Uskoro rekonstrukcija Gradske biblioteke Subotica i sanacija krova: Kako će izgledati nova preraspodela prostorija?

Uskoro rekonstrukcija Gradske biblioteke Subotica i sanacija krova: Kako će izgledati nova preraspodela prostorija?

Biblioteka, nova čitaonica, foto: NJ, Magločistač

16.01.2024

Kategorija: Kultura , Subotica

Kao spomenik kulture od velikog značaja, zgrada Gradske biblioteke Subotica koju je projektovao poznati arhitekta Ferenc Rajhl, uskoro će imati novi enterijer, drugačiju preraspodelu prostorija i cele unutrašnjosti. Kako je za Magločistač najavio direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica Balaž Sič, u planu je i rekonstrukcija krova, a planom je predviđeno i da glavni ulaz konačno dobije centralnu ulogu i da se koristi kao svečani ulaz u biblioteku koja je smeštena u zaštićenom jezgru grada.

Osim unutrašnje rekonstrukcije, u planu je i prenamena tavana ovog objekta u kancelarijski prostor kako bi knjige dobile više prostora u biblioteci.

Foto: NJ/Magločistač

Posao je dodeljen grupi ponuđača Studio D Art Novi Sad i Simona Đukanović PR Studio za projektovanje Studio DS Novi Sad. Vrednost ugovora sa PDV-om je 8.940.000,00 dinara.

Studio D Art je radio i rekonstrukciju spoljne fasade kuće nekadašnjeg gradonačelnika Subotice Karolja Biroa koja se nalazi u Ulici braće Radić.

Na osnovu dokumentacije dostupne na Portalu javnih nabavki, predviđeno je da objekat funkcioniše kao atraktivan i savremen multikulturalni prostor adekvatno opremljen i prilagođen za potrebe smeštaja dečjeg odeljenja, pozajmnog odeljenja za odrasle, Američkog kutka, obrade, zavičajnog odeljenja, knjigoveznice, digitalizacije, naučnog odeljenja, čitaonice i kancelarije za službene poslove.

Projektom rekonstrukcije će biti zamenjene i sve dotrajale instalacije savremenim sistemima i svi radovi treba da budu usaglašeni sa uslovima koje je propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture (MZZSK).

„Projekat je još u početnoj fazi i biće gotov ove godine. Planom je predviđeno da glavni ulaz konačno dobije funkciju glavnog ulaza preko kog se pristupa svim odeljenjima a ne ulaza u dečje odeljenje. Naša ideja je da se kancelarije presele u potkrovlje objekta i da deo bude predviđen za arhivu. Treba da se utvrdi da li je moguće sprovesti postojeći lift do potkrovlja pa da tako najveći deo objekta bude ustupljen knjigama“, naveo je Sič.

Podsetio je da, bez obzira što projekat predviđa modernizaciju unutrašnjeg dela zgrade, njegovi gabariti i izgled će biti sačuvan, a Zavod će tokom izvođenja radova obavljati i konzervatorski nadzor.

„Krov biblioteke prokišnjava“, istakao je Sič i napomenuo da su na vreme počeli da se bave rešavanjem ovih problema.

Balaž Sič, foto: NJ/Magločistač

Nedavno je, podsetio je, rekonstruisana i centralna spoljna fasada zgrade koja gleda prema Trgu slobode.

„Ostaju još fasade u ulici Cara Dušana i Braće Radić da se obnove, što je takođe u planu u budućnosti, što pre svega zavisi od finansijskih sredstava koje grad prethodno mora da obezbedi“, kazao je.

Gradska biblioteka se nalazi u zgradi bivše kasine. Objekat je završen 1896. godine i do danas je sačuvao svoj izvorni oblik i predstavlja jedan od najmarkantnijih primera eklektičke arhitekture u Subotici. Nastao je obnovom i dogradnjom stogodišnje barokne kurije subotičke familije Skenderović. Objekat je frontalnim blokom okrenut trgu, a bočnim krilima se proteže ulicama Braće Radića i Cara Dušana, formirajući nepravilni trapezoidni oblik osnove. Od 1953. godine zgrada je pretvorena u Gradsku biblioteku, koja je tokom vremena više puta rekonstruisana.

Svečana sala na spratu će takođe biti restaurirana u postojećem gabaritu sa svim originalnim dekorativnim elementima, kao i reprezentativno stepenište koje će biti restaurirano prema originalnom izgledu sa izvornom dekoracijom i koloritom, navodi se u uslovima MZZSK.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.