SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DOBIJA NOVAC IZ BUDŽETA, A NEĆE DA PLAĆA POREZ

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DOBIJA NOVAC IZ BUDŽETA, A NEĆE DA PLAĆA POREZ

Izvor: spc.rs (print screen)

Objavio: Magločistač

12.01.2017

Kategorija: U fokusu

Crkve su u Srbiji privilegovane na različite načine – dobijaju značajna sredstva iz budžeta, oslobođene su poreza za versku delatnost, građani iz budžeta sveštenicima plaćaju socijalno, penziono i zdravstveno osiguranje, dok one svojom imovinom upravljaju samostalno i za to nikome ne polažu račune. Država je imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata prvo počela da vraća crkvama.

Uprkos svemu tome, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej nedavno je izjavio da SPC neće plaćati državi poreze sve dok joj ne bude vraćena sva oduzeta imovina.

„Ja sam to rekao i na tome ću ostati – dok sva imovina ne bude vraćena Crkvi mi nećemo plaćati porez jer je gro država uživala i uživa. Kad nam bude vratila sve i Crkva će plaćati poreze”, izjavio je na Božić patrijarh.

Novinari Insajdera su pokušali da pitaju patrijarha Irineja da li smatra hrišćanskim činjenicu da SPC odbija da plati porez u zemlji u kojoj je veliki broj ljudi na ivici siromaštva, a paralelno Vlada sprovodi mere štednje, ali patrijarh nije odgovarao na pozive.

SPC je kao poreski obveznik privilegovana time što je oslobođena poreza za svoju osnovnu delatnost i imovinu.

Takođe, SPC je favorizovana jer je ubedljivo najveći pojedinačni dobitnik budžetskih sredstava iz linije 481 namenjene nevladinim organizacijama. Prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do danas izdvojila više od 88 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najveći pojedinačni dobitnik Srpska pravoslavna crkva.

Država je upravo crkvama i verskim zajednicama prvo počela da vraća oduzetu imovinu. Prema podacima Agencije za restituciju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćeno je 73.150 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, a Rimokatoličnoj crkvi 3.998 hektara.

Istovremeno, na restituciju i dalje čeka na desetine hiljada građana koji plaćanje poreza ne uslovljavaju vraćanjem imovine oduzete posle Drugog svetskog rata.

Autonomija u vođenju poslova

Prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, one svojim novcem i imovinom samostalno upravljaju u skladu sa sopstvenim, autonomnim, propisima. To znači da crkve same sebe kontrolišu kada je reč o prihodima i trošenju novca koji same zarađuju na različite načine i uz poreske olakšice, a svi podaci o tome ostaju unutar crkava.

SPC ima i svoje preduzeće, čiji je zvaniči vlasnik Patrijaršijski upravni odbor, a reč je o preduzeću Patrijaršijska dobra d.o.o, za proizvodnju i prodaju vina, suvenira i sličnih proizvoda.

Prema podacima APR-a, direktor ovog preduzeća je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović. Preduzeće je osnovano 17. januara 2011. Prema analizi finansijskih izveštaja, ovo preduzeće posluje bez gubitka i do prošle godine je zaradilo 917.000 dinara.

Na svoja preduzeća i privredne delatnosti, prema istraživanju Insajdera, crkve plaćaju poreze, a to nalaže i zakon u kom se navodi da crkve i verske zajednice “mogu da obavljaju privrednu ili drugu delatnost na način i u skladu s propisima kojima je uređeno obavljanje tih delatnosti”.

Novac za „službu Bogu“, a ne narodu

Ipak, po zakonu, crkve su za svoju osnovnu versku delatnost oslobođene poreza. Ne plaćaju porez na imovinu bogomolja, imaju pravo na vraćanje PDV-a za robu koja je u funciji bogosluženja, a zdravstveno i socijalno osiguranje za sveštenike uplaćuje se iz budžeta Republike Srbije.

O privilegovanosti SPC-a govori i činjenica da građani Srbije već šest godina novac od obaveznih doplatnih poštanskih markica izdvajaju za gradnju pravoslavnog Hrama Svetog Save, koji se predstavlja kao projekat od „javnog interesa i najveće važnosti“, iako je država Srbija Ustavom definisana kao sekularna republika, a svi građani Srbije nisu (pravoslavni) vernici.

