“Dobićeš otkaz ako nastaviš da se buniš i ostaće ti deca bez hleba” – efikasnija pretnja od sudskih presuda za mobing

“Dobićeš otkaz ako nastaviš da se buniš i ostaće ti deca bez hleba” – efikasnija pretnja od sudskih presuda za mobing

Foto: MS/Magločistač

“Morao sam iz gradske fontane konzervom i lopatom da izbacujem pet kubika vode dok mi je šef stajao iznad glave. Tražili su od mene da radim i druge apsurdne stvari, a ako bih odbijao da uradim takve zadatke, uvek bi usledila pretnja knjižicom.”

Ovim primerom Peter Dudaš, radnik Javnog preduzeća “Komgrad” iz Bačke Topole, započinje priču o svom ličnom iskustvu trpljenja višegodišnjeg mobinga.

“Dobićeš otkaz ako nastaviš da se buniš i ostaće ti deca bez hleba”, citirao je Peter svog tadašnjeg nadređenog u tužbenom zahtevu koji je Osnovnom sudu u Subotici podneo 19. aprila 2017. godine, a na osnovu kog je jula 2020. donesena presuda kojom je utvrđeno da je on pretrpeo zlostavljanje na radu u preduzeću u kom radi duže od 20 godina.

Tom presudom je utvrđeno i da su Peterovi tadašnji rukovodioci – pod pretnjom otkazom – zabranjivali drugim zaposlenima da sa njim razgovaraju i druže se.

Peter Dudaš, foto: MS/Magločistač

Epilog?

„Komgrad“ je sudskom odlukom, uz zabranu daljeg zlostavljanja Dudaša, bio obavezan da mu zbog pretrpljenih duševnih bolova usled mobinga, kao i zbog straha, povrede časti i ugleda isplati  – 60 hiljada dinara.

Prema Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu, mobing je svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi zaposlenih kod poslodavca, koje se ponavlja, a koje za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara nepijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi  do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos ili otkaže ugovor o radu ili drugi ugovor.

Zlostavljanje, međutim, nije prestao do danas.

“Povećali su mi obim posla tako da ceo grad čistimo kolega i ja, a ja radim mesečno tri subote koje se ne isplaćuju. Tako dobijam sa 25 radnih dana istu platu kao kolege koje rade 22 dana u mesecu. Radio sam poslednjih pet praznika uzastopno i to mi nije bilo isplaćeno, a to je klasični mobing”, tvrdi Peter Dudaš.

Zbog neisplaćivanja prekovremenih radnih sati i rada vikendima i praznicima žalio se, kaže, na više adresa, posle čega su se pritisci na njega u preduzeću dodatno pojačavali.

“Žalio sam se inspekciji rada da ne isplaćuju prekovremene sate, subote, državne praznike. Posle toga je usledilo kažnjavanje, tortura, prebacivanje na radna mesta za koja su mislili da ih neću prihvatiti, kao što su poslovi grobara, smećara, radio sam svašta”, objašnjava Dudaš.

On tvrdi da mu je osoba koju je tužio za mobing i danas nadređena čime, kako kaže, ni tortura nikad nije prekinuta.

Pored toga, preduzeće je zajedno sa još nekoliko kolega tužio i zbog neadekvatnog obračuna i isplate zarada i prekovremenih sati, kao i za neisplaćenu naknadnu troškova odlaska na posao.

“Pritisak je neprestano prisutan, sindikat ne funkcioniše”

U gomili Peterovih papira nalaze se brojna obraćanja inspekciji rada, sindikatu, ministarstvima, zaštitniku građana, direktorki, predsedniku opštine, pa i premijeru. Ni sa jedne od ovih adresa nije, međutim, stigla pomoć, niti trajno rešenje Dudaševog problema.

Zaposleni u bačkotopolskom Javnom preduzeću “Komgrad” se nalaze pod okriljem Saveza samostalnih sindikata opština Bačka Topola i Mali Iđoš iz kojeg, prema rečima naših sagovornika, nisu adekvatno reagovali na prijavljene probleme.

