Bačkotopolska “Tržnica” u 2022. poslovala sa gubitkom, slična očekivanja i za ovu godinu

Bačkotopolska “Tržnica” u 2022. poslovala sa gubitkom, slična očekivanja i za ovu godinu

JP "Tržnica" Bačka Topola, foto: MS/Magločistač

11.01.2023

Kategorija: Bačka Topola , Privreda

Ekonomska kriza, povećana nezaposlenost, odliv stanovništva u zemlje Evropske unije, kao i posledice epidemije korona virusa, zabrane kretanja i rata u okruženju utiču na smanjenu kupovnu moć građana, a time i na pad interesovanja za zakup tezgi i prostora Javnog preduzeća “Tržnica” iz Bačke Topole, navodi se u njegovom planu poslovanja za 2023. godinu.

Tako je došlo do toga da je ukupan ostvareni prihod za prošlu, 2022. godinu bio manji za oko 14 odsto od planirang, iznoseći nešto više od 13 miliona 90 hiljada dinara, dok su rashodi bili gotovo 14 i po miliona dinara, što je rezultiralo knjigovodstvenim gubitnkom od oko milion i 336 hiljada dinara.

Ovakav izveštaj za prethodnu, odnosno Plan poslovanja tog preduzeća za tekuću godinu usvojila je Skupština opštine Bačka Topola na svom poslednjem zasedanju.

Foto: MS/Magločistač (arhiva)

Kako je navedeno, slične ekonomske prilike biće nastavljene i u ovoj godini, pa će se to preduzeće – koje se od svog osnivanja 2001. godine finansiralo iz sopstvenih izvora – u buduće po potrebi okrenuti ka subvencijama kao jednom od izvora prihoda, odnosno, zatražiće pomoć osnivača, Opštine Bačka Topola.

Pijačnih zakupaca manje za trećinu

Javno preduzeće “Tržnica” je u 2022. uspelo da izda u zakup 153 pijačne tezge, što je manje od polovine kapaciteta, a 30,77 odsto manje od planiranog broja za prošlu godinu.

Razlog ovakvog pada zainteresovanosti bačkotopolskih pijačara za zakup tezgi, tumače nadležni, jeste strah od mogućih zabrana okupljanja koje su pratile epidemiju korona virusa, ali je delom uzrok tome i najava obavezne fiskalizacije.

U smanjenju broja licitacija prednjače tezge na otvorenom kojih je manje za 56, a ovo se, kako je navedeno u obrazloženju, može pripisati tome što se deo poljoprivrednih gazdinstava povukao sa pijace zbog slabije potražnje njihovih proizvoda, odnosono zbog slabije kupovne moći građana.

Navodi se i da se jedan deo zakupaca ranije izjasnio da im je isplativije da robu prodaju na subotičkoj pijaci, dok je odliv prodavaca sa bačkotopolske tržnice uzrokovan i sušom koja je pogodila poljoprivredne proizvođače na našem području.

Manji broj prodavaca i na vašaru, kao i na stočnoj pijaci

Rezultati rada JP “Tržnica” u 2022. godini pokazuju i da je broj zakupaca na vašarskim tezgama bio manji od očekivanog, i to za 42,59 odsto. Kako je navdeno u obrazloženju ovog javnog preduzeća, zakupci su radije licitirali za novosadski “Najlon” zbog toga što je on bio otvoren i za vreme epidemije korona virusa.

Iako je tokom prošle godine zabeležen porast zainteresovanih zakupaca za dnevne vašarišne tezge u Bačkoj Topoli za 7,25 odsto, odnosno 108 metara, JP “Tržnica” je u prošloj godini ostalo bez značajnog dela planiranih prihoda od održavanja vašara.

Kada je u pitanju godišnji zakup prostora na vašaru, on je u 2021. godini bio manji za 175 metara u odnosu na plan, dok je prošle godine bio manji za čak 741 metar.

