Uspešno završen dvogodišnji međunarodni projekat “Trubaduri 2020”

Uspešno završen dvogodišnji međunarodni projekat “Trubaduri 2020”

Objavio: Magločistač

02.12.2020

Kategorija: Kultura , Subotica

Poslednjeg dana novembra je završena implementacija dvogodišnjeg projekta pod nazivom „Trubaduri 2020“ (2020 Troubadours), kojeg je palićko Udruženje „Etnofest“ osmislilo i sprovodilo u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Belgije (Via Lactea), Francuske (Flonflons) i Mađarske (Mediawave) uz pridruženo partnerstvo Fondacije „Novi Sad 2021“ i Centra za menadžment u kulturi iz ukrajinskog Lavova. Projekat je podržan i sufinansiran kroz program Kreativna Evropa.

Projekat je bio u implementaciji od 1. decembra 2018. do 30. novembra 2020. godine, a njegovu realizaciju je omogućio pre svega program Kreativna Evropa kroz sufinansiranje 60 posto aktivnosti, dok je dalja podrška za projekat je došla od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Subotice, te Infrastrukture Železnice Srbije.

Osnovni ciljevi projekta koji su uključivali transnacionalnu mobilnost umetnika i razvoj kapaciteta muzičkog sektora kroz razmene iskustava i zajedničke nastupe širom Evrope su ostvareni i ispunjeni, iako je pandemija korona virusa u mnogome poremetila planove organizatora za aktivnosti tokom 2020, ali su one ipak sprovedene u okvirima koji su bili mogući. Konkretne aktivnosti na projektu su obuhvatale koncerte i kraće muzičke nastupe, potom nastupe na festivalima, putovanja vozom i muzičke nastupe na železničkim stanicama, te muzičke laboratorije i mentorske sesije.

Naši predstavnici na koncertima i kraćim muzičkim nastupima (showcases) bili su Tijana Stanković (Subotica, Beograd), Antal Brašnjo (Male pijace, Đer), Lazar Novkov i Frame trio / orkestar (Novi Sad), Contrabayando (Subotica), Rahat (Beograd), Miroslav Jovančić, Arpad Bakoš, Zoran Dukić (Subotica, Čantavir), Istanbul Night (Zrenjanin, Horgoš), KurtaUtca (Subotica, Senta), Duo Meu Fado (Beograd), Naked (Beograd). Neki od ovih umetnika su tokom 2019. putovali na festivale u Mađarskoj, Belgiji i Francuskoj, dok su ove godine sve aktivnosti organizovane u Subotici, Somboru i na Paliću.

Spisak festivala na kojima su nastupili naši i evropski umetnici je podugačak i obuhvata Mediawave (Komarom, Mađarska), Wazemmes l’ Acordion (Lil, Francuska), Etnofest (Palić) – dve godine zaredom, Budapest Ritmo (Budimpešta, Mađarska), Dev9t (Beograd), Are you free? Festival (Dunajska Streda, Slovačka), Rivierenhof (Antverpen, Belgija), Eindeloss Eiland Festival (Holandija), Sinksenk feesten (Kortrijk, Belgija), te nastupe na Pocket Globe ciklusu Kulturne stanice Eđšeg u Novom Sadu, Babel kampu u Balatonboglaru kraj Balatona, događajima pod nazivom Bar Mondial u kulturnom centru La Petite Fabriek u Turneu (Belgija).

Trouba Train Trip je bio osmišljen kao putovanje vozom uz muzičke nastupe na železničkim stanicama. Tako je prošle, 2019. godine, putovanje bilo organizovano između Brisela u Belgiji i Lila u Francuskoj, a umetnici su u toku putovanja svirali na organizovanim događajima u belgijskim gradovima Turne i Kortrijk. Do izmena planiranih aktivnosti je došlo ove godine zbog pandemije. Naime, kako nije bilo moguće organizovati međunarodno putovanje umetnika iz Centralne Evrope do Subotice i Novog Sada, putovanje je organizovano između Subotice i Sombora uz nastupe domaćih umetnika čime, međutim, kvalitet programa nije bio narušen. Cilj ovih koncerata i nastupa na železničkim stanicama je bio razvoj nove publike za world music poližanr.

TroubaLab tj. muzičke laboratorije i mentorske sesije kao poslednji set aktivnosti je bio usmeren na razmenu iskustava umetnika i kreiranje zajedničkog programa sa ciljem razvoja individualnih potencijala umetnika – kako bi bili spremni da stupe na evropsko muzičko tržište. Ove muzičke laboratorije su se odvijale u Belgiji, Mađarskoj, Francuskoj i Srbiji, često i tokom putovanja vozom.

Na kraju, bitno je napomenuti da su značajan deo producentskog tima ovog evropskog projekta činili mnogi kreativci iz Srbije: Dejan Vujinović – projektni menadžment, izvršni producent, kreativni direktor, Ivana Rađenović – projektni menadžment, organizacija pojedinih aktivnosti, Nikola Lučić – fotograf, Edvard Molnar – fotograf, kamerman, Renato Miškolci – kamerman, montažer, reditelj (2019), Sabolč Sarapka – kamerman, montažer, reditelj (2020), Mikloš Fleis – snimatelj zvuka, Danijel i Aleksandar Davčik – tonski majstori,
Kornelija Nađ – dizajner logoa i vizuelnog identiteta projekta, Svetlana Ilić – web dizajn, i mnogi drugi.

“Imamo osećaj da smo realizovali odličan projekat koji svakako ima perspektivu daljeg razvoja. U tom smislu, jedva čekamo naredne konkursne mogućnosti i razvoj novih transnacionalnih partnerstava. Smatramo zaista neophodnim da se udružimo i zajednički radimo na razvoju muzičke industrije na Balkanu, u domenu onoga što najbolje poznajemo, a to je iskrena i čista energija koju sa sobom nosi ‘muzika sveta’, i u okviru nje muzika koju stvaraju naši mladi autori”, zaključio je Dejan Vujinović, menadžer projekta “Trubaduri 2020”.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.