Karađorđevo: Nakon fekalne kontaminacije vode za piće, meštani prema poslednjim analizama imaju ispravnu vodu

Karađorđevo: Nakon fekalne kontaminacije vode za piće, meštani prema poslednjim analizama imaju ispravnu vodu

Karađorđevo, foto: MS/Magločistač

14.10.2022

Kategorija: Bačka Topola , Društvo

Žitelji Karađorđeva godinama unazad imaju pritužbe na izgled i kvalitet vode iz seoskog vodovoda, dok je poslednjih mesec dana u tom naselju na snazi bila i zabrana upotrebe pijaće vode zbog ocene Zavoda za javno zdravlje Subotica da je ona zdravstveno neispravna za piće.

Tačnije, uzorkovanje obavljeno 15. septembra detektovalo je bakterije streptokoke i enterokoke fekalnog porekla čije je prisustvo u pijaćoj vodi, shodno Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće – nedozvoljeno.

Foto: MS/Magločistač

Danas je, međutim, iz Zavoda za javno zdravlje Subotica Magločistaču dostavljena informacija da laboratorijske analize kontrolnog uzorkovanja pokazuju da je voda sada mikrobiološki ispravna.

“Na osnovu rezultata ispitivanja uzorka vode za piće uzete u MZ ‘Karađorđevo’, od 10. oktobra, uzorak je mikrobiološki ispravan. Nađena je povećana koncentracija gvožđa i mangana. Utvrđeno odstupanje ovih parametara od zahteva Pravilnika ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi”, navedeno je u odgovoru dr Zorice Mamužić Kukić.

Ovu informaciju je za Magločistač potvrdio i novoizabrani predsednik Saveta Mesne zajednice “Karađorđevo”, Ilija Bursać, koji je pre mesec dana, kako kaže, pored postavljanja obaveštenja na više lokacija u selu, pojedince pozivao i telefonski kako bi ih obavestio o neispravnosti vode:

“Danas mi je javljeno da je voda sada bezbedna za piće. U razgovoru sa nadležnima iz Zavoda za javno zdravlje zaključili smo da se infekcija cevi najverovatnije desila usled višebrojnog presecanja vodovodnih cevi koje su se dešavale letos prilikom ukopavanja gasnih cevi, te je do kontaminacije došlo na taj način”, navodi.

Bursać dodaje da uz izveštaj Zavoda dobija i smernice za dalji nadzor i postupanje u vezi sa održavanjem seoskog vodovoda koji je, kako kaže, bio izuzetno zapušten proteklih godina.

“Potrebno je redovno higijensko održavanje vodovodnih cevi i bunara. Preporučeno nam je da se kod bunara ugradi i filter koji bi trebalo da reguliše koncentraciju metala u vodi. Takođe, u zimskom periodu, kada će potrošnja vode biti značajno manja, moraćemo da vršimo ispuštanje vode iz cevi po nekoliko sati, kako bismo izbegli taloženje nedozvoljenih supstanci u cevima”, kaže Bursać u izjavi za Magločistač.

Dodaje da je rešavanje problema vodovoda započeto letos, kada je upravo inicirao sanaciju oba bunara, od kojih je jedan izgrađen početkom 70-ih godina, dok je drugi napravljen 2002. kako bi se povećali kapaciteti vodosnabdevanja u ovom selu, gde potrošnja leti dostigne čak 8-9 litara u sekundi, što je, kako kaže, količina za 3.500 stanovnika. Upravo stoga je letos osposobljen i drugi bunar, koji godinama nije radio.

U Karađorđevu problemi sa vodom višestruki

Prema informacijama iz Mesne zajednice, u ovom naselju ima nešto više od 360 domaćinstava, od kojih tek oko 35 odsto redovno plaća potrošenu vodu koju im Mesna zajednica obračunava paušalno. Tako, pojedini Karađorđevčani i po nekoliko godina koriste besplatnu vodu u nepoznatim količinama, saznajemo od Bursaća.

Foto: MS/Magločistač

“Unazad šest godina obračunavamo 150 dinara po članu domaćinstva, a pojedini meštani ne plaćaju svoje račune unazad godinama. Ako razgovor na ovu temu na zborovima građana ne urodi plodom, angažovaćemo po ovom pitanju i advokata, kako bismo naplatili dugovanja. Voda se mora plaćati, to je obaveza građana”, napominje Bursać.

