KULTURNA RAZLIČITOST JE PODSTICAJNA SNAGA

KULTURNA RAZLIČITOST JE PODSTICAJNA SNAGA

Objavio: Magločistač

21.05.2015

Kategorija: Subotica

Podsećajući da je 21. maj Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Svetskim danom kulturne različitosti, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman zahteva od vlasti u Srbiji i AP Vojvodini da stvaraju podsticajno okruženje za očuvanje i razvoj kulturnog diverziteta, razmeni znanja i praksi kulturnog pluralizma, što boljem međusobnom upoznavanju i razumevanju, pre svega mladih ljudi, kao i prevazilaženju etničkih, jezičkih, verskih, socijalnih i generacijskih barijera.

 

Etnički i verski sukobi skrenuli su pažnju na važnost kulturnih razlika. U današnjem svetu, kulturne razlike su pravilo, a ne izuzetak i to, pre svega, važi kada je Vojvodina u pitanju. Višejezična, višekulturalna i višekonfesionalna, Vojvodina predstavlja kulturno najheterogeniji deo Srbije. Uostalom, globalna mobilnost samo pojačava kulturne razlike, pa se tako danas u Novom Sadu, na primer, pored srpskog, mađarskog, slovačkog i rusinskog jezika, mogu čuti i ruski i kineski jezik.

Ohrabruje činjenica da je veliki deo građana Vojvodine svestan da kulturna različitost predstavlja legitimnu vrednost savremenog društva. Razlike obogaćuju, doprinose proširenju spoznaje i slobode izbora, vode boljem samorazumevanju, pružaju priliku svakom pojedincu da u vlastitu koncepciju dobrog života ugradi elemente različitih kultura, kao i da proširi svoje vidike i formira drugačiji pogled na svet i život.

Pored toga, kulturna različitost doprinosi i napretku društva. U Univerzalnoj deklaraciji o kulturnoj različitosti se ističe da je kulturna različitost jedan od korena razvoja, ne samo intelektualnog i moralnog, nego i ekonomskog. Ne iznenađuje, stoga, što se u svetu sve više pažnje posvećuje i kulturnim razlikama na radnom mestu.

Treba biti svestan činjenice da kulturna različitost može dovesti i do nepoverenja i napetosti u odnosima između zaposlenih, pa čak i do sukoba. Međutim, ona, isto tako, može stvoriti okruženje u kome zaposleni uče jedni od drugih, otkrivaju nove načine razmišljanja, privlače nove klijente, pronalaze nova tržišta i tako ostvaruju ekonomski napredak i prosperitet.

Budući da samo tržište ne može garantovati očuvanje kulturne različitosti, UNESKO je svojom deklaracijom pozvao države da rade na njenoj promociji i očuvanju, tako što će omogućiti slobodu izražavanja, pluralizam medija, višejezičnost, neometan pristup umetnosti, naučnom i tehničkom znanju, te toleranciji, kao način ophođenja prema ljudima čiji se običaji, verovanja i načini života razlikuju od naših.

Pokrajinski ombudsman naglašava da kulturna različitost ne mora voditi kulturnom razdoru i sukobima. Ona može doprinositi društvenoj koheziji, vitalnosti društva i miru samo ako je svakom pojedincu omogućen pristup kvalitetnom obrazovanju, ako mu je pružena prilika da slobodno iznosi svoje mišljenje, da stvara i plasira svoja dela na jeziku po sopstvenom izboru, da učestvuje u kulturnom životu i neometano razvija svoje kulturne talente.

Izvor: ombudsmanapv.org

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.