Smena direktorke Centra za socijalni rad iz Bačke Topole neće biti na dnevnom redu Skupštine opštine

Smena direktorke Centra za socijalni rad iz Bačke Topole neće biti na dnevnom redu Skupštine opštine

Foto: MS/Magločistač

16.12.2023

Kategorija: Bačka Topola

Skupština opštine Bačka Topola nije nadležna da odlučuje o razrešenju direktorke Centra za socijalni rad, Jasmine Zimonjić, niti za razrešenje starateljstva Erike Popović nad Martinom – odgovor je predsednika lokalnog parlamenta, Saše Srdića, koji je Neformalnoj grupi građana „Za Martinu – Martináért“ stigao 6. decembra.

Zahtev je ova grupa građana uputila mesec dana ranije predsedniku Opštine Bačka Topola, Adrianu Satmariju, koji je u svom odgovoru naveo da on nije nadležan, te je 21. novembra peticiju sa više od tri hiljade potpisa prosledio resornom pokrajinskom sekretarijatu, kao i Skupštini opštine.

“Inspekcijski nadzor nad Centrom za socijalni rad opštine Bačka Topola vrši Pokrajinski sekretarjat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Do današnjeg dana od navedenog organa nije stigao nikakav nalaz o utvrđenim nepravilnostima i protivzakonitim postupanjima, kao ni zahtev za razrešenje imenovane. Ukoliko ovakav zahtev pristigne od nadležnog organa, Skupština opštine će postupiti u skadu sa svojim ovlašćenjima”, navodi Srdić u odgovoru.

Kako je precizirao, razlozi za smenu direktora Centra za socijalni rad mogu biti lični zahtev, ako posao obavlja suprotno odredbama zakona, ako nestručnim i nesavesnim radom prouzrokuje štetu Centru, ako na bilo koji način onemogućava ostvarivanje prava i usluga iz nadležnosti te ustanove, ako je pravosnažno osuđen za krivična dela iz pojedinih kategorija, kao i iz drugih razloga utverđenih Statutom Centra ili zakonom.

Istovremeno, Srdić odgovara i da Skupština opštine nije nadležna ni za postupanje po drugom zahtevu grupe građana, odnosno za razrešenje strateljstva Erike Popivić nad Martiom.

„Za Martinu – Martináért“: Nismo zadovoljni, još starijoj hraniteljskoj porodici iz Bačke Topole je bilo omogućeno usvojenje

Ovakvim odgovorom predsednika Skuštine opštine Bačka Topola Saše Srdića, kao ni ranijim predsednika opštine Adriana Satmarija, u neformalnoj grupi građana „Za Martinu – Martináért“ nisu zadovoljni.

“Zanemarujući činjenicu da je peticiju za smenu direktorice Centra za socijalni rad opštine Bačka Topola potpisalo više od tri hijade osoba, i odbijajući da tu tačku uvrste u dnevni red zasedanja Skupštine, smatramo da su pokazali na najdirektniji način koliko cene svoje sugrađane. Komfor koji pruža funkcionerska fotelja je prioritetniji”, ocenjuje ova grupa građana.

Oni su u svom saopštenju za javnost priložili i isečak iz dokumenta za koji navode da je ocena podobnosti za usvojenje Centra za socijalni rad, koja se odnosi na Eriku i Šandora Ozoraka, koja je bila pozitivna, te se pitaju “šta se desilo u međuvremenu i kakvi i čiji interesi su prevladali”.

“Martinini hranitelji Erika i Šandor Ozorak su odbijeni u postupku njenog usvojenja zbog razlike u godinama, mada porodični zakon dozvoljava i odstupanje od tog pravila ako je to u najboljem interesu deteta. Centar za socijalni rad opštine Bačka Topola je pre izvesnog vremena smatrao da razlika u godinama nije prepreka da se Martina usvoji sa njihove strane”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, u ovoj grupi građana kažu da su došli do dokaza da je u Bačkoj Topoli ove godine bio jedan slučaj sličan Martininom, gde je hraniteljima, koji su još stariji od Erike i Šandora, bilo omogućeno usvojenje:

“Javnost treba da zna da je ove godine, isto u Bačkoj Topoli, završeno usvojenje deteta od strane prethodnih hranitelja, a da su razlike u godinama između deteta i hraniteljke, sada majke, 49  godina, a između deteta i hranitelja, sada oca, 56 godina”, tvrde građani i građanke okupljeni oko namere da Martinu vrate u porodicu Ozorak.

Oni se na kraju svog obraćanja javnosti pitaju “kako je moguće da na području delovanja istog Centra za socijalni rad nekome nešto bude dozvoljeno, a nekome ne”, te “da li su ipak najbitniji stranačka pripadnost, bliske porodične veze, ili nešto drugo”.

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“Smena direktorke Centra za socijalni rad iz Bačke Topole neće biti na dnevnom redu Skupštine opštine”

MEG says:

PROBLEMATIKA:
Taj ko je: “dao posao, odn. predložio je za isti”, kao i: “organ koji je dao saglasnost (ako je!?) za njeno postavljanje”, bi trebalo da se pitaju.

RAZRADA PROBLEMA:
Dakle, hajmo redom i u koracima,
1) Konstatacija je: “da taj ko je predložio, odn. zaposlio”, treba da se pita i oko problematike potencijalng razrešenja dužnosti.
2) Ako niko nije nadležan i svako upera prst u nekog drugog, onda to može da znači samo jedno! Neko nešto mulja! A kad neko nešto mulja, onda je adresa zna se jako dobra koja!
3) E sad, ako smo stigli do ove tačke, treba da vidimo gde je, ili kod koga, ili zbog koga zapelo, u lancu odgovornosti.

SAVET:
Bitno je ići redom i ne preskakati sa prve na treću tačku, jer im onda činite uslugu i vraćate se dva koraka unazad!!

Mlle says:

Pa kako može da je smeni opština?
Centar za socijalno je u nadležnosti Republike to jest ministarstva!
E svašta!
Da uputio dopis opštini da ukine državne granice!

Topolcanin says:

Kad ce vise ljudima do mozga da ne odlucuje centar vec ministarstvo. Na pogresna vrata lupate. Citate li sta je objavljeno? Podobni….znaci centar dao podobnost…ministarstvo nije.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.