SPORTSKA AKADEMIJA U VOJVODINI: IGRA “MONOPOL” U KOJOJ LOKALNI PREDUZETNIK DELI KARTE

SPORTSKA AKADEMIJA U VOJVODINI: IGRA “MONOPOL” U KOJOJ LOKALNI PREDUZETNIK DELI KARTE

Zgrada Fudbalske akademije TSC u Bačkoj Topoli. Foto: Virag Đurkovič.

Objavio: Magločistač

28.01.2019

Po prvobitnom planu, krajem prošle godine je trebalo da bude završen fudbalski stadion u Bačkoj Topoli, drugi veliki projekat investicija u Sportsku akademiju Vojvodine, ali zasad nema ni 3D modela projekta. Uspeli smo, međutim, da od Fudbalskog saveza Mađarske pribavimo ugovore potpisane između Sportskog kluba Topola (TSC) i Akcionarskog društva za investicije, upravljanje tehnološkim razvojem, sport i javne nabavke, koji otkriva na šta se troši 4,5 milijardi forinti (14 miliona evra) donacija mađarske vlade namenjenih subvencionisanju fudbala.

[divide icon=”circle” width=”medium”]

Mađarska vlada je od 2013. godine usmerila gotovo 22,5 milijardi forinti (70 miliona evra) u fudbalske akademije u zemlje gde živi mađarska dijaspora, zahvaljujući čemu su u Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji, Ukrajini, Sloveniji i Hrvatskoj fudbalski tereni i stadioni počeli da niču kao pečurke posle kiše. Među subvencionisanim projektima su i zaista uspešni klubovi, kao i neubedljivi početnici.

Deo novca stiže preko Fudbalskog saveza Mađarske, a deo preko Fondacije „Gabor Betlen”, i gotovo svuda iskrsava Akademija „Puškaš Ferenc”, ili ime Lerinca Mesaroša. Započinjemo seriju članaka posvećenih ovim projektima uz podršku Evropske fondacije za istraživačko novinarstvo IJ4EU.

Pomoćni teren Felčuta

Mađarska vlada je krajem 2016. godine donacijom od 3, a krajem 2017. i dodatnom  sumom od 1,5 milijardi forinti subvencionisala osnivanje Sportske akademije Vojvodine. Na osnovu akcionog plana subvencija iz 2016. godine ‒  za koje je ugovor potpisan 12. aprila 2017. godine ‒ cilj osnivanja akademije je da se mladima omoguće pogodniji uslovi za učenje i treniranje, te time podigne kvalitet fudbala. Cilj izgradnje stadiona je omasovljenje fudbala, a motiv za uključivanje okolnih naselja je da se odande vrbuju fudbalski talenti.

Iako to nisu oglasili na sva zvona, Sportski klub Topola (TSC) je na jesen 2016, pre odluke mađarske vlade, potpisao sporazum o saradnji sa Fudbalskom akademijom „Puškaš Ferenc”. O njemu se malo zna, ali nije isključeno da je sličan sporazumu o osnivanju Sekeljske fudbalske akademije koji je Fudbalska akademija „Puškaš Ferenc” potpisala sa FK Mijerkureja Čuk (FK Csíkszereda) još 2013. godine. Osma tačka Člana 2. dotičnog sporazuma određuje sledeće: igrači koji navrše 16 godina bi, na osnovu preporuke Kolegijuma Fudbalske akademije „Puškaš Ferenc” i eksperata za talente, svoje učenje i karijeru mogli da nastave u toj akademiji. Ustanova u kojoj su se do tada obrazovali nema prava na nadoknadu u slučaju njihovog transfera. Drugim rečima, Akademija „Puškaš” je dobrano unapred osigurala prava na najtalentovaniju decu.