Za 2017. u budžetu Kancelarije za saradnju s crkvama i verskim zajednicama predviđeno je više od milijardu dinara. Novac je namenjen između ostalog za podršku radu sveštenika, monaha i verskih službenika, za zaštitu verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, za gradnju i obnovu verskih objekata. Država za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika izdvaja 260 miliona dinara iz budžeta.

Iz budžeta je za zaštitu kulturne baštine i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim kulturnim aktivnostima na Kosovu i Metohiji namenjeno 279 miliona dinara.

Pored toga što se finansiraju direktno iz budžeta, crkve i verske zajednice u Srbiji finansije obezbeđuju i kroz donaciju i iz sopstvenih prihoda od raznih crkvenih i verskih usluga. Donatori mogu biti oslobođeni “odgovarajućih poreskih obaveza”, a prema istraživanju Insajdera dešavalo se i to da su među donatorima i javna i državna preduzeća.

Takođe, prema Zakonu o računovodstvu iz 2013, ali i prethodnih zakonskih mera, crkve i verske zajednice nemaju nikakavu obavezu da objavljuju finansijske izveštaje.

 

Izvor: Insajder

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DOBIJA NOVAC IZ BUDŽETA, A NEĆE DA PLAĆA POREZ”

István says:

Kada drzava u nevolji a kada nije ? i pored toga jos su narod i drzavnici zauzeti sa dolazecim praznicima veseljkama, putovanjima velecasni Patrijarh Irinej izjavljuje da SPC nece placati porez sve dok crkvi nevraca sve ono sto je oteto — uzurpirano sa strane komunista za vreme grubog komunistickog terora — naravno to ne kaze ali se zna da takva zlo dela vrsili samo oni za vreme najgrubljeg terora. Patrijarh Irinej ne kaze ni jedan rec da kao crkvi isto tako treba vratiti oteto na bazi razni izmisljenih zlo dela potvrdjen sa resenjima ne samostanog Suda i Zrtvama tog terora On to cuti kao da nezna ili Njega narod interesuje kad od nas trazi lovu za potrebe sirote crkve. Zadatak svake crkve da krsti, sahranjuje, venca svoje vernike bez ikakve materijalne nadoknade, ne da to crkvi — popovima bude prihod za njihove izzivljavanje. Kako Patrijarh trazi restituciju samo za sebe — da i najmanje radi po svojoj savesti bilo bih OBAVEZNO da trazi to za sve ostecene — uzurpirane sa istim terorom. Nesme se izdvojiti crkva od ostali terorom uzurpirani osteceni, Zakonodavac netreba nije ni ljudski da poebnim zakonom regulise restituciju za crkve i posebnim za ostale izrabljene unistene sa terorom zlotvora. Ako crkva nije duzna da plati porez jer i nezeli sa kojom pravom ta ista drzava trazi od ostali duznika uzurpiranih, znamo da SCP je najbogatiji izuzeti duznik — pored neki tajkuna, da oni placaju bez ikakve muke drzava bi mogla isplatiti punu penziju, otvarati obdaniste, zabaviste, srediti bolnice pomoci siromasne, ali o izjavi Patrijarha cuti i ministar finansija kao i vlada kao i kompletan vlast, prema njima izgleda da je takva izjava i poseban tretman za crkve je u redu — predpostavljam da Oni nemaju red u svojoj glavi, ili smatraju da ni ostali upropasceni tim terorom netreba da placaju porez ? jer ako najbogatija kasta neplati zasto bi platili oni koji vec godinama cekaju ljudski Zakon o restituciji naravno u naturi eventualno sa substitucijom kao i crkvama jer u pravnoj drzavi Zakoni trebaju biti — zasnovati na ljudskim Zakonima bez razlike za sve nas. Usput narod treba da zna da crkvama godisnje od nasi para drzava isplacuje vise od milijardu i po dinara najvise naravno SCP -u, koja ne zeli platiti porez.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.