Subotica: Radnica tužila direktorku Gerontološkog centra za politički mobing, ona odbacuje optužbe kao neistinite

Subotica: Radnica tužila direktorku Gerontološkog centra za politički mobing, ona odbacuje optužbe kao neistinite

Ranka Kašiković Davčik, foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

17.03.2022

Kategorija: Politika , Subotica

Pravna saradnica u Gerontološkom centru Subotica, Ranka Kašiković Davčik, optužila je danas direktorku ove ustanove, Brankicu Tešanović, za politički mobing i zlostavljanje na radu i podnela tužbu Višem sudu u Subotici. Brankica Tešanović u izjavi za Magločistač i za Danas odbacuje ovakve optužbe i navodi da su one apsolutno neistinite.

Ranka Kašiković Davčik, koja 10 godina radi u ovoj ustanovi, kaže da je tužbu podnela 11. marta ove godine, a da mobing trpi od novembra prošle godine, kada je dobila sms poruku od jedne od zaposlenih u Georontološkom centru da treba da prisustvuje političkom skupu Srpske napredne stranke u Beogradu.

“Sve je počelo u novembru prošle godine kada sam neposredno, a po nalogu direktorke Brankice Tešanović dobila sms poruku da treba da prisustvujem političkom skupu SNS-a koji je organizovan povodom godišnjice od osnivanja stranke u beogradskoj Areni. U toj sms poruci je pisalo da, ukoliko ja ne mogu da prisustvujem da moram da nađem zamenu, pa sam se zapitala koga treba da pošaljem, da li stare roditelje ili maloletnu decu ili šta to znači – moram? Odbila sam taj poziv, nisam želela da idem, a od narednog dana izložena sam svakodnevnom mobingu i zlostavljanju od starne direktorice”, rekla je Kašiković Davčik na konferenciji za novinare koju je organizovao Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici.

Prema njenim rečima, to se ogledalo u tome što je konstantno počela da dobija dodatne poslove koji po sistematizaciji nisu u opisu njenog posla i delokruga rada.

“Takođe, dodeljivali su mi se besmisleni radni zadaci kako bi se dovela u situaciju iscrpljenosti i onemogućavalo mi se vreme koje treba da posvetim izvršavanju poslova koji su zaista prioriteni za funkcionisanje ustanove. Takođe, zabranjeno mi je usavršavanje i prisustvovanje obukama i seminarima. Zatim, namerno izopštavanje iz bitnih sastanaka i radnog kolektiva i uskraćivanje važnih informacija koje dovode do kršenje zakona i povrede radnih obaveza. Izložena sam šikanikranju, namernom izazivanju konflikta i stresa, sve u cilju preopterećenosti, kako bih podlegla pritisku i dala otkaz”, navodi Kašiković Davčik.

Foto: NJ/Magločistač

Kako kaže, od nje se tražilo da u svoje slobodno vreme izvršava političke obaveze pretpostavljenih, a da se ovakvim postupanjem stvara stalni pritisak i strah od otkaza.

“Bila sam prinuđena da radim za vreme godišnjeg odmora, za vreme državnih praznika, sve češće sam prisiljena da radim prekovremeno, iako imam kući dvoje maloletne dece. Nisam smela da odbijem nijedan posao. Iz krajnjeg očaja, obraćala sam se direktorici putem mejla da me oslobodi dodatnih poslova koji nisu prioritetni, ali, na žalost, nisam dobila odgovor od nje”, priča Kašiković Davčik.

Dodaje da je podlegla pritisku i sresu i da je bila prinuđena da potraži adekvatnu pomoć psihijatra, nakon čega joj je otvoreno bolovanje, a dobila je i određenu medikamentsku terapiju.

Kašiković Davčik nije članica nijedne stranke.

Predsednik Izvršnog odbora SSP-a u Subotici, Laslo Čisar, dodao je i da su “protiv Brankice Tešanović pokrenute još dve krivične tužbe za bespravno davanje otkaza i jedna tužba za zlostavljanje na radu”.

Tešanović: To je apsolutna neistina

Direktorka Gerontološkog centra Subotica, Brankica Tešanović, rekla je za Magločistač i za Danas da su navodi Ranke Kašiković Davčik apsolutna neistina.

“Nijedan zaposleni Gerontološkog centra nije primoravan na nešto tako, apsolutno nikada”, tvrdi Tešanović.

Ona je potvrdila da je Gerontološki centar juče dobio tužbu koju je podnela Kašiković Davčik.

“A kada počne postupak, onda ćemo videti, jer uvek ima dve strane. Međutim, ja odgovorno tvrdim da nikada nijedan zapsleni nije primoravan niti ucvenjivan. To apsolutno nije istina”, naglašava direktorka ustanove.

Ona takođe demantuje tvrdnje da je zaposlena dobijala posao van njenih nadležnosti.

“Zaposlena nije dobijala posao koji nije u njenoj nadležnosti, i to je takođe apsolutna neistina. Ja sam van pameti sada vezano za ovo što Vi meni pričate”, kazala je Tešanović.

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“Subotica: Radnica tužila direktorku Gerontološkog centra za politički mobing, ona odbacuje optužbe kao neistinite”

Piaff says:

Još kako da je istina! Na silu ih navedu, da uđu u partiju. Jer, ako si član, zadržat ćeš posao, ako nisi, drugi dobiju tvoj posao. Pa bi bilo poželjno….

Adrijana says:

Ti si van pameti svakako ,samo takvi trebaju Vučku na položaju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.