Prvi ugovor o subvencionisanju Sportske akademije Vojvodine sadrži deset tačaka: izgradnju akademije i stadiona u Bačkoj Topoli (uključujući kupovinu parcele, pribavljanje dozvola, izradu projekta, izgradnju potrebnih objekata), kao i obnavljanje dodatnih objekata, svlačionica, terena, sistema za irigaciju, te nabavku opreme za okolne vojvođanske klubove u Bajši, Staroj Moravici, Adorjanu, Temerinu, Bačkom Petrovom Selu, Srbobranu, Čantaviru i Senti.

Fudbalska akademija u Bačkoj Topoli i njeni stadioni iz ptičje perspektive.

Sredstva iz 2017, za koja je ugovor potpisan 8. marta 2018, upotpunjena su za nekoliko novijih rekonstrukcija – namenjena za male terene sa veštačkom travom u Senti i Pačiru, veliki teren sa veštačkom travom u Totovom Selu, a veća suma je uložena i u delimično osiguravanje tekućih troškova Fudbalske akademije, odnosno pripadajućih filijala, ali je program projekta za centralni stadion sužen. Naime, planirani kapacitet stadiona je sa 4.500 smanjen na 3.500 gledalaca.

Tesne  parcele

Izmene projekta bi mogle biti uzrokovane i fizičkom ograničenošću prostora na kome je planiran stadion u Bačkoj Topoli. Naime, teren se nalazi na mestu nekadašnjeg gaja koji je svojevremeno pripadao posedu Krai (Kray), u današnjem gradskom parku. Park preseca potok Krivaja, a tu su smešteni i gradsko kupalište i teniski tereni.

Nema previše mogućnosti za dalje proširivanje. Ipak, rešenje se našlo u tome da se preparcelisanjem oslobodi jedna šlajfna prostora koju je TSC kupio i pripojio prostoru određenom za stadion. Drugim rečima, lokalna samouprava je ušla u proces kupovine zemljišta koje je svojevremeno bilo stambene namene, u cilju izgradnje parkinga – kako se ispostavlja na osnovu urbanističkog plana naselja.

Nekoliko meseci nakon potpisivanja prvog ugovora započeti su radovi. Renoviranje svlačionice fudbalskog kluba u Staroj Moravici trajalo je od jula 2017. do aprila 2018. godine. Od aprila do avgusta 2018. vršeno je renoviranje fudbalskog terena u Senti, koje je uživalo prioritet jer je u fudbalskoj sezoni 2018/19, dok se njihov sopstveni stadion gradi u Bačkoj Topoli, bilo planirano da tim TSC-a igra utakmice u Senti. Stadion u Senti je zato sagrađen po UEFA standardima za drugu ligu.

Gde je projekat za stadion u Topoli?

U međuvremenu su u novembru 2017. započeti građevinski radovi na izgradnji objekta Fudbalske akademije u Bačkoj Topoli. U te svrhe je od lokalne samouprave Opštine Bačka Topola unapred otkupljena odgovarajuća parcela. Pored doma za učenike od 45 prostorija, opremljenog trpezarijom, teretanom i salom za merenje opterećenja igrača, izgrađeni su i jedan travnati teren velikih razmera, dva manja terena i jedan pomoćni teren sa veštačkom travom. Fudbalsku akademiju je 27. septembra 2018. javnosti svečano predao Viktor Orban, premijer Mađarske.

Naredni projekat koji će početi u okviru Podrške Sportskoj akademiji Vojvodine predstavlja izgradnja stadiona u Bačkoj Topoli, mada do sada samoupravi nije predstavljen ni 3D model projekta.

Iako je TSC  još u septembru 2017. kupio ovo zemljište, poslednju utakmicu opštinskog kupa su Proleter iz Njegoševa i IM Topola iz Panonije igrali na starom stadionu.

Ograda starog stadiona je odavno srušena – a cigle, po mišljenju pojedinaca, upotrebljene za gradnju ograde Akademije – dok je u međuvremenu počelo rušenje svlačionica, poslovnih prostorija i tribina.

