Bajić: Suzana Kujundžić Ostojić zloupotrebila položaj predsednice Bunjevačkog nacionalnog saveta

Bajić: Suzana Kujundžić Ostojić zloupotrebila položaj predsednice Bunjevačkog nacionalnog saveta

Mirko Bajić (SBB), foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

31.10.2022

Kategorija: Politika , Subotica

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB) Mirko Bajić optužio je predsednicu Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzanu Kujundžić Ostojić, da je zloupotrebila položaj na kom se nalazi nakon što je medijima prosledila saopštenje za javnost vezano za imenovanje Tomislava Žigmanova na mesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

“Nacionalni savet po Statutu i Poslovniku donosi odluke i zaključke, a ne saopštenja. Saopštenje javnosti može se dati o tome koja je odluka doneta i kako glasi odluka ili zaključak koji je Savet većinom glasova doneo. Nikakvu odluku, ili zaključak, o imenovanju ministra Žigmanova savet nije doneo. Predlog Zaključka koji je dala grupa od sedam članova Nacionalnog saveta nije ni stavljena na glasanje, što se iz zapisnika vidi, niti je o tome donošena bilo kakva odluka”, navodi Mirko Bajić u saopštenju.

Predlog Zaključka koji je dala grupa od sedam članova, a koji nije ni stavljen na odlučivanje, razlikuje se, međutim, od saopštenja Suzane Kujundžić Ostojić u jednom pasusu, koji glasi:

“Polaganjom zakletve, ministar Žigmanov prizno je Ustav i zakone Republike Srbije. Od ministra Žigmanova zahtevamo da se odrekne stavova DSHV-a, i da javno izjavi da je bunjevački jezik maternji jezik Bunjevaca, a ne ‘nakaradni jezički monstrum’ kako je u medijima izneo, i da jasno i nedvosmisleno izjavi da su Bunjevci ravnopravna nacionalna manjina u Republici Srbiji, a ne subetnički identitet Hrvata”.

Dr Suzana Kujundžić Ostojić, navodi se dalje, “veruje da će u buduće Tomislav Žigmanov, da se žargonski izrazmo, ‘voleti Bunjevce’ bez obzira šta je činio i izjavljivao i kakve stavove zastupa, a grupa članova Saveta zahteva da se Tomislav Žigmanov odrekne stavova DSHV čiji je i dalje predsednik i u čijem Programu stoji da će, citiramo, ‘i na svaki drugi način pred državnim i drugim tijelima zastupati stajalište kako je bunjevački identitet zapravo samo jedan hrvatski subetnički identitet’”.

U zaključku, iz SBB-a navode da je Suzana Kujundžić Ostojić mogla dati saopštenje samo u svoje ime i u ime onih koji je podržavaju, ali ne i u ime nacionalnog saveta na čijem čelu se nalazi.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Bajić: Suzana Kujundžić Ostojić zloupotrebila položaj predsednice Bunjevačkog nacionalnog saveta”

Bunjevac says:

Potpuno je irelevantno da li je Zigmanov priznao ili ne Bunjevce
Ono sto je ranije govorio, ruku na srce, mozemo se ne slagati sa njim, to nije daleko od istine.
Bunjevacki identitet ne moze nikako da parira identitetima drugih naroda.
Bunjevacka kultura u ovakvoj formi je vise folkor, nego kultura u sirem smislu.
Mladi Bunjevci radije se izjasnjavaju kao Srbi i Hrvati, nego kao Bunjevci.
Bunjevacki identitet je neodrziv. Ko hoce da se identifikuje sa kulturom, nacijom, koju zastupa jedan uzak krug ljudi, koji su prosli kroz razne faze identitetskog formiranja

Bunjevacki identitet ne moze da iskljucuje hrvatski identitet, jer je baziran na njemu. Citajte malo Paju Kujundzica. On sve kaze u svom spisu Kaki jezik govorim daklem

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.