Iz tog sindikata za Magločistač nisu dostavili podatke o broju postupaka u vezi sa mobingom, niti su hteli da komentarišu njihov doprinos u rešavanju slučajeva mobinga u Bačkoj Topoli.

“Pritisak je neprestano prisutan, sindikat ne funkcioniše nikako. Planirali smo i štrajk, ali su počele pretnje otkazima, pa su se ljudi uplašili i povukli. Obraćali smo se sindikatu, ali sve što se dešava u firmi svaljuje se na mene. Ja sam dežurni krivac”, objašnjava Dudaš, i naglašava da on ne izbegava radne obaveze, kako ga tereti rukovodstvo firme, već samo traži pravdu:

“Ne bežim od posla i od svojih radnih zadataka kako me direktorica stalno proziva. Ja samo tražim da se ispoštuje sve kako stoji na papiru. Tražim da mi ne vise nad vratom, da prestane stalna presija na mene i da poštuju ono što treba da se isplati po zakonu i ugovoru. Tražim samo moj dinar koji zaradim”.

Hornok: “I ako potpišeš, i ako ne potpišeš, svakako dobijaš otkaz”

U slučaju Peterovog kolege, Šandora Hornoka, koji u “Komgradu” radi na mestu čistača grada i okoline, rukovodilac je, tvrdi, na sudu priznao mobing iako se njegov tužbeni zahtev odnosio na nezakonito otkazivanje ugovora o radu.

Kako stoji u njegovoj presudi Apelacionog suda iz februara 2021. godine, problem je počeo kada je kod Šandora nastupila privremena sprečenost za rad usled bolesti.

On je tada nadležne u firmi obavestio da nije u mogućnosti da se kreće, a živeo je sam, međutim, pošto nije blagovremeno dostavio i doznake u firmu, po povratku na posao mu je uručen – otkaz.

“Tražio sam da mi obrazlože zbog čega sam dobio otkaz i niko nije hteo da mi kaže, a trebalo bi to lično direktorica da kaže, kako mi je advokat objasnio. Primerak otkaza koji sam potpisao, ja nisam posle dobio da pogledam šta tamo piše. Sekretarica je rekla: ‘I ako potpišeš, i ako ne potpišeš, svakako dobijaš otkaz’“, prepričava Hornok.

Istog dana on se obratio advokatu koji je pokrenuo tužbeni potupak.

Čekajući presudu, Šandor je skoro dve godine proveo bolestan i bez primanja da bi na kraju bio vraćen na rad uz obavezu da mu se isplati naknada štete i uplate pripadajući doprinosi za socijalno osiguranje za period tokom kojeg nije radio.

Šandor Hornok, foto: MS/Magločistač

“Dobio sam presudu da me vrate na posao, kao i da se uradi ocena medicine rada o mojoj radnoj sposobnosti. Međutim, nikad nisam dobio informaciju da li je direktorica dobila neku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja, dok su meni u firmi rekli da treba da budem srećan što su me vratili na posao”, priseća se naš sagovornik.

Nakon povratka na posao, kako priča za Magločistač, u prvo vreme je i on iskusio pritisak vršen na kolege, kojima je bilo zabranjeno da sa njim komuniciraju, ali su pritiske vršili i nadređeni nad njim lično.

“Pratili su me da li sam kod kuće, da li radim posao, gde sam u toku radnog vremena. Stavljali su me da radim auto-put koji nije moja nadležnost, a to znači šest kilometara u jednom pravcu sa bolesnim leđima. Iako je to naznačeno na papiru, nisu mi dozvoljavali da sednem i odmorim, pod pretnjom knjižicom”, prepričava Šandor.