Ni detaljni budžet ne razjašnjava bog zna šta

U sporazumima iz 2016. i 2017. piše da čitav projekat treba da bude završen do 31. decembra 2018. Već mesecima ranije se, međutim, moglo naslutiti da korisnik subvencija neće uspeti da ispoštuje rokove. Iako smo uputili upit, nismo dobili informaciju o tome da li je TSC zahtevao modifikaciju ugovora u cilju produžavanja roka.

Još je čudnije, međutim, što čak i detaljni budžet sadrži samo površne informacije, na osnovu kojih ni dalje nije izvesno ni koliko koštaju pojedinačne stavke investicije, niti šta se krije iza sredstava za održavanje.

Najveću stavku predstavljaju izvođački radovi, na koje je usmereno 2,1 milijarde forinti (6,5 miliona evra), dok je za gradnju, montažu i temeljenje predviđeno dodatnih milijardu forinti (3 miliona evra).

Na ove stavke – kupovinu parcele, planiranje, projektovanje, računajući i renoviranje kao odvojeni trošak – otpada dve trećine subvencije. Međutim, u budžetu nije specificirano na koju izgradnju se odnosi proračun troškova, kao ni to šta podrazumeva 99,6 miliona forinti (300 hiljada evra) vredno renoviranje.

Podjednako je nejasna i neverovatno visoka suma od 47,7 miliona forinti (147 hiljada evra), proračunom namenjena za komunalne troškove javne infrastrukture, budući da nije definisano o kakvoj infrastrukturi se radi, u kojim naseljima, ni i u kom vremenskom periodu.

Od neto sume od 187,3 miliona forinti (578 hiljada evra) mogle bi se isplatiti 132 mesečne plate godišnje, ako se (optimistično) pretpostavi da je prosečna plata u Srbiji 400 evra, ali nije jasno koliko osoba će zaista inkasirati tu sumu. Nije jasno ni šta je podvedeno pod stavku rashoda za smeštaj, koja iznosi 47,3 miliona forinti (146 hiljada evra).

Kao TSC su registrovana dva sportska udruženja

TSC je registrovan u APR-u 2005. godine kao Fudbalski klub TSC. Statut mu je od tada menjan tri puta. Na stogodišnjicu osnivanja kluba, 2013. godine, promenjen je u duhu jubileja, da bi se klubu vratio stari naziv. On je, naime, tokom proteklih decenija nekoliko puta menjao ime.

14. februara 2017. statut je „osvežen”, i registrovane su izmene u tri člana (25, 39. i 78). Dok dokument iz 2013. još autenticira potpis prethodnog predsednika sportskog društva, Janoša Žemberija, na novom statutu, kao i na onom iz 2018, već figurira ime Sabolča Palađija, s tom razlikom što se na potonjem on javlja u ulozi predsednika kluba, a ne klupske skupštine.

Pometnju pravi to što je istog dana kada je „osvežen” statut Fudbalskog Kluba TSC, 14. februara 2017, osnovana još jedna organizacija, pod imenom Fudbalsko sportsko društvo TSC 1913, koje je registrovao jedan preduzetnikov rođak, Igor Žemberi.

On igra za FK Bajša, koji je osnovan 1931. – aktivnosti u klubu mu, dakle, nisu dale nikakvog povoda da osnuje organizaciju fudbalskog kluba u Bačkoj Topoli. Uz to, obe organizacije imaju isto sedište. Registrovane su na adresi fudbalskog stadiona u Topoli, u ulici Maršala Tita br. 63. TSC 1913 ima status aktivnog privrednog subjekta, ali mu, na osnovu završnih računa, na račun tokom 2017. nisu legla značajnija sredstva, dok za 2018. još nema dostupnih podataka.

Veličina slova: glavna razlika između dva statuta

Iako se na prvi pogled može učiniti da između dva dokumenta postoji razlika od dve strane, detaljnije upoređivanje otkriva da postoje samo formalna odstupanja – o tome, primera radi, svedoči istovetna greška u kucanju koja se u oba dokumenta javlja u 8. tački Člana 78 – što će reći da je razlika između dva statuta najviše u veličini slova i u tome što se u jednom koristi reč „klub”, a u drugom sinonim „sportsko udruženje”.

