NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: RATNOHUŠKAČKI PEDIGRE KRITERIJUM ZA ČLANSTVO U KOMISIJI ZA MEDIJE

NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: RATNOHUŠKAČKI PEDIGRE KRITERIJUM ZA ČLANSTVO U KOMISIJI ZA MEDIJE

Izvor: subotica.info

03.06.2015

Kategorija: Politika

Vest koja je u širokom luku zaobišla reakciju javnosti. Možda iz razloga što više ne postoji javnost, a još manje reakcija.

“Gradonačelnik Subotice Jene Maglai doneo je Rešenje o imenovanju Komisije za ocenu projekata podnetih po konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini. U Komisiju su izabrani Dragana Bjelica, na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS), Ištvan Benčik, na predlog Udruženja mađarskih novinara Vojvodine i Milutin Mitrić, na predlog pojedinaca novinara.” Odbijeni su predlozi NUNS-a, NDNV-a, ANEM-a i Lokal presa.

Milutin Mitrić, izvor: siamanswer com

Milutin Mitrić, izvor: siamanswer com

Koji su to kriterijumi na osnovu kojih su birani članovi Komisije, nije nam razjašnjeno u odluci gradonačelnika Maglaija. I ko su ti pojedinci novinari čiji se stav toliko uvažava i poštuje, više od neoborivih istorijskih činjenica i istine o tome ko je novinar koji je predložen za jednog od članova komisije, a kojeg je gradonačelnik, ne videvši u tome nikakav problem, odmah i bez rasprave prihvatio.

Dakle, stručni novinarski trio će na prvoj sednici izabrati predsednika Komisije koja će ocenjivati podnete projekte, nakon čega će gradonačelniku dostaviti obrazloženi predlog o dodeli sredstava po konkursu. To u prevodu znači da gradonačelnik daje završnu reč, a Komisija, kao i svaka druga, ovde samo figurira i ispunjava nekakvu propisanu formu i obavezu.

Dodatan problem stvara činjenica da su dva izabrana člana Komisije iz Subotice što svakako umanjuje transparentnost odluka prilikom dodeljivanja sredstava za medije koji po konkursu budu dostavili komisiji svoje projekte na “ocenjivanje”. Jedan je Ištvan Benčik, koji radi kao novinar redakcije na mađarskom Radio Subotice, dok je drugi Milutin Mitrić, novinar mesečnika “Dani”, koji je nedavno kao magazin “Dani” na konkursu iz oblasti kulture dobio od grada 550.000 dinara za projekat Festival karikatura.

Isti ti “Dani” su prestali da izlaze 2011. godine da bi se potom naprasno ponovo pojavili i prošle godine od grada dobili 700.000 dinara za štampanje tri broja ovog medija (!).

Istaknuti čan komisije Milutin Mitrić nekada je bio zaposlen na Radio Subotici, jedno vreme i kao direktor. Bio je dopisnik “Večernjih novosti” iz Subotice. Poznat je bio javnosti po svojoj privrženosti ratno-huškačkoj mašineriji Slobodana Miloševića. On je nekadašnjeg člana Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Kalmana Kuntića sredinom devedesetih nazvao “vođom ekstremne hrvatske mladeži” čime je aktivno doprinosio velikom srpskom projektu širenju antihrvatskog raspoloženja među građanima.

U “Večernjim novostima” i “Danima” pojavljivali su se njegovi antihrvatski i antimađarski tekstovi koji su 90-tih godina bili ideološki sinhronizovani sa velikim idejama i projektima Socijalističke partije Srbije. Na predizbornom skupu SPS-a, uoči pada Miloševićevog režima, u zgradi Nove opštine je bio voditelj stranačkog skupa koji se, predstavljajući Mihalja Vermeša (kadra te stranke) proslavio rečima da je on “socijalista plemićkog porekla”.

A da su stvari gotovo 15 godina ostale nepromenjene, dokazuje i činjenica da je ovaj novinar i tada kao i sada nastavio da parazitira na jaslama grada i na sredstvima građana Subotice, jer ga privrženost svakoj vlasti danas jednako održava u ovoj profesiji kao i nekada.

Subotički novinar Ištvan Benčik, jedan od članova ovog sramnog novinarsko-komisijskog žirija se, iz nepoznatih razloga našao u ovoj ulozi. U nedostatku novinarske doslednosti i principa, očito naše kolege novinari ne vide ništa loše u tome da sede pored nekoga ko je protiv Mađara i Hrvata sejao mržnju preko svojih štampanih toaletoida koji ni tada kao ni sada nisu snosili odgovornost za promovisanje mržnje i netrepeljivosti prema svemu onome što ne predstavlja i ne poistovećuje se sa cenjenim kolegom, novinarem nedeljnika Дани.

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: RATNOHUŠKAČKI PEDIGRE KRITERIJUM ZA ČLANSTVO U KOMISIJI ZA MEDIJE”

Anonymous says:

Bivši Radikali : Jorgovanka i Toma – vratite se na svoje bivše mesto , biće veća korist od Vas tamo !!!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.