U Severnobačkom upravnom okrugu za pet godina 14 presuda za mobing

Prema iskustvima naših sagovornika, tužbeni zahtevi u vezi sa zlostavljanjem na radu tesno su povezani i često udruženi sa drugim povredama iz oblasti radnog prava, te je i to jedan od razloga zbog kojeg broj tužbi za mobing nije veliki.

Prema informacijama koje je Magločistač dobio iz Višeg suda u Subotici, na dan 12. jul bilo je pet aktivnih postupaka u kojima je predmet tužbe bio mobing. Od tog broja, za dve tužbe su podnosioci građani i građanke sa teritorije Grada Subotica, za dve iz bačkotopolske opštine, dok je jedna iz Malog Iđoša.

Iz suda odgovaraju da sudski postupci ove vrste u proseku traju do godinu dana, a za poslednjih pet godina iz postupka su bile povučene četiri tužbe.

Tokom 2022. godine, doneta je bila jedna presuda u korist tužioca, dok su dve bile u korist tuženog, a za posmatrani petogodišnji period ova srazmera je procentualno identična: sud je u sedam slučajeva bio doneo odluku u korist radnika, i u isto toliko postupaka je bio presudio u korist poslodavca.

Premda su tuženi češće muškog pola, u sudu kažu da tužbe u podjednakom broju podnose i muškarci i žene, te da je zastupljenost tužbi jednaka i u javnom i u privatnom sektoru.

Kao najčešće oblike mobinga u Severnobačkom upravnom okrugu, u Višem sud u Subotici navode sindrom “praznog stola”, nedavanje radnih zaduženja, izolaciju zaspolenog iz radne sredine, nepravedno i namerno onemogućavanje obavljanja radnih obaveza.

Pored toga, u tužbama su često prisutni i održavanje konstantnog straha, omalovažavanje, potcenjivački stav sa nipodoštavanjem pred trećim licem, zatim iznošenje neistina o lošoj saradnji, kao i teške verbalne uvrede, večiti prigovori i kritike, zabrana kontaktiranja sa licem i njegovo izbegavanje.

Veselinović: “Pojava teško dokaziva, a proces mukotrpan”

Predsednik Udruženja sindikata Srbije „Sloga”, Željko Veselinović, za Magločistač kaže da je mobing u Srbiji – iako oduvek prisutan kao pojava – kao pojam relativno nov i za zaposlene i za sindikate, a poseban problem predstavlja to što je teško dokaziv, a sam proces dokazivanja mukotrpan.

“U svakom preduzeću postoji osoba koja je zadužena za medijaciju i koja je dužna da posreduje u rešavanju problema na poslu. Međutim, često se dešava da ta osoba postoji samo forme radi i da se nikad ne uključi u bilo kakvo rešavanje, ili da mora da posreduje između mobera koji je nadređeni i njoj i žrtvi mobinga, tako da su te prakse u zakonu potpuno promašene”, ocenjuje Veselinović.

Željko Veselinović, izvor: privatna arhiva

Na osnovu iskustava “Sloge”, mobing je manje prisutan u privatnom sektoru, “jer je njima važno“, ističe Veselinović, „da posao funkcioniše i profit im je na prvom mestu”. S druge strane, problem sa mobingom je, kako ocenjuju, najprisutniji upravo u javnim komunalnim preduzećima.

“Nažalost, ta preduzeća su pretrpana partijskim kadrovima, gde često dolazi do neke vrste političkih sukoba kada rukovodilac, koji je postavljen partijski, kinji i maltretira nekog ko nije na njegovoj političkoj liniji. Maltretiraju ljude ako neće da idu na miting vladajuće stranke, ako neće da ispune neke partijske zadatke u toku radnog vremena, ili ukoliko imaju sukob mišljenja sa nekim pojedincem koji je tu došao politički i nema nikakve veze sa preduzećem”, navodi predsednik “Sloge”.

