TERRORHANGULAT A SZABADKAI ZENEISKOLÁBAN?

TERRORHANGULAT A SZABADKAI ZENEISKOLÁBAN?

Forrás: muzickasu.edu.rs

Objavio: Magločistač

07.05.2015

Kategorija: Subotica

„Az, hogy megtiltották a diákoknak a jótékonysági koncerten való fellépést, csak a jéghegy csúcsa”

A helyi és a tartományi ombudsmannak is átadják ma az Electe Egyesület képviselői azt a levelet, amelyben a Barlai Edittel, a Szabadkai Zeneiskola igazgatónőjével történt félreértésről, az elmúlt két évben folyó munka állítólagos ellehetetlenítéséről értesítik a jogvédőt. Az iskolában dolgozó tanárokat megfélemlítették. Zsiga Pál hegedűtanszakos tanár, valamint Nyilas Mihály oktatási titkár is nyilatkozott lapunknak.

A Zeneiskola igazgatónője április végén megtiltotta az intézmény tanulóinak egy jótékonysági koncerten való fellépést, amivel az egyesület tagjai szerint megsértette a gyermekek jogait, az ország alkotmányát is.

A félreértések azonban nem ekkor kezdődtek, mondja az Electe Egyesület elnöke, Miloš Radović.

– Két éve gondjaink vannak, amióta megválasztották erre a pozícióra. Neves müncheni kórus, zenekar számára nem tette lehetővé, hogy a Zenedében próbáljanak, zavarják a fesztiválok és rendezvények, amelyeket mi szervezünk. A Zeneiskola a központja kellene, hogy legyen az effajta rendezvényeknek, mint amilyen a Femus is például, ehhez képest ott, ahol a kultúrának születnie kellene, tulajdonképpen ellehetetlenítik annak ápolását. A Garden Quartet sem próbálhat többé a Zeneiskola termeiben – mondta az egyesület elnöke, aki egyben az intézmény volt diákja is.

Az iskolának 120 alkalmazottja van, mindig az élmezőnyben volt, most visszacsúszott a 26. helyre, vagyis a versenyeken való részvétel és elért eredmény alapján sajnos az iskolában zajló hangulat, a folyamatos terror miatt egyszerűen csökken a tanárok teljesítőképessége – magyarázza lapunknak Zsiga Pál, a zeneiskola tanára.

Nagy szakemberek, művészek dolgoztak ott, a teljesség igénye nélkül: Huszár Elvira, Szabó Sipos Balázs elköltözött Ausztriába, Székely Mária Topolyára ment tanítani, Görög Enikő, Alenka Ponjavić, Radetić Ádám és még sorolhatnánk, már nem tanítanak az iskolában – mondja az Electe Egyesület elnöke.

– Az a helyzet, hogy véleményünk szerint az iskola igazgatónője nagyon rossz irányba tereli az iskolát azzal, hogy bezárja az intézmény kapuit a civilek előtt. Emellett nemcsak morális és szakmai elveket szegett meg legutóbbi döntésével, amikor megtiltotta a diákoknak a fellépést, hanem törvényt is szegett ezzel. Egy iskola igazgatója sem dönthet arról, hogy mit csinál a diák az iskolában töltött idején kívül – tette hozzá az Electe elnöke.

Az Electe képviselői szerint a gyermekek szabadságjoga sérült a legutóbbi incidenskor. Ezzel a lépéssel megsértették a Gyermekek jogairól szóló konvenciót, Szerbia alkotmányát, az Oktatásról és nevelésről szóló törvényt és más jogszabályokat is. Az egyesület a jogsértések miatt az ombudsmanhoz fordul – mondta az Electe elnöke.

Görög Noémi, az Electe művészeti vezetője múlt heti sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, hogy az említett hangverseny előtt az egyesület által tehetségesnek ítélt fiatalokat személyesen kérték fel a szereplésre, a szabadkai tanulók szülei a koncertet megelőző napokban az igazgatónő utasítására hivatkozva mondták le a fellépést. Barlai Edit igazgatónő korábban azt nehezményezte, hogy az iskola és a tanárok tudomása nélkül akartak fellépni az intézmény tanulói április 19-én a városháza dísztermében. Görög Noémi ezt cáfolta: – Az esetek 50 százalékában először a tanárnak szóltunk, a másik két esetben pedig a szülő maga az iskolában dolgozó tanár.