Istovremeno, u oba se nalaze delovi zbog kojih je trebalo modifikovati statut TSC-a (osnovanog 2005. godine). Jedina očigledna razlika u sadržaju je u sastavu odbora  kluba: dok TSC 1913 broji 7 članova, TSC (osnovan 2005. godine) ih ima dvanaest.

Poklapanje datuma kada su zavedeni i sadržaja statuta upućuje na pretpostavku da je Janoš Žemberi možda isprva želeo da nekoj sebi bliskoj osobi poveri rukovođenje udruženjem, ili koordinaciju subvencija, ali je zbog nečeg ipak odlučio da ugovara u ime postojećeg Fudbalskog kluba TSC, čiji je statut – kao pravnog lica postojećeg od 2005. – trebalo samo prilagoditi ugovoru.

U trećim, prošlogodišnjim (2018) izmenama statuta TSC-a (registrovanog 2005. godine) modifikovano je nekoliko pasusa, koji uglavnom propisuju ovlašćenja uprave kluba. Interesantno je da su izmene statuta potpisane 11. juna 2018, to jest istog dana kada se predsednik saveza Sabolč Palađi prijavio na novu adresu u Bajši, na svega pet minuta od terena, na kojoj mu je Janoš Žemberi neposredni komšija sa tri strane.

Vlasnik ne postoji, za razliku od glavnog sponzora

Po statutu Fudbalskog kluba TSC (osnovanog 2005.), on je registrovan kao građansko sportsko udruženje, tako da nema mesta za nagađanje o vlasniku; na njihovom sajtu je, međutim, kao glavni sponzor jednoznačno navedeno Privredno društvo za telekomunikacije Sat-Trakt d.o.o. Janoša Žemberija. Uzalud smo pitali koji su uzajamni uslovi odnosa između kluba i sponzora preduzeća. Iz nabačenih odgovora igrača, koji i inače izbegavaju da daju izjave, moguće je saznati samo da je apsolutni šef trenera i sportskog menadžera Janoš Žemberi.

O udruživanju Sat-Trakta i TSC-a svedoči i to što je više medija izvestilo o tome da se samouprava Sente umesto sa klubom dogovorila sa Žemberijevim preduzećem o tome da TSC u sezoni 2018/19 igra u gradu na Tisi. Uz to, vest je objavljena na istoj konferenciji za štampu na kojoj je Sat-Trakt, koji se na tržištu telekomunikacija pojavio nekoliko meseci ranije, predstavio svoje usluge.

Iako je obnavljanje stadiona u Senti bilo deo plana razvoja sportske infrastrukture predatoj mađarskoj vladi, Žemberi je izjavio da će i Sat-Trakt doprineti sa većom sumom njegovom renoviranju.

Na svečanom otvaranju stadiona u Senti javnost je obaveštena o tome da će radovi na obnovi koštati oko 200.000 evra, ali nema pouzdanih informacija o tome koji deo troškova će se pokriti iz subvencija, a koji će platiti Sat-Trakt, iako smo to pokušali da saznamo od Janoša Žemberija.

Sve se može na nizbrdnom terenu

Janoš Žemberi je svoju prvu firmu, Privredno društvo za telekomunikacije Sat-Trakt d.o.o., osnovao pre 25 godina. Ona je od tada sa ćerkom-firmom narasla na 450 zaposlenih. Ovaj preduzetmik je između 2014. i 2018. bio i funkcioner u opštinskom veću Bačke Topole.

Nakon izbora 2016, na kojima je bio drugi na listi “SVM-Ištvan Pastor”, iza aktuelnog gradonačelnika Kišlinder Gabora, bio je član opštinskog veća Bačke Topola zadužen za poljoprivredu do 27. jula 2018, da bi 5. juna dao ostavku.