A kao dokaz da su najranjiviji i najpodložniji ucenama, dolaze i svedočenja sagovrnika Magločistača, prema kojima su njihove kolege angažovane po osnovu javnih radova bile prinuđene da odlaze na stranačke mitinge i sastanke, te da su prvi na spiskovima kada se prikupljau potpisi za partijske liste.

Ignjatović: “Maltretiranje zaposlenih u Srbiji uzelo je toliko maha da je poprimilo epidemijske razmere”

Vrbaško udruženje građana “EMIC – edukativno, marketinško, informativni centar” je za poslednjih 12 godina, otkad pruža pomoć žrtvama mobinga, pomoglo više od hiljadu građana i građanki koji su smatrali da su oštećeni.

Slaviša Ignjatović, administrator portala www.mobing.rs i predsednik ove nevladine organizacije, naglašava da, premda je mobing u Srbiji veoma zastupljen, zaposleni neretko i neosnovano smatraju da su zlostavljani na radnom mestu.

“Veći broj zahteva koje dobijemo nije osnovan jer ljudi za svaku sitnicu misle da je mobing, ali ima i zahteva gde se drastično krše prava radnika, gde su ljudi na ivici nervnog sloma i ne znaju kome da se obrate. Maltretiranje zaposlenih u Srbiji uzelo je toliko maha da je poprimilo epidemijske razmere, te je iracionalno i patološko šikaniranje postalo prava zaraza”, ocenjuje Ignjatović za Magločistač.

Slaviša Ignjatović, izvor: privatna arhiva

On takođe ističe da je, u slučaju kada mobing postoji, problem njegovo dokazivanje, zbog čega je i sudska praksa ponekad različita:

“Mnogi se plaše da prijave mobing, najčešće zbog teškog dokazivanja, nepoverenja u sudove, straha da ne dobiju otkaz, dugotrajnosti postupka, finansijskih razloga. Pored toga, zadatak sudova da utvrde ponašanje koje predstavlja zlostavljanje na radu i u vezi sa radom nije nimalo lak, pa nisu retki slučajevi da do diskriminacije dolazi i zbog neujednačene sudske prakse”.

Upravo zbog edukacije kako zaposlenih, tako i poslodavaca, ova nevladina organizacija je pokrenula seminare i onlajn kurseve koji su pokazali da većina zaposlenih mobing uopšte ne prepoznaje, ne zna kome da se obrati u slučaju zlostavljanja na radu, ili se plaši da ga prijavi.

“Mobing je u našoj zemlji vrlo rasprostranjen, a tome doprinosi činjenica da se o ovoj pojavi vrlo malo govori kao i da nije pravno sankcionisana. Mobing je manje prisutan u zemljama u kojima se prati i oštro sankcioniše, od visoke novčane kazne do kazne zatvorom”, zaključuje Slaviša Ignjatović.

Mirno rešavanje radnih sporova kao mogućnost

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova postoji 18 godina kao posebna organizacija u sistemu državne uprave Republike Srbije, koja se bavi vansudskim rešavanjem radnih sporova.

Otkad je počela sa radom, ova institucija pokrenula je više od 22 hiljade individualnih i kolektivnih prijava. Agencija, međutim, ne raspolaže zvaničnim podacima u vezi sa prosečnim trajanjem zlostavljanja na radu, niti o polnoj i teritorijalnoj zastupljenosti ove pojave, ali u toj organizaciji navode da predloge za pokretanje postupka u podjednakom broju podnose zaposleni i u javnom i u privatnom sektoru.

Izmenama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova iz 2018. godine, spor u vezi sa zlostavljanjem i diskriminacijom na radu se okončava rešenjem arbitra donetim isključivo na osnovu sporazuma strana u sporu.

“Mi ne utvrđujemo postojanje mobinga, već uz pomoć arbitra pronalazimo rešenje koje zadovoljava obe strane u pojedinačnom postupku. Ukoliko ne postoji sporazum o rešenju spora, arbitar obustavlja postupak, i dalje se može pokrenuti postupak pred nadležnim sudom”, objašnjavaju za Magločistač iz Agencije.

