ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA SUBOTICA: FASADE SRUŠENIH KUĆA TREBA DA IZGLEDAJU KAO ORIGINALI

ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA SUBOTICA: FASADE SRUŠENIH KUĆA TREBA DA IZGLEDAJU KAO ORIGINALI

Džamić: 'Objekti od vrednosti i objekti od posebne vrednosti ne mogu se rušiti, niti se na njihovom mestu može graditi bilo koji drugi objekat' (na fotografiji objekti pre rušenja), foto: Natalija Jakovljević, RSE (arhiva)

Objavio: Magločistač

29.11.2019

Kategorija: Subotica

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici saopštio je u petak da još uvek nije zaprimio zahtev za utvrđivanje mera tehničke zaštite za izgradnju novih objekata na mestu uklonjenih, u Ulici Braće Radić. Radio Slobodna Evropa je početkom novembra pisao o rušenjima kuća u zaštićenoj zoni.

Foto: Natalija Jakovljević, Magločistač

U Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici su naveli u dopisu RSE da su objekti pod brojevima 41, 43 i 45, sastavni deo zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine.

“Na osnovu toga na spomenutim parcelama budući uslovi za izgradnju objekata, koje će izraditi Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, glasiće tako da isti moraju da se uklope u prostorno kulturno-istorijsku celinu i ambijent ulice, kao i da fasade objekata treba da izgledaju istovetno originalima”, naveo je Zavod.

Dodali su da će se definisanjem takvih uslova u Subotici, a posebno Ulici Braće Radić, obezbediti jedinstvena istorijska, kulturna, urbanistička i arhitektonska vrednost, kao i da će pripremu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju samih objekata sve vreme nadzirati njihov arhitekta-konzervator.

Podsjetimo, krajem oktobra srušene su kuće u zaštićenoj zoni, u ulici Braće Radić u Subotici. Rušenje je omogućeno na osnovu nedavno usvojene izmene dela Plana detaljne regulacije za četiri ulice, koje je potvrđeno na sednici Skupštine grada Subotice 10. oktobra, iako je na osnovu Odluke Vlade Srbije od jula ove godine ulica Braće Radić proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Na fotografiji jedan od suršenih objekata, foto: Natalija Jakovljević, RSE

Dozvolu za uklanjanje objekata potpisala je direktorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici, a dozvolu je dobila privatna firma DG Company koja takođe poseduje dozvole za rušenje sva tri objekta, na brojevima 41, 43 i 45, koju je izdao Sekretarijat za građevinarstvo grada Subotice, u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvida.

Iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za RSE, rekli su tada da je rušenje objekata na brojevima 43 i 45 zabranjeno i da na tom prostoru nije predviđena izgradnja novih objekata.

Međutim, u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici imali su drugačije mišljenje i naveli su da su prve dve kuće, zbog dotrajalosti, neuslovne i nebezbedne za stanovanje i da se mogu urušiti, kao i da njihova rekonstrukcija nije moguća.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je 31. oktobra, uputio dopis Ministarstvu kulture i informisanja, Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici i Skupštini grada Subotica u kom se zahteva od subotičkog Zavoda da bez odlaganja poništi dozvolu za uklanjanje objekata i da zaustavi njihovo rušenje, kao i da o tome obavesti vlasnika i investitora i da mu naloži vraćanje objekata u prvobitno stanje, u najkraćem roku.

Radio Slobodna Evropa je, nakon upućivanja žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja, od Međuopštinskog zavoda za zaštitu kulture u Subotici danas dobio dokument koji je izdat 25. oktobra, a kojim je kompaniji DG Company odobreno rušenje tri kuće u Ulici Braće Radić, na brojevima 41, 43 i 45.

U dokumentu se navodi da su ovi “objekti valorizovani kao objekti bez spomenične vrednosti i da je shodno navedenom moguće izvršiti uklanjanje– rušenje objekata”.

Inače, Radio Slobodna Evropa je sredinom novembra objavila i nastavak istraživanja o daljim, spornim rušenjima u centru Subotice.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA SUBOTICA: FASADE SRUŠENIH KUĆA TREBA DA IZGLEDAJU KAO ORIGINALI”

Bane says:

Direktorice, direktorice… ipak si dala dozvolu! A sad kao vraćaš fasade… i šta će biti iza? Tri ili četiri sprata?! Koga ti zavaravaš?

ben says:

Ima li idiota koji će poverovati u to? Provizija gradskim ocima je već plaćena.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.