Kako se navodi u izveštaju JP “Tržnica”, negativne posledice na njihovo poslovanje i dalje ostavlja epidemija, a kako bi izašli u susret zakupcima, licitacija je prošle godine održana u septembru iako je praksa ranijih godina bila da to bude u maju. Na ovaj način je, kao se navodi, “Tržnica” poslovala sa minimalnim prilivom sredstava.

Korišćenje prostora stočne pijace je prema proceni za 2022. godinu opalo za 35 dužnih metara, a u “Tržnici” izražavaju očekivanja povratka na nekadašnje brojke nakon smirivanja posledica epidemije.

Plan usluge izdavanja poslovnog prostora realizovan u potpunosti

Poslovne prostorije kojima raspolaže JP “Tržnica” su tokom protekle godine izdavane 100 odsto u skladu sa planom. Međutim, kako se navodi, “Hupa” doo je odustala od produžetka ugovora zbog toga što je bila primorana da iseli svoje mašine, materijale i proizvode za vreme održavanja Sajma poljoprivrede i privrede “TOP-Expo”.

Kako “Tržnica” navodi u svom izveštaju o radu za proteklu godinu, ovo je još jedan veliki gubitak u poslovanju tog prduzeća s obzirom na to da su im prihodi od zakupa hale omogućavali pozitivno poslovanje u momentu kada je kovid-19 bio u jeku.

Škole za obuku vozača koriste parking prostor “Tržnice” u potpunosti, iako je novi zakon predvideo kategorizaciju platoa, te su prihodi po ovoj stavci ostvani na nivou projektovanih očekivanja, navodi se u izveštaju.

Očekivanja od 2023. godine bez optimizma

U analizi poslovnog okruženja za 2023. godinu, pokazatelji “Tržnice” ukazuju na očekivanja još jedne teške godine.

Kako je precizirano, na ovakvo stanje će uticati poskupljenja, nestašica energenata i đubriva, kao i smanjena platežna moć građana, što će automatski uticati i na redovnu naplatu potraživanja kod zakupaca prostora. Pored ovog, u “Tržnici” očekuju i probleme koje će prouzrokovati fiskalizacija na pijacama.

Planirani prihodi ovog preduzeća za 2023. godinu iznose 15 miliona 395 hiljada dinara, međutim, već sada ne očekuju realizaciju od 100 odsto planiranog zbog umanjenja prihoda po svim stavkama, već od oko 85 odsto planiranog uz aktivno traženje zakupaca, ali i novih mogućnosti za prihodovanje.

JP “Tržnica” obavlja svoju delatnost na površini od oko 64 hiljade kvadratnih metara, od čega su dve poslovne hale, dva betonska platoa površine 10 hiljada metara kvadratnih, zatim zelena površina od 5 hiljada kvadrata koja se povremeno koristi kao parking prostor, parking na Vašarištu i vašarišni prostor površine oko 39 hiljada kvadrata koji uključuje i stočnu pijacu. Ovo preduzeće broji 6 zaposlenih – direktora, tehničkog rukovodioca, glavog knjigovođu i tri radnika na održavanju.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Bačkotopolska “Tržnica” u 2022. poslovala sa gubitkom, slična očekivanja i za ovu godinu”

Policajacka says:

Mnogi prodavci ‘mešane robe’, poput prehrambenih proizvoda i hemije koja se uvozi iz Mađarske su morali znatno da povećaju svoje cene, jer su mnoge cene tih istih proizvoda u Mađarskoj skočile između 50 i 100%. Neki od njih su prešli na prodaju ‘mesnih proizvoda’ zbog smanjene prodaje ‘mešane robe’. Skrenuo bih pažnju na nelegalnu prodaju ‘duvana’ na 1. tezgi u levom ćošku kada uđete u halu iz pravca glavnog parkinga, a kako saznajemo isti se može kupiti i preko puta opštine odn. Pekare “Nede”, u butiku polovne garderobe.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.