Sa brzom prugom stižu i deponije: Subotičanin podneo tužbe zbog odlaganja otpada na njegovoj zemlji

Sa brzom prugom stižu i deponije: Subotičanin podneo tužbe zbog odlaganja otpada na njegovoj zemlji

Foto: Milan Bursać (privatna arhiva)

12.07.2023

Kategorija: Društvo , Subotica

Tokom izgradnje brze pruge koja je u toku u Subotici, od početka decembra 2022. godine, na zemljište koje poseduje subotička firma „Tabu“, uprkos brojnim upozorenjima, izvođač radova je bespravno ušao na posed i deponovao oko 10.000 kubika komunalnog i građevinskog otpada, izjavio je za Magločistač vlasnik ove firme Milan Bursać.

„Nanošenjem otpada je naše zemljište, kao i bagremova šuma, koja se nalazi na delu zemljišta – devastirana“, istakao je.

Uprkos tome da je problem uredno prijavio, obratio se svim nadležnim institucijama, on nije rešen ni nakon pola godine, zbog čega je bio primoran da podnese krivične prijave protiv Infrastrukture železnice i kineske kompanije Shandong Luqiao Group, ogranka u Beogradu.

Foto: Milan Bursać (privatna arhiva)

Bursać je objasnio da njegova firma poseduje zemljište u Sutjeskoj ulici u Subotici, a da je 7. decembra prošle godine bio primoran da pozove policiju, kako bi zaustavio izvođače radova angažovane na izgradnji brze pruge, da ostavljaju veliku količinu otpada na ovom prostoru, nakon čega je kontaktirao i Komunalnu inspekciju, koja je odmah sutradan izašla na teren i napravila zapisnik o zatečenom stanju.

Na njihovu inicijativu je, kako navodi, obavljena i analiza otpada i ustanovljeno je da deponovan otpad potpada pod kategoriju koja je morala da se deponuje na Regionalnu deponiju, a koja se nalazi oko 25 kilometara od pomenutog zemljišta.

„U proteklih šest meseci u više navrata smo kontaktirali Infrastrukturu železnice, kao naručioca posla, o istom obavestili Pokrajinskog inspektora za zaštitu životne sredine, čak i Ambasadu Kine, ali niko od nadležnih ni na koji način nije pokušao da nam pomogne, niti izrazio nameru da se problem reši“, istakao je Bursać.

’Zbog otpada ne raspolažemo svojom imovinom’

Zbog svega navedenog, njegova firma je Privrednom sudu Subotica podnela tužbe protiv Infrastrukture železnice i kineske kompanije, kao i nadležnom tužilaštvu protiv podizvođača koji su zatečeni na njihovom zemljištu.

„Bahatost i neprofesionalnost izvođača radova tokom projekta izgradnje brze pruge su nedopustive, a tokom kojih se ugrožava imovina građana Srbije. Deponovan otpad je i dalje na našem zemljištu, ne raspolažemo svojom imovinom, državne i gradske institucije se ne oglašavaju, niti štite svoje građane, pa sve ukazuje na to da i same učestvuju i doprinose ekološkoj katastrofi“, smatra Bursać.

On je ocenio da ovakvo postupanje s otpadom upućuje na to da u ovom projektu zakonski nisu definisane mere za rukovanje otpadom kao i zaštita životne sredine, „ili jesu, ali ih se izvođači ne pridržavaju“.

Za sada nepoznato kolika je šteta i kakve će biti posledice

„Trenutno je nemoguće precizno proceniti kolika je šteta naneta našem zemljištu, a bojim se da je šteta naneta gradu Subotica nemerljiva i sa njenim posledicama ćemo se kao građani tek suočiti i trpeti ih dugi niz godina, pa i decenija“, rekao je Bursać za naš medij.

On je upozorio i da su izvođači radova naspram njihovog zemljišta, na zemljištu koje je u vlasništvu grada, iskopali postojeći pesak na dubini od 10-12 metara, a nastalu rupu popunili istom kategorijom otpada koja je deponovana na njihovo zemljište, prekrili ga crnicom i naneli tucanik.

Bez odgovora iz Infrastrukture železnice i pokrajinskog sekretarijata 

Na pitanje Magločistača, da li će Infrastruktura železnice Srbije pokrenuti bilo kakav postupak za rešavanje ovog problema i da li će sav nagomilani otpad u budućnosti trasportovati na lokaciju koja je po projektu određena za deponovanje, i kada će zemljište koje se nalazi u posedu firme Tabu biti očišćeno – odgovore nismo dobili.

Odgovore takođe nismo dobili ni od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine na pitanja o tome, da li će (i ako da, kada) izaći na teren da ustanove problem koji postoji na ovoj privatnoj parceli i kakav ovaj otpad može imati uticaja na pomenuto zemljište i životnu sredinu.

Shandong Luqiao Group „nije odgovoran za naneti komunalni otpad“

Posle emitovanja priloga u dnevniku televizije N1, kojoj se Bursać takođe obratio, redakciji ove televizije je stigao odgovor kompanije Shandong Luqiao Group Co. LTD ogranak Beograd, u kom se navodi da firma „nije odgovorna za naneti komunalni otpad“, te da je „nasipanje humusa, gline i drugog materijala posledica izgradnje međunarodne pruge“.

U odgovoru se dodaje i da će navedeno biti sanirano „u skladu sa planovima o izgradnji i po završetku radova“, te da će otpad biti uklonjen „na lokaciju koja je predviđena elaboratima za zaštitu životne sredine“, bez detalja kada bi to moglo biti i koja lokacija je u pitanju.

Ova kompanija je navela da poseduje pisanu dokumentaciju o tome da su „molili“ vlasnika da im omogući ulazak na predmetne parcele kako bi uklonili otpad, ali da im to nije bilo dozvoljeno.

Milan Bursać je reagujući na ove navode rekao za Magločistač da predstavnici kineske kompanije „nisu molili“, već predložili da deponovani otpad uklone, ali to sve skoro mesec dana nakon izlaska policije i Komunalne inspekcije.

“Doživeli smo i uvrede da naše zemljište nema nikakvu svrhu. Nakon urađene analize i karakterizacije otpada su ućutali. A to što ih mesecima molimo, čekamo, kontaktiramo, svesni da će naneti štetu i nekom drugom, smatramo bahatošću i samovoljom, jer je zagađenje okoline nedopustivo“, upozorio je.

On je istakao da je svestan da je ovo državni projekat i da je uticaj države na sve sfere ogroman. 

„Nije ovde samo problem pitanje uklanjanja otpada, nego i naknade ogromne štete koju niko ne pominje“, kazao je Bursać.

On se pita i gde se u ovom trenutku odvozi i deponuje velika količina otpada koja nastaje rušenjem podvožnjaka.

Bez ugovora o odlaganju otpada na Regionalnoj deponiji

Kako nismo uspeli da saznamo na koji način je po projektu regulisano deponovanje otpada koji nastaje tokom izgradnje brze pruge, Magločistač se obratio i Regionalnoj deponiji sa ovim pitanjem.

U razgovoru sa direktorom ovog komunalnog preduzeća saznali smo da nijedna institucija kao ni privatna kompanija koja je angažovana i odgovorna za projekat izgradnje brze pruge nema sklopljen ugovor sa Regionalnom deponijom.

Kuda ide ovaj otpad, za sada nije u potpunosti jasno. Međutim, na terenu možemo da vidimo da se na pojedinim parcelama stvaraju divlje deponije zato što se otpad odlaže tamo gde mu nije mesto, što će i u budućnosti stvarati probleme, kako privatnim vlasnicima određenih parcela tako i gradu Subotica.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.