U ćerke-firme spada i preduzeće Sat Pro, koje se takođe bavi telekomunikacijama, i eksport-import firma Agriacoop d.o.o. Potonja ima 51% udela u deoničarskom društvu za proizvodnju pogrebne opreme Usluga.

Plavom bojom smo označili parcele u vlasništvu TSC-a, zelenom zemljište lokalne samouprave, a crvenom nepokretnosti Janoša Žemberija ili njegovih firmi.

Računajući i 50 milijardi forinti vredne subvencije mađarske vlade za napredak privrede, ostvarene kroz grant Fondacije Prosperitati, Usluga i Sat-Trakt su u 2016. i 2017. godini na tri konkursa dobili ukupno 50 milijardi forinti (2,3 miliona evra).

Sat-Trakt i Agriacoop su, inače, još 2015. skrenuli na sebe pažnju, nakon što su se pojavili na takozvanoj „listi mućki”, kao potencijalni primaoci subvencija mađarske vlade. Na Facebook stranici Druga javnost (Második Nyilvánosság) ukazano je  na to da je reč o jednoj ofšor kompaniji.

Jedan od najstarijih javno dostupnih dokumenata iz APR-a otkriva da je već 2012. 91% većinskog vlasništva Sat-Trakta prešlo u ruke kiparske firme STSE Investments Limited, koja pripada STSE Investment Foundation iz Paname.

Kako se hvali advokatska kancelarija koja je vodila tu kupoprodaju, Janoš Žemberi je 2016. godine otkupio nazad 81% pomenutog preduzeća, dok se u vlasništvu Sat-Trakta i dalje nalazi 6%, advokat Ilija Stjepanović ima 3%, a STSE 10% vlasništva firme.

Uprkos tome što Sat-Trakt ne plaća poreze u svojoj državi, već u jednom poreskom raju za preduzetnike, lokalna samouprava ga je oslobodila dažbina za uređenje parcele kao organizaciju od izuzetnog značaja za opštinu Bačka Topola. Pokušali smo da od lokalne samouprave u Topoli saznamo po kojoj osnovi i na osnovu čijeg predloga je Sat-Trakt oslobođen dažbina i kolikog priliva sredstava se time odriče opština, ali nismo dobili odgovor.

Spekulacija sa nekretninama u pozadini priče

U međuvremenu je Janoš Žemberi sa svojim firmama, Sat-Trakt i Sat-Pro pokupovao fudbalske terene u Bačkoj Topoli i Bajši. U Topoli je, na primer, kupio skoro celu stranu ulice nasuprot akademije. Po svedočenju meštana, plaćao je između 12-28 hiljada evra po parceli, u zavisnosti od njene veličine.

Žemberi trenutno u Topoli raspolaže sa oko 1,2 hektara zemljišta oko akademije, a u Bajši i sa višestruko više, čak 5,7 hektara. U Bajši je u njegovom vlasništvu i zemljište namenjeno za izgradnju terena sa veštačkom travom manjih razmera, pored fudbalskog terena koji je i dalje u vlasništvu lokalne samouprave.

Na osnovu ugovora potpisanog sa Fudbalskim savezom Mađarske, korisnici subvencija moraju da se obavežu na to da će tokom pet godina održavati subvencionisanu organizaciju, dok vlasnik nekretnina u aneksu ugovora daje saglasnost da će pokrivati operativne rashode korisnika u periodu od deset godina.

Prva liga ne zavisi samo od učinka

TSC je ulazak u prvu ligu shvatio ozbiljno, promenili su trenera još u avgustu, odmah na početku sezone, nakon prve dve ture utakmica, jer je uprava bila nezadovoljna rezultatima. Nakon jedne nerešene i jedne izgubljene utakmice, klub je raskinuo ugovor sa Predragom Roganom, a Zoltanu Sabou je poveren zadatak vodećeg trenera.

