo most između osoba sa invaliditetom i intelektualnim poteškoćama sa jedne strane i sa druge strane sa društvom. Taj most je jako potreban jer se odnos između ove dve populacije ne može direktno izgraditi”, kaže Julijana za Magločistač.

Uz sve što su do sada postigli, kako dodaje, rođendanske želje su održivost i razvijanje:

“Želja mi je da se održi dnevni boravak, ali i da se njegovi kapaciteti prošire, a usluge unaprede. Takođe, radimo na ideji osnivanja zajednice za stanovanje uz podršku gde bi odrasle osobe sa invaliditetom mogle uz neophodnu pomoć i podršku da stanuju. Sa ovom idejom konkurišemo gde god je moguće.”

Julijana, koja sama od svoje troje dece ima jedno sa smetnjama u razvoju, kaže da su prihvatanje, razumevanje i podrška ključ za kvalitetan život svake osobe:

“Porodice koje imaju dete sa nekom smetnjom u razvoju ne treba da joj uskrate pravo ili neku mogućnot, već treba da joj pruže iste uslove razvoja kao i drugom detetu, samo u skladu sa njegovim potrebama i mogućnostima. I oni su željni druženja, izlaska, osećaja korisnosti. Potrebno je da te potrebe najpre osete njihovi najbliži, da rade na prihvatanju svog takvog deteta i njegovom razvoju”, poručuje naša sagovornica.

A da bi roditeljima pomogla u tome, izgrađena je “Izida” kao jedno mesto gde osobe sa posebnim potrebama imaju prijatelje, gde su prihvaćene i gde mogu da se osećaju korisnima.

Pojedine porodice, međutim, i dalje ne prepoznaju ono čemu “Izida” stremi, kaže Julijana Pap.

“Porodica je jako bitna: kako se ona prilagođava, da li svom članu sa posebnim potrebama daje dovoljno slobode, da li ga podržava na način da su zadovoljena njegova ljudska prava, a mi smo tu da našim uslugama omogućimo jednu takvu kvalitetnu svakodnevicu”, zaključuje predsednica Udruženje za zaštitu majki i dece “Izida” iz Malog Iđoša.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Udruženje za zaštitu majki i dece “Izida” iz Malog Iđoša obeležilo 20 godina postojanja: Most izmeđe osoba sa invaliditetom i zajednice”

Laslo Sabo says:

Nije svejedno gde grmi, u Feketiću ili u Malom Idjošu.
Čini mi se da Izida nije u Malom Idjošu nego u Feketiću, opština Mali Idjoš.
Ostalo je tačan.
Pozd.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.