Porodiljama ponovo i trudničko bolovanje ulazi u obračun naknade zarade

Porodiljama ponovo i trudničko bolovanje ulazi u obračun naknade zarade

Trake sa imenima beba koje su rođene u vanbolničkom porodilištu Doma zdravlja "Dr Janoš Hadži", foto: MS/Magločistač (arhiva)

27.02.2024

Kategorija: U fokusu

Naknade zarade porodiljama se od 14. februara ponovo obračunavaju tako da u prosek ulaze svi iznosi koji imaju karakter zarade i na koji su plaćeni porezi i doprinosi, a koji prethode mesecu otvaranja porodiljskog odsustva unazad 18 meseci, a ne otvaranju trudničkog bolovanja, odlučio je Ustavni sud.

Istovremeno, korisnice kojima je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom od jula 2018. godine umanjio naknadu zarade, i kojima su rešenja izdata nakon 19. aprila 2019. godine, sada imaju pravo na odštetu podnošenjem zahteva za revidiranje prvobitnog rešenja o naknadama, te isplatu razlike u novcu.

Naime, pojedine odredbe ovog zakona išle su na štetu trudnica koje su u momentu otvaranja bolovanja zbog održavanja trudnoće imale radni staž kraći od 18 meseci, s obzirom na to da je zakon predviđao da u obračun za naknadu zarade porodilji ne ulaze i meseci bolovanja.

To je značilo da je porodilja sticala pravo na punu naknadu zarade samo u slučaju da je pre momenta otvaranja trudničkog bolovanja imala najmanje 18 meseci radnog staža.

“Položaj zaposlenih porodilja koje su morale da održavaju trudnoću u odnosu na one koje to nisu morale sada je izjednačen. Ovo posebno znači ženama koje teško dolaze do stalnog zaposlenja u najreproduktivnijem periodu života”, navodi se u saopštenju udruženja “Mame su zakon”, koje je bilo pokretač inicijative da se sporne zakonske odredbe izmene.

“Nadamo se da će se uskoro i položaj trudnica preduzetnica učiniti boljim, odnosno da će se izmeniti i Zakon o zdravstvenom osiguranju, tako da i one buduće mame koje vode samostalno svoje poslove, imaju pravo na sto odsto naknade kada žele da im posao ostane aktivan, a moraju da održavaju tudnoću”, izjavila je Tatjana Macura, predednica nevladine organizacije “Mame su zakon”.

Na internet stranici Ministarstva za brigu o porodici se navodi da je opštinskim i gradskim upravama kao i centrima za socijalni rad upućeno pojašnjenje instrukcije koja se odnosila na postupak ostvarivanja prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva.

Kako je Odlukom Ustavnog suda došlo do izmena člana 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji se primenjivao od 1. jula 2018. godine do 14. februara 2024. godine, organ će po službenoj dužnosti preispitati sva rešenja kojima je odlučeno o pravu na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, a koja nisu konačna i pravnosnažna.

S obzirom na to da je inicijativa za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti podneta 19. aprila 2019. godine, korisnici prava kojima je rešenje dostavljeno nakon tog datuma, mogu podneti zahtev za izmenu pojedinačnog rešenja koje je konačno i pravnosnažno.

Rok za podnošenje zahteva za obeštećenje u jedinicama lokalne samouprave je 6 meseci od stupanja na snagu odluke Ustavnog suda, odnosnio do 14. avgusta 2024. godine.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.