Zlatko Romić: Tri dana garancije

Zlatko Romić: Tri dana garancije

Foto: Magločistač

21.08.2020

Kategorija: Politika , Subotica

Čovjek si postavlja pitanje kako je turska kaldrma izdržala godine, pa i vijekove u Ulici Petra Drapšina ili Harambašićevoj, a po njoj čak i automobili voze? Koje su to izvođače Rimljani dobili preko tendera, pa da im ulice i ceste i danas stoje kano klisurine?


Majstori su kategorija ljudi koji su predmet najrazličitijeg načina govora: spominju ih u naslovima svojih knjiga i filmova i Mihail Bulgakov i Goran Marković; u novije doba traženi su kao suho zlato, što prati i satnica njihovih usluga na domaćem tržištu, a o njihovom radu ispredaju se prave male pripovijetke, kako one dobre tako i loše.

Do dobrog majstora danas se sve češće dolazi posredno, iz druge, treće ili već neke četvrte ruke, a najsigurniji način da ti se pojavi na vratima je preporuka od nekoga njemu bliskog ili bar poznatog.

Dobar majstor uvijek se prepoznavao po kvaliteti svog rada, a cijena usluge i pouzdanost bile su prateće karakteristike koje su ga izdvajale od lošeg ili bar prosječnog.

Subotička lokalna samouprava, kao što je poznato, nije žalila novac za izgradnju vodoskoka na mjestu bivše Zelene fontane na Trgu slobode: iz lokalnog proračuna, kao dobar domaćin, izdvojila je nešto više od milijun eura kako bi majstori kvalitetno i u predviđenom roku odradili povjeren im posao.

Imala je lokalna samouprava tom prilikom i sreću da se na javni natječaj, kog je raspisala prošle godine, za posao izgradnje vodoskoka javila grupa izvođača, sastavljena od beogradske tvrtke Alex engineering & construction, Samostalne građevinske radnje Razvoj Marković iz Krupnja i novosadskog ADC energo koncepta, koja je, osim obećanja da će povjereni posao uraditi u roku od 180 dana, dala i granaciju od 15 godina na izvedene radove i ugrađenu opremu! Sve to garnirano je i građevinskim, strojarskim i elektro nadzorom, koji je, također preko javne nabave, povjeren petrovaradinskoj tvrtki Kopering.

Sve, dakle, legalno i po zakonu. S takvim adutima u ruci za sve vrijeme gradnje vodoskoka izlazio je u javnost gradonačelnik Bogdan Laban, ne osvrćući se po običaju na kritike dijela javnosti koje su se prije svega odnosile na cijenu projekta i na njegov izgled, uklapanje u postojeći prostor i što je takva jedna odluka prošla bez javne rasprave.

S istim adutima gradonačelnik se pred odabranim medijima (pozivi nisu upućeni svima) obratio na otvaranju vodoskoka i 11. kolovoza, poručujući javnosti da je Subotica dobila izgled kakav grad ovakve veličine i zaslužuje, te da će lokalna samouprava nastaviti s razvojnom politkom.

Građani ko građani: jedva su dočekali uklanjanje ograde, pa da se i sami uvjere u ono što su tijekom izgradnje mogli pratiti kroz žicu. »Fontana«, kako ju većina naziva, za tili čas se napunila radoznalima koji su se pred njenim obojenim mlazevima slikali, šetali oko njenog kruga ili ju pak samo promatrali s obližnjih klupa.

Foto: Magločistač

Postala je ona, naravno, i predmet različitih komentara, kako običnih smrtnika tako i onih malo stručnijih čije mišljenje mudriji uvažavaju prije no što i sami izreknu vlastiti sud. A postala je, i nije to ništa neočekivano u ove sparne dane, i svojevrsno kupalište mališana, a njene granitne ploče i pista za roleraše i trotinetaše.

Ovi posljednji, pokazat će se to vrlo brzo, poslužit će i kao najbolji test za kvalitetu netom završenih radova. Nije, naime, prošlo ni puna tri dana, a pločice oko vodoskoka na pojedinim mjestima već su se počele ulijegati i po svom izgledu, a posebno funkcionalnosti, podsjećati na one na Trgu Republike (na potezu od bivše Ruže do bivšeg Borova) i u Ulici Dimitrija Tucovića. Fušeraj! Rekao bi obični građanin, nenaoružan stručnim argumentima.

Nije, naravno, ni gradonačelnik sazvao izvanrednu konferenciju za odabrane novinare kojima bi, osim priznavanja vlastite greške što se za… zabunio, raspalio po izvođačima i nadzornim tijelima zbog kvalitete obavljenog posla, podsjećajući sebe, javnost i njih na obećanje o 15 godina garancije i prijeteći im tužbom ukoliko se šteta promptno ne sanira.

