Sovina kula (Bagojvar) na Paliću: Jedna od zaboravljenih vila švajcarskog tipa prepuštena zubu vremena

Sovina kula (Bagojvar) na Paliću: Jedna od zaboravljenih vila švajcarskog tipa prepuštena zubu vremena

Bagojvar, foto: NJ/Magločistač

14.08.2023

Kategorija: Kultura , Subotica

U svojim narandžastim fasadnim bojama i višebojnim krovnim prekrivačem od žolnai keramike, na obali Lajoša Vermeša na Paliću, pažnju prolaznika i turista privlači vila švajcarskog tipa koja nosi ime Bagojvar (Sovina kula). Objekat je od posebne vrednosti, a smešten je u okviru zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine Palić.

Ovaj neobičan objekat, koji još uvek pleni svojom lepotom, podigao je sportista i lekar Lajoš Vermeš, krajem 19. veka, u okviru kompleksa za Palićku olimpijadu. Na ovom prostoru su se, naime, održavale sportske igre koje su u kontinuitetu trajale do početka Prvog svetskog rata.

Foto: NJ/Magločistač

Vermeš je izgradio i svečano otvorio reperezentativni sportski kompleks 1891. godine na obali jezera Palić. Međutim, i dalje je nepoznat projektant kao i izvorna namena Bagojvara.

Na sprat ovog zdanja vode spiralne gvozdene stepenice gde su smeštene po dve prostorije sa malim predprostorom, a veruje se da su u njemu bili smešteni i sportisti u to vreme.

Krov ove vile prekriven je glaziranim raznobojnim biber crepom proizvedenim u poznatoj fabrici “Žolnai” u Pečuju, u Mađarskoj.

Nekada se tu nalazila asfaltna biciklistička staza, tribine, paviljoni za vežbanje, letnja pozornica i kafana, a danas, pored Bagojvara, stoji bista Lajoša Vermeša.

Bista Lajoša Vermeša, foto: NJ/Magločistač

Bagojvar je, na žalost, već dugi niz godina napušten i prepušten zubu vremena.

On danas nema nikakvu funkciju i najčešće služi kao mesto za još jednu u nizu dobrih fotografija koje prave turisti ili profesionalni fotografi za mladenace koji požele da ovekoveče svoje najlepše trenutke baš ispred ove neobične palićke vile.

Godinama bez ulaganja u dvorac

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odobrilo je sredinom oktobra 2014. godine preduzeću „Park Palić“ sredstva za drugu fazu uređenja fasade vile Bagojvar na Paliću, a za izvođača radova tada je bilo izabrano preduzeće „Yumol“ iz Subotice. 

To je najverovatnije poslednji put da su se ulagala bilo kakva sredstva u ovu vilu. Tada je  urađeno malterisanje i farbanje fasade, postavljanje novih oluka i uređenje drvenih delova ispod krova.

Vrednost ovih radova iznosila je oko 1,9 miliona dinara.

MZZSK: Nema zainteresovanih investitora za obnovu Bagojvara

U nedavno objavljenom ranom javnom uvidu Plana detaljne regulacije za Palić, navodi se da je za zonu Velikog parka i obalni pojas predviđena i dogradnja objekta hotela „Park“ i „Jezero“, kao i objekta Bagojvar. 

Bista Lajoša Vermeša, foto: NJ/Magločistač

Direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) Subotica, Balaž Sič, rekao je za Magločistač da još uvek ne postoji plan za Sovinu kulu i da se još niko nije javio sa idejama o njenoj obnovi i stavljanju u fukciju.

„Taj objekat zapravo nikada nije bio iskorišćen i možda bi u nekoj budućnosti mogao da bude u funkciji kafića gde bi mogla da se postavi i neka izložba za Vermeša, sa nekom lepom letnjom baštom“, smatra on.

A ukoliko se pojavi neko ko je zainteresovan za ovaj objekat, MZZSK će pomoći da se napravi rešenje da se vila obnovi i konačno stavi u funkciju, konstatovao je Sič.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Sovina kula (Bagojvar) na Paliću: Jedna od zaboravljenih vila švajcarskog tipa prepuštena zubu vremena”

Petar says:

Mala ispravka.
Olimpijada je vremenski period izmedju dveju Olimpijskih Igara, dakle onaj period kad ih nema tj 4god.
Pozdrav za portal i samo nastavite sa ovakvim zaboravljenim Subotickim biserima.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.