PRL Subotica o gradskom budžetu za 2021. godinu: Može i bez spomenika kralju Petru i proslave Nove godine

PRL Subotica o gradskom budžetu za 2021. godinu: Može i bez spomenika kralju Petru i proslave Nove godine

Objavio: Magločistač

09.12.2020

Kategorija: Subotica

Gradski odbor Partije radikalne levice (PRL) u Subotici je odgovorio na poziv za učešće u davanju mišljenja, predloga i sugestija na nacrt budžeta Grada Subotice za 2021. godinu. koji je Sekretarijat za finansije uputio zainteresovanoj javnosti, obaveštavaju građane iz ove političke organizacije.

Predviđeni iznos budžeta za narednu godinu je nešto više od 6 milijardi dinara, 2 milijarde manje nego prošle godine što, ocenjuju iz PRL-a, govori da je ekonomska kriza već počela i da je zbog pandemije korona virusa i priliv u budžet manji.

“Nažalost, to znači manje novca u gradskoj kasi za sve potrebe. Ipak, izdaci za Program 11, socijalnu i dečiju zaštitu, veći su nego prošle godine, što pozdravljamo, ali je unutar toga GO PRL Subotica dao predloge za izmenu budžeta koji se tiču socijalne i dečije zaštite, obrazovanja, odnosno, podsticanja razvoja talentovanih učenika, kao i kulture”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dalje, iz PRL-a ističu da kapitalni izdatak koji se odnosi na podizanje spomenika kralju Petru Karađorđeviću za koji je iz gradske kase predviđeno 21.240.000 dinara nije osnovan:

“Osim što smatramo da kralj Petar nema mnogo veze sa Suboticom, mislimo da je zaista sramotno da se, u vreme pandemije i ekonomske krize koja je iza ćoška, na ovaj način rasipa novac svih građana Subotice. Ta sredstva su mnogo potrebnija ljudima koji nemaju svoj dom, niti topli obrok na početku zimskog doba, odnosno, deo novca bi svakako trebalo izdvojiti za otvaranje prihvatilišta u Gajevoj ulici kako bi se beskućnicima omogućilo da imaju gde da prespavaju dok ne prođu hladne noći. Baš zbog toga, naš predlog je usmeren na ukidanje te sramne stavke o izgradnji spomenika za skoro dve stotine hiljada evra i usmeravanju tog novca za brigu o najugroženijim našim sugrađanima, i to kroz budžetski Program 11 koji se tiče različitih socijalnih davanja, kao i Programa 15 i 13 koji se tiču obrazovanja i kulture”.

Iz PRL-a predlažu da se za nabavku ogreva za socijalno ugrožene izdvoji i jednokratne novčane pomoći po 5.000.000 dinara, za Crveni krst Subotica tj. prihvatnu stanicu – 1.000.000 dinara, za pomoć u naturi, pakete higijene za socijalno ugrožene i pakete hrane za socijalno ugrožene po 3.000.000 dinara, za stipendiranje studenata sa teritorije Subotice – 2.000.000, te kulturu tj. pomoć savremenim samostalnim stvaraocima – 2.240.000 dinara.

“Takođe, naši predlozi uključuju i ukidanje stavke razvoja turizma u Programu 4, u kojoj su predviđeni troškovi proslave tj. dočeka Nove godine u iznosu od 800.000 dinara, i preusmeravanje tog celokupnog iznosa na Program 11, i to na prihvatilište za odrasle (beskućnike) za koje je predviđeno svega 200.000 dinara. Prihvatilište za beskućnike tj. odrasle bi u slučaju usmeravanja ovih sredstava moglo da funkcioniše 3 meseca tokom zime, čime bi se zbrinuli najugroženiji sugrađani bez krova nad glavom”, napominju iz Partije radikalne levice.

Predviđena tekuća budžetska rezerva u nacrtu budžeta Grada Subotice za 2021. godinu iznosi 116.000.000 dinara, a umesto toga, PRL predlaže da se 10.000.000 dinara usmeri takođe u Program 11, na stavku Fondacija za pomoć lečenju teško obolele dece, koja trenutno raspolaže sa svega 2.900.000 dinara. Dalje, predlaže se da se 2.500.000 dinara usmeri na stavku iz Programa 15: podsticanje razvoja mladih talenata, koja trenutno u nacrtu iznose 2.500.000 dinara, čime bi se duplirala sredstva namenjena podsticanju razvoja talentovanih učenika.

“Učešće građana u oblikovanju budžeta grada treba da postane redovna demokratska praksa, a ne da služi kao jeftini marketinški trik, a izražavamo bojazan da je to sada tako. Poziv za učešće i slanje primedaba na nacrt budžeta mora doći ranije kako bi zainteresovana javnost imala dovoljno vremena za uvid i sačinjavanje predloga koji bi ukazao na netransparentne stavke koje moraju da se pojasne građanima, te uputio na racionalnije planiranje istog. Ističemo da se tu radi o novcu svih nas, za koji imamo apsolutno pravo da se pitamo gde se troši, a vlast treba da bude u službi naroda i raspoređuje naš novac na način da budžet služi radnoj većini, a ne samo bogatoj manjini“, navodi se na kraju, i poručuje da se Partija radikalne levice zalaže za budžet koji će u nadolazeće vreme krize obezbediti pomoć najugroženijim sugrađanima i time biti skrojen po meri ljudi koje će tako ujedno staviti u prvi plan.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“PRL Subotica o gradskom budžetu za 2021. godinu: Može i bez spomenika kralju Petru i proslave Nove godine”

Franken says:

Predlažem podići spomen obilježje ignoriranju polovine stanovništva Vojvodine prilikom priključenija iste Serbšagu, te srljanju u bratski zagrljaj “ko’o guske u maglu” riječima “vae victis!”.

Pobijeđeni su na koncu bili oni koji su navodno pobijedili. Tadašnji glavešina woiwođansko-radikalski izrazio je to gorko razočaranje svojom čuvenom “jadikovkom”. (Srčing na netu, pliz).

Ni ovi lijevatorski radikali nisu ništa bolji u svojemu neskontavanju. Još uvijek se drže dogme iz bivše nam domaje o kojekakvim “tamnicama naroda”, sve pokušavajući objasniti & rastumačiti svojom hegelijansko-marksističko-lenjinističkom kvaziznanošću. Takvi su se, inače, prvi dernjali: “kralja Peru na banderu!”. Premda su mu u dubini svoje mračne duše bili veoma blagodarni (a i zavidni) na njegovom, ničim zasluženom, “postignuću”. Jer da nije njega i klike mu, ne bi danaske bili tu di su (a ni za di su nisu).

Kad luđaci kuću grade, kuća se ne može drugačije nazvati no luda kuća.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.