EVROPSKA KOMISIJA: POLITIČKI UTICAJ U PRAVOSUĐU I KORUPCIJA KAO PROBLEMI SRBIJE

EVROPSKA KOMISIJA: POLITIČKI UTICAJ U PRAVOSUĐU I KORUPCIJA KAO PROBLEMI SRBIJE

Objavio: Magločistač

29.05.2019

Kategorija: U fokusu

Srbija je ostvarila napredak i umereno je pripremljena u razvoju tržišne privrede, ali zabrinjavaju politički uticaj na pravosuđe i sveprisutna korupcija. Srbija treba da preduzme napore i u cilju zaključivanja obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji je i za Srbiju i za Kosovo ključan na putu u EU, ocenila je Evropska komisija u najnovijem godišnjem Izveštaju o napretku Srbije na putu u EU.

U opštem prikazu sposobnosti Srbije da preuzme obaveze članstva u EU ocenjuje se da je Srbija dobro pripremljena u nekim oblastima, poput prava preduzeća, intelektualne svojine, transportne politike, nauke i istraživanja, obrazovanja i kulture, kao i carina.

 

U oblastima poput javnih nabavki, statistike, spoljnih odnosa, socijalne politike i zapošljavanja, monetarne politike i finansijskih usluga Srbija je umereno pripremljena.

 

Navodi se i da Srbija nastavlja dobar napredak u oblasti poljopivrede i usklađivanja sa pravnim tekovinama EU u transportu ali da je u energetici zabeležen samo ograničen napredak.

 

Oblastima životne sredine i klimatskih promena tek treba da se posveti dužna pažnja, ocenila je Evropska komisija.

 

Takođe Srbija mora da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u periodu pre pristupanja.

 

Spoljna politika

 

Srbija je sa spoljnom politikom EU usklađena 53% i u periodu obuhvaćenom novim Izveštajem o napretku na putu ka EU od marta 2018. do februara 2019. Beograd se uskladio sa 46 od 87 evropskih deklaracija u toj oblasti.

 

Na planu spoljne, bezbednosne i odbrambene politike obuhvaćene poglavljem 31 u pregovorima sa EU Srbija je umereno pripremljena za članstvo, ocenjuje se u Izveštaju Evropske komsije koji je danas objavljen.

 

Ukazuje se da se Srbija i dalje ne usklađuje sa restriktivnim merama koje se odnose na Rusiju i Venecuelu, kao i da i dalje podržava teritorijalni integitet i suverenitet Ukrajine.

 

U narednoj godini, navela je EK, Srbija treba posebno da se usmeri na unapređenje usklađenosti sa deklaracijama EU i odlukama Saveta u spoljnoj i bezbednosnoj politici, da dovrši reviziju nacionalnih strategija kako bi u punoj meri odražavale orijentaciju ka EU i da nastavi da primenjuje svoj zakon uvođenjem međunarodnih sankcija, uključujući restriktivne mere EU, i prati njihovu implementaciju.

 

Normalizacija odnosa sa Kosovom

 

U delu koji se odnosi na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, komisija je naglasila da je “sređivanje odnosa s Kosovom od bitne važnosti i nastaviće da određuju dalji ritam pregovora o članstvu” Srbije u EU.

 

Podseća se da je u  primeni ranijih sporazuma ostvarena “dalja konsolidacija u primeni prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa iz aprila 2013, uz punu primenu sporazuma o pravosuđu”, dok je primena Briselskog sporazuma iz 2015. i dalje spora.

 

Nije ostvaren napredak u vezi sa Asocijacijom/Zajednicom opština sa srpskom većinom i Kosovo treba dodatno konstruktivno da se angažuje na njenom uspstavljanju, navodi se u izveštaju.

 

Dodaje se da bez daljeg odlaganja mora biti primenjen energetski sporazum Srbije i Kosova, kako bi se izbeglo taj dugotrajni spor ostavi posledice na energetsku stabilnost i bezbednost u Srbiji, na Kosovu i zemljama širom Evrope.

 

Pravosuđe

 

U oblasti pravosuđa Srbija je postigla određeni napredak, ali zbog zabrinjavajućeg stepena političkog uticaja mora da osnaži nezavisnost sudstva i autonomije tužilaštva, ocenila je Evropska komisija.