Miloš Radović hozzátette, az esetről, és az iskolában zajló diktatúráról is értesítették a Zombori Iskolaigazgatóságot is, amely illetékes az ügyben. Arra kérték az egyesület tagjait, részletesen számoljanak be az általuk ismert tényekről és ezt írásban meg is teszik a napokban.

– A tanárok többsége mellettünk áll, nekünk azért könnyebb fellépnünk az érdekükben, mert nem vagyunk ott munkaviszonyban. A tanárok félnek. Ennek véget kell vetni, hiszen nemcsak oktatási, hanem kulturális intézményről is beszélünk, ami bizonyítottan veszített elismertségéből Barlai Edit igazgatósága ideje alatt – mondta Radović.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár kérdésünkre elmondta, ilyen esetekben a városi oktatási felügyelő lehet illetékes, a tartomány, mint másodfokú szerv illetékes, illetve a Magyar Nemzeti Tanács is élhet hatásköreivel.

– Minden az iskolaszék kezében van, nagyon súlyos vétség kell, hogy felmerüljön, hogy a felügyelőség indítványozza egy igazgató leváltását. A tartományi titkárság a kinevezéskor és egy esetleges visszahívás esetén ad jóváhagyást, de a leváltást, kinevezést az iskolaszéknek kell kezdeményeznie – mondta Nyilas.

Zsiga Pál, a Szabadkai Zeneiskola hegedű tanszakának tanára kérésünkre a következőket nyilatkozta az elmúlt időszakban az iskolában zajló munkáról, állapotokról.

– Egyszerűen nem megoldás az, hogy minket, dolgozókat is megfenyeget az igazgatónő, megtiltja, hogy a médiumoknak nyilatkozzunk, amíg igazgatói jóváhagyást nem kapunk. Úgy gondolom, hogy szólásszabadság van és mi egy szabad országban élünk. Az általános hangulat nagyon rossz az iskolában, a tanárok félnek, terrorhangulat van. Egyszerűen nem reális, hogy egy ilyen intézményben ilyen viszonyok legyenek. A tanárok kilencven százaléka az igazgatónő leváltása mellett szavazna, ha titkos szavazást tartanánk, ebben biztos vagyok. Ezek az új szabályok, amelyek teljesen kiskorúsítanak bennünket, tanárokat és a diákokat is, felháborítóak és akadályozzák a normális munkát. A diákot nem lehet eltiltani a zenéléstől. Jelenleg az a helyzet, hogy kérvényt kell beadnunk, ha versenyre akarjuk vinni a gyereket. Ilyen soha nem volt, és sehol máshol az országban nem így működik. Mi nem az igazgatónő miatt foglalkozunk a gyerekekkel, hanem azért, hogy ők sikereket érjenek el. Abszurd, primitív szigorításokat vezettek be. Az iskola az elmúlt két évben tulajdonképpen húsz fokot csúszott le a ranglétrán, a kisebb zenedék is felettünk állnak, ilyen soha nem fordult elő korábban. Nem arról van szó, hogy a tanárok nem akarnak dolgozni, hanem arról, hogy az állandó fenyegetések, terror miatt egyszerűen nincsenek meg a normális feltételek a munkához. Szeretném, hogy a kollégák észbe kapjanak, bátorságot szerezzenek, mert én egyedül, vagyis ketten-hárman, akik kiállunk a véleményünkkel, talán kevesen vagyunk – mondta Zsiga Pál.

Tőle megtudtuk azt is, hogy az Electe Egyesülettel egy koncertet szerveznek, ők ilyen formában, zenével tiltakoznak majd a kialakult helyzet ellen, ezzel próbálják kifejezni az elégedetlenségüket.

Barlai Editet a hét folyamán több alkalommal próbáltuk elérni telefonon. Szerettük volna, ha a múlt heti közlemény mellett reagált volna az őt ért vádakra, ha válaszol konkrét kérdéseinkre a fent felsorolt vádak kapcsán. Azonban minden telefonhívás alkalmával az iskola valamelyik alkalmazottja, vagy a titkárnő vette azt fel, de az ígéreten kívül, hogy átadják az üzenetünket, mást nem kaptunk. A tegnapi nap folyamán több alkalommal próbáltuk elérni az igazgatónőt, azonban az iskolában azt az információt adták, hogy elutazott.

Forrás: Magyar Szó (Tómó Margaréta)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.