Pa naučio je gradonačelnik od svog šefa (partije i države) da za takve stvari služe mediji: Informer, Kurir, Srpski telegraf, Pink, Happy, Studio B… u Beogradu, a portal Subotica.com u Subotici. Ovaj posljednji je tako, odmah što je preko noći zabašurena sramota, pod naslovom Fontana nije javno kupalište osuo verbalne mlazeve po djeci koja se kupaju na vodoskoku ili pak oko njega voze rolere i trotinete, optužujući za to njihove rodtitelje. U pomoć tekstu su, naravno, pristigle i riječi iz Tajništva za komunalne poslove, energetiku i promet da se vodoskok ne koristi namjenski, »što može dovesti do ozljeda, ali i oštećenja fontane i njenih dijelova«. Sada makar znamo tko je kriv: kupači, roleraši i njihovi neodgovorni roditelji!

Kako čovjeka često jede neki crv u glavi, tako mu se nerijetko nakon ovakvih argumenata otvori i rupa sumnje koja mu ne da mira već ga tjera na pitanja, razmišljanje i zaključke koje sam sebi postavlja i donosi. Tako, recimo, čovjek si postavlja pitanje kako je turska kaldrma izdržala godine, pa i vijekove u Ulici Petra Drapšina ili Harambašićevoj, a po njoj čak i automobili voze? Koje su to izvođače Rimljani dobili preko tendera, pa da im ulice i ceste i danas stoje kano klisurine?

A opet: oko vodoskoka u Subotici postavljene su granitne ploče, a granit je, poznato je, među najčvršćim i najotpornijim materijalima i kao takav bi, što kaže jedna moja kolegica, oko vodoskoka mogli voziti i traktori a ne trotineti. A možda se zaključak nameće sam po sebi, tu nam je pred nosom i zbog svoje blesavosti ga ne primjećujemo: nisu krivi izvođači, niti oni koji su ih angažirali, jer što zna dijete što je granit, garancija od 15 godina i trotinet od tri kilograma?



Tekst objavljujemo uz dozvolu autora.

Izvor: Hrvatska riječ

TAGOVI:
Nova fontana

Podelite sa prijateljima:

7 Komentara na
“Zlatko Romić: Tri dana garancije”

Franken says:

(Ne znam di ću pa ću stoga ovdje: Dakle, čestitke Magločistačicama & Magločistačima na novome odnosno redizajiranome sajtu! Puno je pregledniji i nekako “širi”, jelde. Izgubili su se, doduše, neki komentari /ispada, tako, da nisam odgovorio poštovanome Bunjevcu/, kvotovanje u tekstu negdje “zapinje”, no to se svavko još da ulaštiti na polzu pučanstva čitateljskoga, redakšna, i prolaznika /ne/dobronamjernika.

Samo naprijed!)

Bunjevac says:

Franken-Sve ste vi to nabrojali,ssmo bih imsjedno pitanje.Posto je protivzakonito i protivustavno hrvatski jezik uveden u sluzbenu upotrebu u Subotici.Sta cemo sa tim? Uveden je sa ispod 11 procenata Hrvata u Subotici,a minimum je 15.Cekam odgovor,hvala unapred,pozdrav od Bunjevca.

Franken says:

“Bilo bi prikladno da ste tekst objavili na srpskom jeziku. Ipak ste medij koji je registrovan pre svega u Srbiji”

Veli gospon Ratko.

***

DakleM, htio bih reći par riječi u svezi s gornjim dvoretkom dotičnoga.

Prvo)

Na teritoriji Autonomne Pokrajine (makar nominalno) Vojvodine u uporabi su šest (6) službenih jezika, a među njima je i hrvatski jezik.

Lijepo piše ovdje: “Službena uporaba jezika i pisma”
https://hnv.org.rs/sluzbena-uporaba-jezika-i-pisma/gdje-imam-pravo/

I, također, ovdje: “Na što imam pravo?”
https://hnv.org.rs/sluzbena-uporaba-jezika-i-pisma/na-sto-imam-pravo/

Glede & unatoč, tjednik “Hrvatska riječ” (iz kojega je prenesen članak poštovanoga g. Romića) je glasilo Hrvata u APV i u njem` je 99% teksta ispisano hrvatskim pravopisom na hrvatskome jeziku, dopadalo se to nekima ili pak ne. A, očito je da se ponekima ne dopada. No toga će uvijek biti. Što da se radi… (Može se, recimo sjesti i plakati, ali, od toga nema vajde).

Dalje: tekst je prenesen sa internet prezentacije gorespomenutoga tjednika na portal kojiemu je sjedište u gradu Subotici a u kojemu (gradu) je u službenoj upotrebi i hrvatski jezik, između ostalih. U uporabi je također i u mojemu malom mistu na obali Istera, jugozapadno od Sabatke varoši. (S ovime u vezi obratiti pozornos` na linkove koje sam gore blagoizvolio postaviti).