Međutim, rezultati se nisu popravili ni nakon promena. Po mišljenju jednog sportskog stručnjaka dobro upućenog u lokalne odnose, koji je želeo da ostane anoniman, u Srbiji ulazak u prvu ligu ne zavisi samo od učinka. U Super ligi je izuzetno jak politički pritisak i gradski lobi, koji utiče na to ko će igrati u prvoj ligi, ko će u nju upasti, ili iz nje ispasti.

Nije dovoljno obezbediti dobre igrače, treba povući i veze na najvišem nivou, pri Ministarstvu omladine i sporta, ili čak kod predsednika Aleksandra Vučića. To bi Viktor Orban, naravno, mogao da reši jednim telefonskim pozivom – ali i lokalne političke snage imaju svoju računicu.

Da li će biti žrtvovan gradonačelnik koga je postavio SVM?

Meštani govore da nije slučajnost što se na otvaranju Fudbalske akademije uz gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, iz SNS-a, neočekivano pojavio i izvesni Nemanja Simović, takođe ličnost iz redova naprednjaka.

Predstavnici Srpske napredne stranke, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i Nemanja Simović, član Gradskog veća Subotice zadužen za sport i omladinu, stižu na otvaranje Fudbalske akademije u Bačkoj Topoli. Foto: Subotica.info.

Kruže glasine da će ovaj političar, poreklom iz Bačke Topole, zameniti sadašnjeg gradonačelnika Gabora Kišlindera koga je na to mesto delegirao SVM. Između SNS-a i SVM-a – kao i u drugim lokalnim samoupravama – na lokalnom nivou traje unutar-koaliciona borba, koju na izvesnom nivou sprečava koalicioni sporazum. Međutim, postoji i dovoljno jak interes koji bi omogućio i da se on raskine.

TSC, naime, po svaku cenu želi da dospe u srpsku prvu ligu, a SNS raspolaže vezama koje mogu to da omoguće.

TSC je uzalud ojačavan – na početku sezone se osećalo da nešto blokira njihov napredak. Po mišljenju sportskog stručnjaka, bio je gotovo opipljiv trenutak kada je sklopljen pakt, i kada je TSC ušao u pobedničku seriju. SC Topola je poslednjom pobedom skočio na listi, postavši trećeplasirani u Drugoj srpskoj ligi. Zaostaje osam utakmica u regularnoj sezoni, i dodatnih sedam u plejofu, i tek će se na kraju plejofa odlučiti koja će dva najbolje plasirana tima napredovati u prvu ligu.

Zgradu je 27. septembra 2018. svečano otvorio Viktor Orban, premijer Mađarske.

Ako bi, međutim, TSC već u sezoni 2018/2019 ušao u Super ligu, stadion u Senti mu više ne bi odgovarao. U tom slučaju bi preostale dve mogućnosti: da do avgusta brzo završe sopstveni stadion u Bačkoj Topoli, ili da u blizini potraže odgovarajući teren za utakmice.

Budući da je prva opcija teško ostvariva, verovatnije je da će tražiti novog domaćina. Tu na pozornicu stupa Subotica, čiji teren je obnovljen jesenas, i čije će tribine takođe ubrzo biti renovirane, te tako odgovara zahtevima srpske Prve lige. Tako bi i TSC mogao da igra utakmice na tom terenu.

Po mišljenju sportskog stručnjaka, nije moguće da kašnjenje izgradnje stadiona onemogući dalji napredak tima, jer ako mađarska vlada u nešto investira, želi da vidi uverljive rezultate, kao što smo videli i u slučaju fudbalske ekipe iz Osijeka. Najviši nivo se već računa kao ozbiljan napredak, koji pored ranga donosi i popularnost i honorare posrednika; a ako tim kroči na međunarodnu scenu, dobar imidž i pobeda donose već i posebne finansijske dobitke.

