Stanarki Kosovske ulice u Subotici zbog izgradnje brze pruge onemogućen prilaz kući u kojoj živi

Stanarki Kosovske ulice u Subotici zbog izgradnje brze pruge onemogućen prilaz kući u kojoj živi

Ljiljana Ristić, foto: NJ/Magločistač

15.09.2023

Kategorija: Društvo , Subotica

Život stanovnice Kosovske ulice Ljiljane Ristić je zbog radova na izgradnji brze pruge Beograd – Novi Sad – Subotica u poslednjih godinu dana postao nepodnošljiv jer ona doslovno nema prilaz kući u kojoj živi. U međuvremenu joj je EPS u saradnji sa Infrastrukturom železnice Srbije nezakonito postavio banderu u dvorištu. Ona je za Magločistač rekla da se obraćala pojedinim institucijama, ali da pomoć ni od koga nije dobila.

Ristić svakodnevno, kaže, trpi torturu od kada je Infrastruktura železnice eksproprisala deo njene nepokretnosti. Ona sada zbog spomenutih radova nema obezbeđen prilaz svojoj kući, nema nikakav izlaz na javnu površinu, a njena kuća je okružena privatnim posedima.

Kako je za Magločistač rekla njena advokatica, Iva Gros, Infrastruktura železnice je u saradnji sa EPS-om u dvorišnom delu koji nije eksproprisan postavila banderu za potrebe Infrastrukture železnice Srbije, bez da je za to ona ikada bila pitana i da je to odobrila, a u vezi sa tim nije vođen nikakav postupak, niti je za to dobila bilo kakvu nadoknadu.

Iva Gros, foto: NJ/Magločistač

„Na taj način je bez njene saglasnosti i protiv njene volje uzurpirana njena imovina. Svakim danom radovi su sve bliži njenoj kući, zbog čega je angažovala geometra da izađe na lice mesta i postavi kočiće, kako bi ona mogla da postavi novu ogradu i zaštiti svoju nepokretnost od rizika da Železnica zauzme još neki deo njene nekretnine. Međutim, geometar je tom prilikom konstatovao da je Železnica nezakonito već ušla u njen posed obavljajući radove i na njenom delu parcele“, upozorila je.

Ristić je zbog svega navedenog pokrenula postupak po Zahtevu za eksproprijaciju na preostalom delu nepokretnosti, međutim, zahtev je prvostepeno odbijen od strane Gradske uprave Grada Subotice, Sekretarijata za imovinsko-pravna pitanja, iako je veštak konstatovao da ona ispunjava uslov da ostatak nepokretnosti bude eksproprisan.

Foto: NJ/Magločistač

Predmet je trenutno pod žalbom pred Ministarstvom finansija, rekla je Gros, dodajući da drugostepenu odluku čekaju od marta ove godine.

„U međuvremenu predali smo predlog za određivanje privremene mere radi obezbeđenja nenovčanog potraživanja pred Osnovnim sudom u Subotici, ali je predlog odbijen bez obrazloženja i sada je pod žalbom, čeka se drugostepena odluka Višeg suda u Subotici“, kazala je Gros.

Šta kažu nadležne institucije i preduzeća?

Magločistač se tim povodom obratio EPS-u koji u svom odgovoru navodi da je Infrastruktura železnice Srbije ovlašćena za izmeštanje i zaštitu elektroenergetske infrastrukture u projektu dogradnje pruge, što uključuje i izradu projekta za građevinske dozvole, izgradnju objekta, kao i rešavanje svih imovinsko pravnih odnosa sa vlasnicima parcela.

„O slučaju izmeštanja bandere u Kosovskoj ulici izjasnio se i Osnovni sud u Subotici, koji je odbio zahtev advokata Ljiljane Ristić za novčano obeštećenje od Infrastrukture železnice i ogranka Elektrodistribucija Subotica, sa obrazloženjem da nisu ispunjeni zakonski uslovi za donošenje takve mere“, navodi se u dopisu subotičkog ogranka EPS-a.

Foto: NJ/Magločistač

Iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Grada Subotica navode za Magločistač da radovi na modernizaciji pruge Beograd – Subotica – državna granica nisu u nadležnosti Grada Subotice, te da se u vezi sa detaljima navedenog projekta obratimo Infrastrukturi železnice Srbije.

