Održani izbori za HNV – pobedila lista „Hrvati i dalje zajedno“: Jačanje pozicija i povezanosti sa Srbijom

Održani izbori za HNV – pobedila lista „Hrvati i dalje zajedno“: Jačanje pozicija i povezanosti sa Srbijom

Novi saziv HNV-a, foto: Nada Sudarević (Hrvatska riječ)

Objavio: Magločistač

13.11.2022

Kategorija: Politika , Subotica

Lista „Hrvati i dalje zajedno“, čija je nositeljka dosadašnja predsednica Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Jasna Vojnić, pobedila je na izborima za novi, peti saziv ovog veća.

Elektorska skupština održana je danas u Beogradu, a novo veće će činiti 29 članova. Ova lista je bila jedina koja je bila kandidovana.

Na elektorskoj skupštini učestvovalo je 83 od ukupno 88 elektora, koji su prikupili najmanje 60 potpisa podrške. Većina, 82 elektora, bila je sa liste „Hrvati i dalje zajedno“, dok je jedan elektor, Blaško Temunović iz Subotice, bio samostalan. Glasalo je 82 elektora, a ovu listu podržalo je 80 elektora, dok su dva listića bila nevažeća.

Nositeljka liste, Jasna Vojnić, rekla je da su u prethodne četiri godine kroz institucionalno i kadrovsko osnaživanje postavljeni temelji za razvoj hrvatske zajednice, da bi se u novom sazivu mogli usmeriti na programe i potrebe svakog pojedinca.

Novi saziv HNV-a, foto: Nada Sudarević/Hrvatska riječ

„Više terenskog rada, informativnih i edukativnih susreta u cilju obnove zajednice doprineće da institucije koje smo u proteklom periodu izgradili zaista dobiju svoj smisao. Umrežavanje hrvatske akademske zajednice, stručnjaka, studenata, privrednika, jačanje mladih i manifestacija mora se staviti među prioritete“, istakla je Vojnić.

Prema njenim rečima, fokus će biti usmeren i na jačanje pozicija i povezanosti sa Srbijom.

„Uključenost u institucionalni i politički sistem koji smo izborili mora nam biti pokretač dugo iščekivane integracije u lojalne i zadovoljne građane Srbije koji snažno čuvaju i neguju svoj nacionalni identitet. Odnos kakav smo izgradili sa Hrvatskom mora se preslikati i na našu domicilnu državu Srbiju“, rekla je Vojnić.

Kada je reč o obrazovanju, dodaje, težiće se i dalje kvalitetnom obrazovanju na hrvatskom jeziku.

„Podizanjem kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada, korišćenjem savremenih metoda, kao i širenjem mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova, radićemo na povećanju obima dece u nastavi na hrvatskom jeziku. Neophodno je nastaviti rad na osnivanju rekreativno-obrazovnog centra za obuku na Jadranskom primorju i školskog centra u Subotici, a sve primere dobre prakse u obrazovanju proširiti i na druge delove Bačke, Srema i Banata, jer naša budućnost zavisi od kvalitetnog obrazovanja u sadašnjosti“, ocenjuje.

Kada je reč o informisanju, navodi da je potrebno povećati vidljivost i pozitivnu sliku hrvatske zajednice kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj.

„Potrebno je povećati broj čitalaca i gledalaca povećanjem broja informativnih portala, otvorenim konferencijama za medije, obezbeđivanjem stabilnog finansiranja medija, opremanjem savremenog studija i kreiranjem sopstvenih medijskih sadržaja, te jačanjem ljudi u redakcijama“, smatra Vojnić.

U oblasti kulture biće nastavljena bliska saradnja sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, pružaće se podrška kulturnim društvima posredovanjem u dobijanju projekata, a nastojaće se stvoriti jedinstvena kulturna scena hrvatske zajednice.

„Poseban akcenat biće na jačanju udruženja u Somboru, Sonti i Baču, osnivanju pozorišta i scena na hrvatskom jeziku, muzeja Hrvata u Srbiji, podizanju kvaliteta manifestacija i programa u kulturi i još čvršćem povezivanju sa crkvom“, najavila je Vojnić.

Nakon što Republička izborna komisija (RIK) potvrdi mandat izabranim većnicima, u roku od 20 dana biće održana konstitutivna sednica Hrvatskog nacionalnog veća, kada će biti imenovani predsednik i biće formirana izvršna tela HNV-a.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.