Redovni izbori za gradonačelnika u Bačkoj Topoli bi trebalo da se održe 2020. Međutim, predsednik Republike Aleksandar Vučić je već najavio da razmatra mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, u kom slučaju bi se situacija mogla neočekivano preokrenuti i na nivou lokalne samouprave. To čini još aktualnijim najvažnije pitanje u vezi sa čitavom pričom o subvencijama: koliko rekonstrukcija doprinosi opstanku vojvođanskih Mađara u Srbiji.

[divide icon=”circle” width=”medium”]

Janoš Žemberi i Fudbalska akademija TSC su 8. januara 2019. reagovali na naš članak. Njihova reakcija u celosti i bez izmena glasi:

„U Bačkoj Topoli je u septembru otvorena Fudbalska akademija TSC, projekat koji je inicirao Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole, a koji je finansiran sredstvima iz donacija Fudbalskog saveza Mađarske.

Fudbalski Klub TSC je od Fudbalskog saveza Mađarske dobio donaciju za projektovanje i izgradnju Fudbalske akademije. Nakon izrade projekta i pribavljanja potrebnih dozvola u saglasnosti sa važećim zakonima, 2017. godine je započeta gradnja. Akademija već ima centralnu zgradu, u kojoj su smešteni teretana, sauna, sala za ispitivanje opterećenja igrača, svlačionice, kupatila i sobe za 50 učenika. Pored zgrade nalaze se pomoćni tereni – dva terena sa veštačkom travom, jedan travnati teren, i jedan kombinovani, opremljeni irigacionim sistemom, kao i jedan teren sa tartan podlogom. Taj deo akademije je dovršen, i već ga koristi prva generacija učenika.

U okviru akademije je u izgradnji centralni stadion, takođe u Bačkoj Topoli, na mestu nekadašnjeg stadiona koji je srušen zimus. Idejni projekat stadiona obuhvata zgradu kapaciteta 4000 gledalaca, a predviđena je i izgradnja parkinga odgovarajućih razmera pored glavnog objekta. Stadion akademije će biti grejan, moderno opremljen, osvetljen, a planirana je i izgradnja prenoćišta odgovarajućeg kapaciteta. Izgradnja stadiona TSC Fudbalske Akademije počeće 2019, a otvaranje je planirano za 2020. godinu.

TSC Fudbalska akademija u Bačkoj Topoli doprinosi opštem društveno-privrednom razvitku gradića u Bačkoj, istovremeno stvarajući uslove za bavljenje sportom, pre svega za omladinu u Bačkoj.

Fudbalskog klub TSC od svog osnivanja poklanja veliku pažnju radu sa decom i mladim fudbalerima, više godina organizuje međunarodne turnire za mlade igrače, a od leta 2014. organizuje Međunarodni fudbalski turnir „TSC CUP” za igrače pionirske selekcije (igrače od 13 godina), u kojem pored mladih igrača TSC tradicionalno učestvuju i mladi igrači beogradskog „Partizana”, novosadske „Vojvodine”, „Ferencvaroš” i Akademije „Puškaš”.

Fudbalski Klub TSC iz Bačke Topole je 2013. proslavio stogodišnjicu osnivanja. Mnogi istaknuti igrači započeli su karijeru u ovom klubu. Pomenimo samo neke od njih: Laslo Lerinc, Zvezdan Terzić, Zlatko Krmpotić, Nikola Žigić, Andrija Kaluđerović, Norbert Kenjveš, kao i jedan od najpopularnijih fudbalera Srbije, član aktuelne reprezentacije, Dušan Tadić.

Trenutno se prvi tim Fudbalskog kluba TSC takmiči u prvoj ligi, sa neskrivenom ambicijom da što pre uđe u srpsku Super ligu. Uprava kluba je zadovoljna rezultatima postignutim u prvoj polovini aktuelne sezone, budući da u ovom trenutku TSC zauzima treće mesto, sa samo dva poena razlike u odnosu na prvoplasirani tim. Ima najmanje izgubljenih utakmica u ligi – ukupno dve – iza prvoplasiranog „Javora”. Sa do sada postignutim 41 golom najuspešniji je tim u ligi. U sezoni 2018/2019 Fudbalski klub TSC je zbog radova na izgradnji stadiona u Topoli domaće utakmice igrao u Senti, gde se nalazi najbliži objekat koji odgovara standardima  u prve lige.

