Poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu budžeta Subotice za narednu godinu

Poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu budžeta Subotice za narednu godinu

Subotica, foto: NJ/Magločistač

Izvor: RTV

27.10.2022

Kategorija: Subotica

Grad Subotica uputio je preko objave u rubrici “Obaveštenja“ na zvaničnoj internet prezentaciji Grada javni poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu budžeta grada za narednu godinu.

U sklopu javnog poziva objavljen je i nacrt odluke o budžetu po kojem su ukupni prihodi budžeta Subotice za narednu godinu planirani u iznosu nešto većem od 7,53 milijardi dinara, ukupni rashodi 7,9 milijardi, a budžetski deficit u iznosu od 371 milion dinara.

Najveći pojedinačni korisnik budžetskih sredstava biće Predškolska ustanova “Naša Radost“, sa skoro milijardu i trideset miliona dinara budžetskih sredstava. Nešto manje od polovine te sume opredeljeno je za plate zaposlenih. Treća faza rekonstrukcije kuhinje ovog objekta obezbeđena je budžetom sa 30 miliona.

Što se investicija tiče, za rekonstrukciju zgrade Narodnog pozorišta namenjeno je ukupno milijardu i 275 miliona dinara. Od toga 183,9 miliona od opštih prihoda i primanja gradskog budžeta, 725,5 miliona od transfera sa viših nivoa vlasti, 19,7 miliona od prodaje nefinansijske imovine, a 350 miliona od neutrošenih sredstava transfera drugih nivoa vlasti. Za izgradnju Akva parka na Paliću iz gradskog budžeta je planirano 90 miliona dinara.

Za plate, dodatke i naknade zaposlenih u javnom sektoru iz budžeta će biti isplaćeno ukupno 696,3 miliona dinara. Od toga za plate u Skupštini Grada 4,9 miliona, Gradskom veću 22,6 miliona, Gradskoj upravi 437,8 miliona, mesnim zajednicama 8,8 miliona, lokalnim ustanovama kulture 192,5 miliona, turističkoj organizaciji 5,8 miliona, gradskom pravobranilaštvu 9,2 miliona, lokalnom ombudsmanu skoro 11 miliona, službi za internu reviziju 3,7 miliona. Sve cifre su iskazane bez poreza i doprinosa na teret poslodavca, koje će takođe biti isplaćene iz budžeta.

Gradonačelnik će na raspolaganju imati 31,6 miliona dinara, a najveći deo tih sredstava opredeljen je za uslove po ugovoru – 25,3 miliona dinara, dok je milion opredeljen za specijalizovane usluge.

Tekuće subvencije za javni prevoz planirane su u iznosu od 280 miliona dinara, a kapitalne, za otplatu autobusa, u iznosu od 24,5 miliona. Naknade za pravo na besplatan prevoz koštaće 43,5 miliona dinara budžetskih sredstava.

Za troškove fukcionisanja JKP “Stadion” namenjeno je 145,5 miliona dinara, dok je za sufinansiranje Regionalne deponije namenjeno 106 miliona dinara.

Što se socijalnih davanja tiče, za usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta opredeljeno je 90 miliona dinara, za službu za pomoć i negu u kući 61,2 miliona, za Narodnu kuhinju 36,7 miliona, a za pakete hrane i higijene 5,8 miliona.

Za medijske konkurse predviđeno je 42,1 milion, a za dotacije sportskim udruženjima 132 miliona. Stipendiranje studenata, srednjoškolaca deficitarnih zanimanja i podsticanje mladih talenata zastupljeno je u budžetu sa 14,9 miliona.

Za tekuće subvencije u sklopu mera podrške ruralnom razvoju planirano je 50 miliona dinara, a za sufinansiranje energetske sanacije stambenih objekata 15 miliona.

Neprecizirana nabavka građevinskog zemljišta zastupljena je u predlogu sa 20 miliona, dok je za podsticanje zapošljavanja namenjeno 10 miliona.

Dan Grada i proslava Nove godine zastupljeni su sa oko 11,5 miliona, a garantovane turističke ture sa 1,2 miliona.

U tekućoj budžetskoj rezervi biće 100 miliona dinara, a u stalnoj 10 miliona. Planirana su i sredstva za izbora za članove saveta Mesnih zajednica, u iznosu od 19,6 miliona dinara.

Sve zainteresovane institucije, organizacije i pojedinci mogu svoje primedbe, sugestije i predloge o datom nacrtu mogu dostaviti mejlom na gufinansije@subotica.rs ili pismeno poštom na adresu Grad Subotica, Gradska uprava, Sekretarijat za finansije, Trg slobode 1, 24000 Subotica.

Objavljeni Nacrt predstavlja prvi dokumenat u procesu izrade budžeta. Gradsko veće razmatra predloženi Nacrt i izveštaj o obavljenoj javnoj raspravi i daje konačne sugestije, predloge i primedbe.

U skladu sa tim izradiće se Predlog Odluke o budžetu grada Subotice za 2023. godinu i uputiti Skupštini grada na usvajanje.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu budžeta Subotice za narednu godinu”

lolo says:

a gde se moze videti kako su, i gde potrosena dosadasnja sredstva? Nerealno visoke cifre npr.za aqva park, pozoriste…Voleli bi znati sta tacno sve kosta kod izvodjenja tih radova.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.