Inicijativa „Svi naši tornjevi“: Subotica je grad koji je dobar promoter različitosti

Inicijativa „Svi naši tornjevi“: Subotica je grad koji je dobar promoter različitosti

Foto: MD/Magločistač

Objavio: Magločistač

06.10.2022

Na drugom u nizu okruglom stolu održanom u sklopu inicijative „Svi naši tornjevi“, koju je u prethodnih godinu dana sproveo Centar lokalne demokratije (LDA) iz Subotice u partnerstvu sa nizom drugih organizacija, promovisani su bili produkti i rezultati projekta, čiji je nastavak najavljen u budućem periodu.

Tako je bila predstavljena onlajn brošura „Svi naši tornjevi“, koja je nastala na osnovu specijalno osmišljenih pešačkih tura tj. obilazaka verskih objekata tokom juna i jula u kojima su učestvovali mladi, a tokom kojih su imali priliku i da se neposredno upoznaju sa istorijom postojanja različitih verskih zajednica u Subotici, ali i verskim obredima koji se praktikuju danas u tim objektima.

Kao drugi produkt, bio je predstavljen časopis „Mozaik“ čiji je jedan tematski broj bio posvećen upravo inicijativi „Svi naši tornjevi“, a koji je specifičan po tome što se u njemu objavljuju tekstovi na sedam jezika i tri pisma 10 različitih nacionalnih zajednica, okupljenih oko ovog jedinstvenog biltena čije uredništvo potpisuje Savez nacionalnih zajednica Subotice.

Reči je bilo i o sprovedenom istraživanju „Verska (ne)tolerancija, vrednosti i socijalni stavovi“ čiji će konačni rezultati takođe biti objavljeni u formi publikacije, a čiji značaj se ogleda u tome što je po prvi put u Srbiji testiran i razvijen merni instrument koji omogućava odgovor na pitanje – šta se nalazi u pozadini (ne)tolerantnih stavova.

„Tolerantno društvo je ono u kom se obeshrabruje socijalna netolerancija, a pozitivno vrednuje neophodnost različitih pogleda i suprotstavljenih uverenja tako da svaka osoba može razviti autonomiju kroz slobodu izbora kako želi misliti, verovati i ponašati se. Na temelju istraživanja se može izvući zaključak da je neophodno u porodici, školi i društvu podsticati empatiju i prosocijalne orijentacije, a istovremeno obeshrabrivati egoistične vrednosne orijentacije tj. usmerenost samo na sebe, kao i orijentaciju na socijalnu dominaciju tj. stavove da su neke grupe ljudi manje vredne od drugih. Na žalost, vrednosti narcizma, psihopatije i makijavelizma su u porastu jer je prosto takva postala zapadna kultura, u čijem središtu su materijalističke vrednosti, što je po mišljenju sociologa i psihologa loše“, rekla je sociološkinja Jasminka Dulić.

Ona je, predstavljajući rezultate istraživanja, dodala da se u principu radi o očekivanim nalazima:

„Istraživanje je pokazalo da su tzv. mračne osobine ličnosti bile zastupljene u uzorku oko 10 posto, dakle, radi se o manjini, ali manjini koja je odgovorna za netolerantno ponašanje. Interesantno je da mladi više vide kao problem isključivanje na socijalno-ekonomskom planu, a manje po etničkom ili verskom osnovu tj. da se razdvajaju bogati i siromašni i da se siromašni isključuju“, što je kao problem detektovano tokom održanih fokus grupa sa mladima.

Jasmina Stevanović, foto: MD/Magločistač

Tokom sprovođenja inicijative „Svi naši tornjevi“ uspostavljena je i saradnja sa novoformiranim Savetom za međunacionalne odnose, ispred kog je okruglom stolu prisustvovala Jasmina Stevanović, koja se osvrnula na do sad realizovane aktivnosti ovog institucionalnog tela, ali i pravce delovanja u budućnosti:

„Savet još uvek nije zaživeo u punom smislu, a ako ne uključimo i druge organizacije, pre svega omladinske, mislim da nikada neće suštinski zaživeti, sem kao usko stručno telo na papiru. Subotica jeste grad koji je dobar promoter različitosti i kroz oblast kulture i kroz oblast obrazovanja. Izdvojila bih u tom smislu Interetno festival kao jedan od najlepših festivala koji se tokom godine odvijaju u gradu, ali i manifestaciju ’Dan tolerancije’ koju iz godine u godinu obeleža sve više škola“.

Dušan Torbica, foto: MD/Magločistač

Sociolog Dušan Torbica je tokom diskusije, međutim, skrenuo pažnju na to da uvek treba gledati šta se dešava iza onog što je vidljivo na površini jer, kada se, prema njegovom mišljenju, sagleda suština – slika je ipak malo drugačija u pogledu interkulturalnosti u Subotici. Kao ilustraciju svoje teze, retorički je postavio pitanje koliko zaista različite zajednice međusobno posećuju programe i manifestacije koje svaka za sebe organizuje, a koje nisu na protokolarnom nivou.

„Jedan od zadataka raznih saveta treba da bude da prošire svoju aktivnost na saradnju sa drugim akterima na javnoj sceni na lokalu, pre svega sa udruženjima građana. Takođe, treba da pomognu da ne dođe do proizvodnje sukoba na lokalu, da aktivno rade na prevenciji sukoba“, zaključio je on.

Kao medijski partner na sprovođenju inicijative “Svi naši tornjevi”, portal Magločistač je, između ostalog, kreirao seriju video-priloga čija svrha je bila promocija vrednosti tolerancije, multikulturalnosti, interkulturalnosti, dijaloga, grada Subotice uopšte kao primera dobre prakse suživota različitih nacionalnih i verskih zajednica. Ti video-prilozi su na različitim onlajn platformama bili pregledani više od 37.000 puta, uz mnoštvo pozitivnih reakcija kako lokalne publike, tako i publike iz drugih gradova i država.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.