Savez bačkih Bunjevaca: Država da ne daje podršku “bunjevačko-hrvatskoj” Dužijanci

Savez bačkih Bunjevaca: Država da ne daje podršku “bunjevačko-hrvatskoj” Dužijanci

Mirko Bajić (SBB), foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

25.07.2022

Kategorija: Subotica

Savez bačkih Bunjevaca (SBB) reagovao je danas na navode da je u Novom Sadu održana “bunjevačko-hrvatska Dužijanca” u organizaciji udruženja bunjevačkih Hrvata, manifestacija koja je dobila “ogromnu finansijsku i moralnu podršku” nosilaca vlasti u Novom Sadu i AP Vojvodini koja je, ocenjuju iz ove stranke, “protivzakonita i protivustavna jer ne postoji nacionalna manjina ‘Bunjevački Hrvat’”, već kao nacionalne manjine postoje Hrvati i Bunjevci.

“Nadamo se da je svima jasna istorijska činjenica da su se pre više od trista godina na ove prostore naselili Bunjevci, a ne Hvati, ili neki ‘Bunjevački Hrvati’, kao što se nadamo da je svima jasna istorijska činjenica da su pre više od sto godina, u Novom Sadu na Velikoj narodnoj skupštini, Bunjevci na čelu sa Blaškom Rajićem, a ne Hrvati, ili neki ‘Bunjevački Hrvati’, doprineli prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje Mirko Bajić.

Iz SBB navode dalje da je Dužijanca izvorni običaj Bunjevaca, te da nemaju ništa protiv da država pomaže i hrvatsku Dužijancu, u organizaciji bilo kog udruženja Hrvata kao običaj Hrvata na ovim prostorima.

Problem je, međutim, što se podrška daje “Udrugi Bunjevačkih Hrvata”, koja u svom delovanju i svom Statutu i Programu ima odrednicu da su Bunjevci Hrvati, što je, smatraju iz SBB-a, direktno usmereno na osporavanje autohtonosti Bunjevaca.

Iz SBB-a zato zahtevaju da se na svim nivoima vlasti u Republici Srbiji ovaj pristup promeni i u buduće onemogući, te pozivaju Bunjevce da 15. avgusta dođu na proslavu nacionalnog prazika Bunjevaca “Dana Dužijance” u Subotici, kao i 18. avgusta u Novom Sadu.

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“Savez bačkih Bunjevaca: Država da ne daje podršku “bunjevačko-hrvatskoj” Dužijanci”

Franken says:

“Nadamo se da je svima jasna istorijska činjenica da su se pre više od trista godina na ove prostore naselili Bunjevci, a ne Hvati, ili neki ‘Bunjevački Hrvati’, kao što se nadamo da je svima jasna istorijska činjenica da su pre više od sto godina, u Novom Sadu na Velikoj narodnoj skupštini, Bunjevci na čelu sa Blaškom Rajićem, a ne Hrvati, ili neki ‘Bunjevački Hrvati’, doprineli prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine Srbiji”

****

Bogami, saopšitnje (jel se tako veli?) koje sam ja dobio, valjda slučajno, i to isto priko SBB-a (Savit Bunjlanderskog Broadkastinga, daklem priko žice), kaže sasvim štogod drugo. Menščini da je ovo što ću sade od riči do riči ceterat, virovatno do najvirovatnije, prvobitno saopštinje. (Kako se ova izjava pojavila ma mojmu ekranu monitora ostaće i za men’ veliko čudo /bunjevački: mirakul/).

(Biće ipak da je ovo saopštinje prvobitna virzija /srpski: verzija/, koju je kogod nesmotrin napiso na tastaturi s bunjevačkim slovima i na zdravo lošem ingliš lengvidžu /cilja li taj baja na ino-auditorij?/, kliknijo na “šilji”, te poslo čim prija brez prithodne konzultacije s drugim sopštinjačima. Nadam se da je jošte kokod uspijo da ovu poruku prisritne, tako da ne ispadne da ja, nedodragikrišna, štogod izmišljavam, ko da nemam druga posla (imam li?)!

Daklem, bać Baja u prvotnoj virziji vili (černohorski: veli) slidiće –

(ceteram):

“Vi houp det iz veri klir for evribadi na livadi det historikali spiking, a bogumi i skrajbing, det vi pipl ov Bandži ar bringing sou-kold Duzijanka from aur prapostojebina, vič iz lokejted samver in d vukojebina, to d aur nju konkverd lend ov Nord Bačkoristan samtajm in d lejt tventi sekend sentjuri, bat, pa’i sad, BC! In det tajm hir ver stil living sam smol grups ov Neandertals, hu privijusli satrti ol d starositeri d Australopiteki. Bat vi, d Bandžiz, satrti, bikoz ov det krajm ov Neandertals, ol Neandertals. (Sam smol dragons ar stil hir end dej mejk as veri skeri bikoz ov fajer-bljuv in d visiniti ov aur tudej kapital vilidž Samstagstadt… bat hu kers anivej, jel).

Ez for Duzijanke festival, ageijn: samhau det fest turn tu bi a relidžs uan bikoz ov d pipl hu kejm after as. D nejm ov diz agli trajb iz Harahuati. Dej mes ap ol d tings! (Bajdvej, Harahuati ar Serbs bat dej dont lajk det fekt. End Aj often asking majself, bikoz Harahuati ar ustaše end olso Serbs, den Serbs ar ustaše tu?! Diz iz veri konfjuzing for maj kicsit brejn tako da nevr majnd…).

In d gud old dejs, in d samer, vi Bandži mejls (bat not fimejls!) ar gedering cuzamen in d fild, so-kold “fild ov drims” or “fild ov long šadous”, end mežuring our “diki-diks” or “lidl mauzis” (latin: bigus dickus), ez vi kol det ting od milošte, vit šestar & lenjir. D prajz for d viner ov dis bljutiful kontest iz drinking fri bir (ol d jear long!!!) isprid zadruge!

Sou, if sam ov d mejl (bat not d fimejls!) čiftejns ov Harhuati skem vont tu mežuring deirz best pises vit as, let dem kam! Vi ar priperd! Vi vil let dem čuz a neutral arbiter, d prist (on bandži leng.: vištac), vit mežuring instruments bikoz vi ar not afrejd!!! End fajneli, ez ju ken si, diz iz d čru mining ov Duzijanke.

Istakao je na kraju konca Birko Majić, te zatakao lenjir & šestar za šešir.”

Milojko says:

Za info g. Mirku Bajiću: bunjevački Hrvati su ovih dana podneli zahtiv da budu proglašeni nacionalnom manjinom u R. Srbiji a bunjevčko-hrvatski jezik da bude u službenoj upotrebi bar u Subotici. Ajd živili!

Milojko says:

Pa što su uklonjeni komentari?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.