Vjerujem da novinari i cijela redakcija Magločistača vrlo dobro razumije hrvatski kao i srpski, pa pretpostavlja da je to slučaj također i sa čitateljima ovoga cijenjenoga portala. Inače… promašili su profesiju. Ili su morti čitatelji promašili (dobrano) portal? Ah, tko bi to znao…!

Vjerujem da ste i mene također razumjeli bez obzira što sam ovo napisao hrvatskim lengvidžom.

***

E, da… još nešto, jako bitno! A to je pod…

Drugo)

Osobno sam potpisnik ove deklaracije: https://jezicinacionalizmi.com/

(Ime i prezime moje malenkosti se nalazi između broja 5820 i 5840. Ne želim vam odati točan broj 😉 )

Smatram da hrvatski, srpski, bošnjači, pa i černohorski jezik “spadaju” u jedan “Sprachraum”. Želim reći, to je jedan policentrični jezik. Stoga, i baš zbog toga, svatko ima pravo da ga naziva onako kako mu odgovara. I usprkos tome, mi se možemo (i trebamo) vrlo dobro sporazumijevati bez obzira kako taj svoj policentrični jezik zvali. Može i bunjevački! “A što ne bi moglo!”. Ja, recimo, jedva čekam prijevod Hegelove Povijesti filozofije na bunjevački. To će biti doista povijesni trenutak za sve jezikoslovne sladokusce. “Bez sve šale”, što b` rek`o Balašević. (Ne zamjerite na ovome dragi Bunjevci)

Bilježim se sa štovanjem.

Ratko says:

Bilo bi prikladno da ste tekst objavili na srpskom jeziku. Ipak ste medij koji je registrovan pre svega u Srbiji.

Anonymous says:

Dragi Zlatko. Na prvi deo da kazem. Danas su svi koji sede ispred lokalne posluge, neki zidari i garantuju da zid, podloga, nepotrebno precrtati su po najvisim standardima.
Sto se drugog dela price, o estetici, ili zabrani kupanja, rolanja, trtinerisanja tice, tu je legalno izabrano rukovodstvo, koje mora da zabrani da se u necemu sto prska i nije ogradjeno, zabrani nedolicno ponasanje. Nismo mi to vama opravili da se vi zajebavate, nego posmatrajte od Pelivana, a posebno upozoravamo roditelje na nevaspitanu decu, koja oce ili nece u skolu, kao sto je normalno, a javicemo juce.
S Postovanjem Boris I. Ivkovic

anonimni says:

I ovakve cemo danas birati da vode nas u bolju buducnost, zaboravili ste ulice pokrivene sa keramitom pre prvog svetskog rata, koje nasi sposobni strucnjaci pokrivali ili zamenili sa savrsenim materijalom za gradnju ulice. Ovako ce proci i izgradnja pozorista sad o tome cutimo da bi zaboravili za nekoliko godina kada oteramo i glumce i kada novom narastaju zahfaljujuci modernom vaspitanju bez inteligencice — razumi bez vere vec kada vec ovakva staromodna kultura nece ni trebati jer veliki deo mladi ce biti unisex ni sami nece znati koje su pola, pozoriste nece ni trebati, pretvorice se to u neki moderniji disko sa nekom savremenom parolom. Sve cemo sada graditi u okolini gradskog WC-ja zvani Palic, zagadjena mocvara za slobodan uzgoj divlji svinja. Gradimo tamo nesto za savrsenu zaradu sposobnih, ne suboticana nego za neke iz daleka, bice to odlican posao onima koji su blize vatri UKOLIKO u medjuvremenu Predsednik A. Vucic i Premijerka istina nju bi trebalo poslati to jest unaprediti za neki bolji posao daleko od Srbije NE PROBUDE. Ovako polako ali ipak na brzinu propadace grad i citava Srbija gde ce vladati karijeristi sa ne zasluznim partijskim takozvani diplomama, bez kulture, inteligencije vere u svemocnog BOGA. Stanovnici ce u velikoj vecini ziveti van ove bivse njihove otacbini ali videcete ne u pracu istoka.

bosandzeros says:

Ploče koje su bile ulegnute nisu granitne već betonske (valjda), a ulegnuća su nastala jer mlazovi iz bočnih mlaznica nisu dobacivali do granitnog dela fontane. Pa su mlazovi vode umesto na granitne ploče padali na betosnke ispod kojih se verovatno nalazi pesak koji nije predviđen da trpi mlazove vode i koji je ispran od strane pomenutih mlazova.
U suštini ovo je najviše greška ljudi koji su puštali fontanu u rad i koji su mogli da zaključe da će se ovo desiti jer par mlazova iz bočnih mlaznica ne pada tamo gde bi trebali. Da li je nemar ili neznanje ili je jurnjava za rokovima (datumom kad vlastodršci treba da se slikaju kod završene fontane) pitanje je .

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.