Magločistač se sa pitanjima obratio Infrastrukturi železnice Srbije, ali odgovor nismo dobili.

Ristić: “Apsolutno niko nije hteo da me sasluša”

Stanarka Ljiljana Ristić kaže za Magločistač da je pokušala o problemima koji se dešavaju ispred njene kuće da razgovara sa nadležnima, ali da niko apsolutno nije hteo da je sasluša, samo su rekli, kako je navela, „da će postojati put jednog dana“.

Ljiljana Ristić, foto: NJ/Magločistač

„Ja sam, kako vidite, zatrpana, imam ovde jedan kanal. S obzirom da je ovde velika količina vode, pumpa radi 24 sata, ispumpava vodu. Oni ovde izlivaju vodu ispred moje kuće, i jednog dana kada to zatrpaju i stave, ja ću biti potopljena“, plaši se ova stanarka.

Istakla je da je njena kuća stara a da vremenom zbog toka ovih radova, ona propada.

„Pucaju i plafoni, i ta voda kada dođe, ja ne znam šta će biti sa mojom kućom. Zabrinuta sam, i naravno da tražim neka svoja prava, da me neko sasluša i sagleda celu ovu situaciju“, rekla je Ristić.

Gros: “EPS se ograđuje od bilo kakve odgovornosti”

Prema rečima njene advokatice Ive Gros, obraćali su se više puta Infrastrukturi železnice, ali odgovor nikada nisu dobili. Takođe, obraćali su se i EPS-u – ogranku Subotica, povodom bandere koju su nezakonito postavili izvođači u dvorište njene klijentkinje, ali je dobila isti odgovor koji je dobio i naš portal.

„Na ovaj način, oni se ograđuju od bilo kakve odgovornosti iako je sama bandera njihov objekat koji je postavljen u dvorištu Ljiljane Ristić, bez njene saglasnosti. Železnica ulazi u njeno dvorište i svakim danom su radovi sve bliži njenoj kući, a od naznake da će uskoro imati javni put i prilaz svojoj kući – nema ni traga“, upozorila je.

Kako je istakla, jedino rešenje njene situacije bila bi eksproprijacija na preostalom delu nepokretnosti kako bi ona mogla da se preseli iz svoje kuće, međutim, Železnica ne želi da prihvati zahtev za eksproprijaciju na preostalom delu nepokretnosti, „već nastavlja da gradi prugu preko tuđih parcela i da uništava živote građana“.

Foto: NJ/Magločistač

Gros je dodala da su zatražili i privremenu meru da se obustave radovi dok se ne donese drugostepena odluka jer će nastati nenadoknadiva šteta koja je u suštini, kako kaže, već nastala.

„Međutim, obrazloženje koje smo dobili je jako šturo i navodi se da ne postoji opasnost da će nastati nenadoknadiva šteta“, istakla je.

Podseća da je na osnovu planske dokumentacije predviđeno da u Kosovskoj ulici bude izgrađen tri metra asfaltiran put.

„A da li će to biti sprovedeno, na koji način, i kada će biti sprovedeno – to je i dalje upitno. Apsolutno nije predviđena ni pešačka zona, pa tako nije predviđeno ni da stanovnici Kosovske ulice imaju bilo kakav prilaz adekvatnoj javnoj površini“, ocenila je Gros.

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“Stanarki Kosovske ulice u Subotici zbog izgradnje brze pruge onemogućen prilaz kući u kojoj živi”

Viktor says:

@pero
Da znate sta je bilo po prvobitnom planu i crtezu ne biste lupali ovakve gluposti.
To sto su u toku radova uvideli,da su napravili propust i teritoriju radova samo prosiruju i upadaju svima u dvoriste bez nadoknade po Vama nije problem?
Ispred gospodjinog dvorista je trebao ici put,a umesto puta je dobila banderu u dvoriste.
Kako Vas nije sramota?

pero says:

Davno je Gospođa znala šta će se desiti,ali je računala da će debelo unovciti sracaru ,ali sad kad njih bas briga za nju zadnjim trzajima pokušava da izvuče neku korist,al mrka kapa.
Gospodo to je “viši državni interes”.

Marko says:

Sramota!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.