On dodaje da će tokom sledeće godine biti završena zamena vodovodnih cevi u celom selu.

“Oko 75 odsto vodovodne mreže zamenjeno je 2016. godine, dok za ostatak nije bilo sredstava u budžetu Mesne zajednice. Danas u Karađorđevu oko 25 odsto domaćinstava nema vodomere na osnovu kojih bi plaćali utrošenu vodu, ali se i onima koji ih imaju voda i dalje naplaćuje paušalno“, objašnjava naš sagovornik.

Pored toga, Bursać zaključuje da bi bunar trebalo da ima i agregat, kako meštani nestankom struje ne bi bili uskraćeni i za vodu.

Bunar, foto: MS/Magločistač

“Bunari u drugim mestima imaju i agregate, a ovde, kada nestane struja, nema ni vode. Bunari su prethodnih godina bili zapušteni, neograđeni, bez prilaza, nisu redovno održavani. U jedan bunar se atmosferska voda sa puta godinama slivala. Sanaciju smo počeli letos, ugrađeni su novi dozatori hlora, novi sistemi, sve iz sredstava opštine jer u prethodne tri godine nismo imali sredstva iz samodoprinosa”, kaže Bursać.

Građani i pre septembra imali pritužbe na izgled pijaće vode

Prema informacijama iz Zavoda, tokom ove godine je uzorkovano i laboratorijski analizirano 14 uzoraka vode za piće iz seoskog vodovoda Mesne zajednice “Karađorđevo”.

A da su se građani i ranije žalili na neregularan izgled vode za piće, koja u ovom selu – suprotno definiciji – ima i miris i ukus i boju, potvrđuje i odgovor koji smo dobili iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

“U pregledanim uzorcima utvrđeno je odstupanje od zahteva Pravilnika u pogledu fizičko-hemijskih parametara: prisustvo boje, mirisa, povećana mutnoća, povećana koncentracija gvožđa, amonijaka i mangana. Ova odstupanja ne predstavljaju opasnost po zdravlje, ali izazivaju primedbe potrošača“, navodi se u odgovoru dr Zorica Mamužić Kukić iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Bunar, foto: MS/Magločistač

Kako nam je rečeno, u ovom naselju se redovno uzorkovanje vode, s obzirom na broj stanovnika, obavlja jednom mesečno, a voda za piće je poslednji put pre zabrane njene upotrebe bila mikrobiološki ispravna prema uzorku uzetom 17. avgusta, dok je uzorak od 15. septembra bio zdravstveno neispravan.

“Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je prisustvo bakterija streptokoka/enterokoka fekalnog porekla i dato je stručno mišljenje da se voda ne proporučuje za piće ili za upotrebu, do primene adekvatnih mera i ponovne laboratorijske provere ispravnosti. Određivanje ovih bakterija spada u osnovne analize i nije dozvoljen njihov nalaz u vodi”, kaže za Magločistač dr Mamužić Kukić.

Ona pojašnjava da je Streptococcus faecalis pokazatelj fekalne kontaminacije, te da može da preživi temperature od 60°C, tokom 30 minuta, dok se, međutim, efikasno eliminiše pravilno sprovedenom dezinfekcijom vode, najčešće hlornim preparatima.

A za ispiranje seoske vodovodne mreže hlorom u više navrata u proteklih mesec dana, odnosno njihovu dezinfekciju, Mesna zajednica “Karađorđevo” je angažovala firmu “Hidrobunar” iz Pačira.

Zdravstveno ispravna voda za piće je ona koja ne sadrži mikroorganizme, hemijske kontaminante, uključujući i radioaktivne elemente, u koncentracijama koje mogu ugroziti zdravlje ljudi, uključujuću sve životne dobi i konzumaciju tokom celog životnog veka.

Najosetljivije populacione grupe na zarazne bolesti koje se mogu preneti vodom za piće su novorođenčad i mala deca, trudnice, dojilje i stari, imunokompromitovane osobe i oni koji žive u nehigijenskim uslovima.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Karađorđevo: Nakon fekalne kontaminacije vode za piće, meštani prema poslednjim analizama imaju ispravnu vodu”

Jeremija says:

Iz Karađorđeva se treba odseliti što pre!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.