Janoš Žemberi, kao jedan od članova sportskog udruženja, aktuelni je predsednik Fudbalskog kluba TSC. On je i vlasnik preduzeća za telekomunikacije SAT-TRAKT, koje je glavni sponzor kluba.

Preduzeće SAT-TRAKT je na srpskom tržištu prisutno od 1993. kao distributer CATV opreme i sistema, i u uvođenju ovih sistema spada u vodeće u regionu. SAT-TRAKT nudi širok spektar telekomunikacionih usluga visokog kvaliteta, fleksibilnog pristupa, neograničenog kapaciteta i konkurentnih cena u regionu Jugoistočne Evrope i Srbije. SAT-TRAKT je ujedno i vodeći distributer kablovske televizije kao i jedan od vodećih internet provajdera u Srbiji. Preduzeće je omogućio da stanovnici manjih naselja Vojvodine budu među prvima koji koriste navedene usluge u Srbiji.

Preduzeće konstantno razvija i proširuje telekomunikacionu infrastrukturu u manjim i većim ograncima, a to je, prema regulativama Srbije, aktivnost od izvanrednog značaja za poboljšanje konkurentnosti lokalne privrede.”

[divide icon=”circle” width=”medium”]

Tekst autorke Virag Đurkovič, objavljen na sajtu  atlatszo.ro, nastao je u okviru projekta koji je podržala istraživačka fondacije IJ4EU.

Prevele: Iskra Krstić i Kristina Rac.

 

 

 

TAGOVI:
Sport

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“SPORTSKA AKADEMIJA U VOJVODINI: IGRA “MONOPOL” U KOJOJ LOKALNI PREDUZETNIK DELI KARTE”

anonimni says:

Jasno se vidi da je krajne vreme prekontrolosati potrosnju sva dobijena sredstva sa strane Madjarske preko VMSZ-a dali su namenski potrosena dali sluzi za odrzavanje madjarskog naroda na ovoj grudvi ili samo za licno bogacenje pojedini ” zasluznika ” , jer ta srestva su data sa odredjenom ciljem, dali ti dobitnici ispunjavaju te zahteve. Po mom misljenju ovo je vrlo vazan i obavezan zadatak treba da bude davaocu da sa neutralnim strucnjacima to ucini. Vise sitni proizvodjaca su zeleli dobiti sredstva za modernizaciju svoji gazdinsta i za kupovinu zemlje ali kad su videli uslove jasno je njima bilo da od toga za bednike nema ama bas nista to je rezervisano za one ” siromahe ” gore, i to je najveci razlog da mladi sposobni madjari krenu trbuhom za kruhom, nije za to Srbija kriva nego za to odgovornost pripada bas deliocima, ovi namenski upuceni sredstva koji prestavnici madjara ovde davali — delili po svome cefu tako se ulizavali vecinskim rukovodiocima ali ovako srozavali i njihov i svoj ugled. To nije slucaj samo u Topoli nego sirom Vojvodine, zato u velikoj meri i Madjarski konzulat treba da angazuje jer i oni imaju neki zadatak u svome radu nisu samo za reprezentaciju. Pitajte madjarski narod — ne rukovodioce sta je njihovo miljenje i stav o tim velikim zasluznim mozda madjarima koji dobili ta ogromna sredstva preko VMSZ-a i dali imaju od njih madjari i neke uhvatljive koristi. Naravno izuzetka uvek moze biti medju dobitnicima pomoci — puno dobri izuzetka, ali u ovakvim slucajevima jedan ocrni sve i svakoga.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.