Tužbe radnika protiv bačkotopolskog JP “Komgrad” zbog naknade štete za tešku telesnu povredu i otkaze

Tužbe radnika protiv bačkotopolskog JP “Komgrad” zbog naknade štete za tešku telesnu povredu i otkaze

JP "Komgrad", foto: MS/Magločistač

21.02.2024

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Dvojica bivših radnika Javnog preduzeća “Komgrad” iz Bačke Topole tužila su u novembru prošle godine to preduzeće radi poništaja rešenja o prestanku radnog odnosa, a jedan od njih u zasebnoj tužbi traži i naknadu štete zbog teške telesne povrede nastale na radu.

Kako se navodi u tužbama u koje je Magločistač imao uvid, jedan od zaposlenih je u tom preduzeću radio 11 meseci, do septembra prošle godine, kada mu je nakon tromesečnog bolovanja zbog lečenja teške telesne povrede nastale na radu istekao poslednji ugovor, odnosno uručeno rešenje o prestanku radnog odnosa.

Prema navodima iz tužbe, oštećeni je u maju 2023. godine radni zadatak izvršavao uz rovokopač, umesto uz kamion, usled čega je pretrpeo povredu ruke.

“Niko od pretpostavljenih, pa ni šef, nije izašao da pruži pomoć zaposlenom, niti su obezbedili zavoje, već su radnici cepali majice i tako pokušali da zaustave krvarenje, a tužitelju je pozlilo, nisu dali službena kola već je stavljen u kamion koji nije bio higijenski adekvatan za takvo prevoženje, jer se njim prevozi smeće”, navodi se u tužbi.

Tužbe, foto: MS/Magločistač

Pored toga, tužitelj kaže i da su mu u preduzeću najpre rekli da ga ne sleduje nikakva odšeteta zbog nastale povrede, da bi mu naknadno na račun bilo uplaćeno 154.000 dinara, za koje tvrdi da ne zna šta tačno predstavljaju – zarade, neiskorišćen godišnji odmor ili naknadu štete.

U tužbi ovog bivšeg zaposlenog stoji i da mu poslodavac nije dostavljao primerke ugovora o radu koje je potpisivao za vreme radnog odnosa na određeno vreme u ukupnom trajanju od 11 meseci, te on putem suda zahteva da se vrati na posao pod ugovorom na neodređeno vreme, ali i da mu JP “Komgrad” isplati naknadu štete u iznosu od 480.000 dinara.

Drugi bivši radnik JP “Komgrad” je pokrenuo sudski spor zbog prestanka radnog odnosa koji je nastupio takođe u septembru prošle godine, nakon što mu je ugovor o radu na određeno vreme prethodno produžavan od 2017. godine, odnosno duže od 24 meseca, što je trenutni zakonski maksimum, te takođe traži da se vrati na posao u stalan radni odnos.

JP “Komgrad”: Netačno je da su otkazi dati nezakoniti

Iz bačkotopolskog Javnog preduzeća “Komgrad” za Magločistač potvrđuju da su u toku sudski sporovi sa dva bivša radnika, međutim negiraju da su im radni odnosi prestali nezakonito.

Kako kažu u tom preduzeću, otkazi su u oba slučaja nastupili istekom vremena na koji su bili zaključeni, a ne jednostrano na zahtev poslodavca.

Izražavajući žaljenje zbog slučaja prvog bivšeg zaposlenog, u “Komgradu” navode da je bio u radnom odnosu manje od godinu dana, da mu je ugovor istekao, te da ne postoji osnov za njegovo produžavanje niti prelazak u stalni radni odnos, te ističu da je ovaj radnik povređen usled nepridržavanja propisnih mera bezbednosti i zaštite na radu.

“U vezi ovog događaja nadzor je izvršila nadležna inspekcija rada koja je konstatovala da je JP ‘Komgrad’ učinio sve da do povrede ne dođe. Kako je do povrede došlo isključivom krivicom zaposlenog, ‘Komgrad’ nije odgovoran za nastalu štetu niti ima pravo da troši novac poreskih obveznika da bi bivšim zaposlenima plaćao novčane naknade zbog štete koju su sami izazvali”, navodi rukovodstvo tuženog preduzeća.

Kako ističu, kada je reč o drugom zaposlenom, na njegov rad su u smislu povreda radnih obaveza konstantno primali primedbe koje su podnosili građani – korisnici usluga, ali i drugi zaposleni.

“Podneo je tužbu smatrajući da mu je radni odnos prerastao sa određenog na neodređeno vreme, ali je zanemario činjenicu da je JP ‘Komgrad’, kao javno preduzeće, korisnik budžetskog sistema, te se na njega primenjuje i Zakon o budžetskom sisitemu, koji onemogućava prerastanje radnog odnosa sa određenog na neodređeno vreme, čak i kada zaposleni radi duže od 24 meseca”, navodi “Komgrad” u svom odgovoru.

U najavi i tužbe zbog neadekvatnog isplaćivanja zarada

Prema rečima zaposlenih, u toku je veštačenje zarada, a još tri radnika “Komgrada” planiraju ovo preduzeće da tuže zbog neisplaćivanja beneficija, snižavanja koeficijenta za obračun zarade, te zbog neisplaćivanja rada tokom praznika, sa ukupnim potraživanjima od blizu 2 miliona dinara.

U vezi sa ovim pitanjem u “Komgradu” odgovaraju da se svim zaposlenima zarade isplaćuju u skadu sa zakonom i kolektivnim ugovorom uz poštovanje verskih i manjinskih prava, te da tvrdnja zaposlenih nije tačna.

“Iako je iz tehničkih razloga bilo propusta kod obračuna zarade po tom osnovu, isto je bilo korigovano od strane poslodavca. Ukoliko zaposleni zaista dostave veštačenja na okolnosti da je poslodavac pogrešno obračunao određene dane ili radne sate, ‘Komgrad’ je spreman da izvrši korekciju isplate”, poručuju iz ovog preduzeća.

U vezi sa ovim slučajevima, u “Komgradu” smatraju da problem najčešće nastaje usled nerazumevanja zakona, precizirajući da “pojedini zaposleni ne razlikuju verske od državnih praznika”.

Pre ovih slučajeva, u novembru prošle godine se pred Osnovnim sudom u Subotici vodilo pet sporova u kojima je JP “Komgrad” tuženi, i tri u kojima je to preduzeće tužitelj u građanskim predmetima. Tužbeni zahtevi protiv ovog preduzeća se odnose na naknade štete, isplate i dugovanja.

Prema evidenciji Osnovnog suda Subotica, protiv JP “Komgrad” su tom sudu za poslednjih pet godina upućene četiri tužbe zaposlenih, od kojih se jedna odnosila na diskriminaciju i mobing, dok su preostala tri predmeta bila utvrđivanje ništavosti ugovora.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.