Subotički restaurator slika i vlasnik Art Hangara Goran Bolić: Neobičan spoj umetnosti, poljoprivrede i prirode

Subotički restaurator slika i vlasnik Art Hangara Goran Bolić: Neobičan spoj umetnosti, poljoprivrede i prirode

Goran Bolić, foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

20.09.2022

Kategorija: Kultura , Subotica

Vlasnik novog subotičkog prostora Art Hangara, u kom je tokom vikenda otvorena izložba osam lokalnih umetnika „Silent Recovery“, Goran Bolić, po struci je konzervator i restaurator koji, osim u svom ateljeu, dugi niz godina stvara i u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Foto: Magločistač

Umetnički hangar se nalazi u jednom veoma zanimljivom ambijentu, zapravo na porodičnoj farmi goveda, koja je na neobičan način povezala posao restauracije slika, uzgoj goveda i umetnost.

„Verovatno je i moja struka i ono čime se profesionalno bavim uticala na to da nastane jedno ovakvo mesto kao što je Art Hangar“, kaže Bolić o prostoru u kom je otvarena izložba „Silent Recovery“ za koju je multimedijalni umetnik, osnivač i član legendarne grupe BOSCH+BOSCH, jedan od pionira jugoslovenske nove umetničke prakse, Balint Sombati rekao da će „ostati urezana u istoriju subotičke umetnosti“.

Put do prostora u službi umetnosti

„Izložba je nastala veoma spontano, umetnici su tražili neki prostor, gde da izlažu svoja dela, da to bude neka industrijska atmosfera ili neki hangar, da bi na kraju ispala farma. Taj prostor je bio prepun poljoprivrednih mašina. Bez obzira na to, njima se taj prostor veoma svideo, a na meni je bilo da ga očistim i da stvorim neke uslove, obezbedim struju, kako bi došlo do realizacije ove postavke“, navodi Bolić.

Foto: Magločistač

Prema njegovim rečima, ovakav tip izložbe je po prvi put organizovan u ovom prostoru, ali su se ovde pre toga radile i restauracije raznih umetničkih dela.

„Želeli bismo da se u tom hangaru, sada već Art Hangaru nastave izložbe. U letnjem periodu planiramo da dvorišni deo iskoristimo za neke druge manifestacije, filmske, pozorišne, koncertne. Imanje se ranije bavilo i dečijim pozorištem“, kaže naš sagovornik, dodajući da treba dalje raditi na razvijanju infrastrukture koja bi u potpunosti zadovoljavala potrebe umetnika.

Foto: Magločistač

Samo imanje Goran Bolić je kupio pre 12 godina, s namerom da bude stavljeno u funkciju tovnog govedarstva, ali je vremenom njegova struka i u ovom segmentu preovladala, kaže Bolić uz osmeh, pa tako farma na svakom koraku odiše umetnošću.

Restauracija umetničkih dela je sofisticiran posao

Goran Bolić je po struci diplomirani konzervator-restaurator. Zaposlen je u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spemenika kulture Subotica, gde sa svojom koleginicom već 20 godina radi na restauraciji umetničkih dela.

„Radimo na restauraciji crkvenih objekata. Nismo u žiži interesovanja jer se ne bavimo arhitekturom i tim problemima grada. Bavimo se slikarstvom, poslom koji je sofisticiran i zapravo nismo vidljivi javnosti, ali iza sebe imamo mnogo ostvarenih dela“, navodi Bolić.

Tajna i suština ovog posla je, kako nam otkriva, da se što manje interveniše, da delo ostane što autentičnije.

„Naše intervencije ne treba da budu vidljive ili namerno vidljive, da se zna šta je original, a šta je oštećeni deo. To su sve stvari koje nastaju uz razgovor sa istoričarima umetnosti i drugim kolegama. Za svaku restauraciju je potreban projekat, istraživanje i ispitivanje, razgovori sa istoričarima umetnosti i drugim kolegama da bi se odredilo na koji način će se delo restaurirati i do koje mere“, objašnjava Bolić.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.