 

U dokumentu se ocenjuje da se Srbija “samo delimično pozabavila prošlogodišnjim preporukama, ali da je napredak zabeležen u smanjivanju broja starih izvršnih predmeta i u sprovođenju mera za harmonizaciju sudske prakse”.

 

Konstatuje se da je neophodno da se sistem iz korena revidira posle izmena ustava kako bi se omogućilo da postavljanje i napredovanje sudija zavisi samo od zasluga.

 

U izveštaju se navodi da i dalje postoji jak pritisak na pravosuđe i da državni funkcioneri, pa i oni najviši, nastavljaju da javno komentarišu tekuće istrage i sudske postupke i individualne sudije i tužioce.

 

U izveštaju se ocenjuje da je “zabrinjavajuće što je korupcija preovlađuća na mnogim sektorima i predstavlja ozbiljan problem”. Ukazuje se i na to da postoji “ozbiljno kašnjenje u usvajanju novog zakona o Agenciji za suzbijanje korupcije”.

 

Sloboda izražavanja

 

Srbija nije ostvarila napredak u slobodi izražavanja, iako je u izvesnoj meri u toj oblasti pripemljena za EU, i taj nedostatak napretka sada izaziva ozbiljne bojazni, navodi se u Izveštaju.

 

Kako se navodi, Srbija treba da stvori okruženje za neometanu slobodu izražavanja, obezbedi poštovanje medijskih zakona, usvoji novu medijsku strategiju i obezbedi odgovarajuće finansiranje javnih servisa i transparentnost vlasništva u medijima.

 

Kada je reč o preporukama Evropske komisije iz prethodnog izveštaja, ukupno okruženje još ne pogoduje ostvarivanju slobode izražavanja.

 

I dalje su predmet zabrinutosti slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima, navodi se i dodaje da je nekoliko slučajeva rešeno, da su podnete neke krivične prijave, ali da su istrage i konačne presude i dalje retke.

 

Srbija treba i da obezbedi punu implementaciju medijskih zakona, da ojača nezavisnost REM i unapredi njegove kapacitete da proaktivno radi.

 

Isto tako, Srbija treba da usvoji i implementira novu medijsku strategiju na transparentan i inkluzivan način i da obezbedi održivo finansiranje javnih servisa, transparentno i pravično kofinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa i unapredi transparentost medijskog vlasništva i oglašavanja.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“EVROPSKA KOMISIJA: POLITIČKI UTICAJ U PRAVOSUĐU I KORUPCIJA KAO PROBLEMI SRBIJE”

anonimni says:

Politicki uticaj i korupcija je bolest i Srbiji i Vi kao lekari i iznesete bolest i lekari i Vi zelite o tome — jedni raspavljati drugi leciti. Molim Vas iznesete uzrok zasto je to tako gde treba uzrok izleciti ako je potrebno i amputacijom to jest skloniti sa vrha odgovorne milom ili silom koji nista ne zele uciniti protiv raka — kancera drustva jer postoji verovatnoca da su Oni bas protiv toga, i zele da se ova anarhija i dalje odrzava od gore do najnizeg stepena dole. Jasno treba kazati koji rukovodioc — mali vladar ne radi ono sto bi trebalo da ucini , ovde ima vise razloga neki su vec uzegli kao mast kad uzegne od starosti i postali samo stetni relikti proslosti nikad nisu ni imali potrebnu minimalonu kvalifikaciju za posao koji bi trebaki da rade zato samo stalno pricaju — pevaju balalajke, drugi su tatine i mamine maze sa sumnjivim kvalifikacijom bez radnog iskustva i odma upali u vrh na osnovu roditeljske i partijske protekcije neznaju nista drugo sano potvrditi reci glavno komandajuceg. Krajne je vreme da Predsednik i Premijerka napravi jednu postenu cistku i da ove posalje na rad po njihovim kvalifikacijama i strvarnim sposobnostima, ima u ovoj drzavi puno spobni — pametni ali samo novi kapaciti nikako tatine sinove ili cerke, njih vec guraju tate na funkcije za koje su kvalifikovali jos pre rodjenja — tako misle uzegle tate.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.