U okviru Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, aktivna je besplatna linija “SOS mobing”, gde zaposleni koji smatraju da su žrtve zlostavljanja na radu, pozivanjem broja 0800 300 601, mogu da dobiju informacije i smernice u vezi sa svojim slučajem.


This publication was produced with the support of #SustainMedia Programme, co-funded by the European Union and the German Federal Ministry of Economic Coop-eration and Development. Its contents are the sole responsibility of Magločistač and do not necessarily reflect the views of the EU or the Federal Ministry of Economic Cooperation and Development.

Podelite sa prijateljima:

10 Komentara na
““Dobićeš otkaz ako nastaviš da se buniš i ostaće ti deca bez hleba” – efikasnija pretnja od sudskih presuda za mobing”

Fizicki radnik says:

Komgrad porodicna firma.Direktorica isto mlada a bahata.Oca je postavila za sefa vodoinstalatera rodjenog brata do njega.U topoli caruje SNS-SVM kartel.
Inace u Topoli je bila praksa da se mlade osobe bez dana radnog iskustva stavljaju za direktore.

marcikic says:

па највише…па и ови мајмуни..највећи нерадници….приватно овај Дудаш долази код мене да коси….а у фирми неће…..оје….

Ko to tamo peva says:

A A A A A A A, tako je! Dodao bih da mu je majka Vera naprednjak, a on joj bičuje leđa sa Andrejevskim vlasničkim mitovima. A što se tiče alata, mogle su se tamo naći i makaze za sečenje sajli, ko da je energetičar po struci.

A A A A A A A says:

Joj Andrija ne budi smesan. Proslo je to vreme njegovih crvenih beretki, oruzja, obracuna, kradja i punog gepeka alata. Jeste da ga ta crvena ruzica na vratu cini malo opasnim, za zene malo privlacnim, ali to je to. Mladi Jeremic sto drzi diskac i kladzu je imao problem sa njim pre par meseci zbog toga sto mu nije poslusao savet u vezi toga kako da vodi kladzu, pa mu umalo glavu nije otkinuo, ali eto i to je proslo i svi zivi i zdravi, ogrebotine nema na sebi. Malo je nezgodan tip kad on zna da je u pravu, pa mu mnogi i popustaju kako se nebi kacili sa njim. Pustite te ga nek prica, pustite ga nek bude pametan, nek sebi i svojima kroji i dovidjenja. Ne kaze se za dzabe da se dobar kroj i dobar konj izdaleka pozna.

Ak says:

cista laz sto se tice komgada i mobinga nad radnicima,bas naprotiv!!

Andrija says:

Tek će Vam Jovan Kaluđerović leći na kičmu samo polako

Radnik says:

Iz licnog iskustva vam kazem da je u komgradu to cesta pojava. Morate bit ili previse ludi ili dimiti sa kolegama, ili i jedno i drugo da bi ste bili prihvaceni. Samo sto se o tome ne prica, a mup ne radi nista po tom pitanju, jer su im kolovodje njihovi strucni saradnici-savetnici, pa imaju ledja ko bijeli medjedi. Problem ce biti rijesen tek kada dodje do korjenitih sistemskih promjena.

Miloš says:

U dosta firmi je nažalost tako i malo ko je hrabar da učini nešto da zaštiti sebe i svoj zarađeni dinar. Jer kao što kažu, čim pokušaš nešto da uradiš dobiješ pretnju otkazom!

Červenak Ruzica says:

Sada opet svi zajedno obraniti radnike i tražiti odgovornost direktorice
Tako mlada osoba a tako već zla
Hvala Maglocistac što postojiš
??????

Viktor says:

Mobing je svakodnevnica i u privatnom sektoru.Zaposleni nisu ni upoznati sa svojim pravima ponegde.Sindikat ko sindikat….samo se par njih medjusobno čuvaju u odborima i selektivno zastupaju radnike.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.