Slamarka Branka Vujić iz Tavankuta: „Inspiracija i mašta jako važni za izradu lepih slamarskih radova“

Slamarka Branka Vujić iz Tavankuta: „Inspiracija i mašta jako važni za izradu lepih slamarskih radova“

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

08.07.2022

Kategorija: Kultura , Subotica

Slike od slame su tradicionalno stvaralaštvo, jedno posebno umeće koje nastaje zahvaljujući vrednim rukama žena koje se godinama unazad bave ovom umetnošću u okviru Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame u naselju Tavankut, u blizini Subotice.

Branka Vujić, foto: NJ/Magločistač

Kako je uopšte moguće napraviti od slame razne slike, suvenire, magnete, kako se ukrašavaju jaja, kako se prave razni predmeti i skulpture od slame, kako se čuva tradicija u ovom turističkom selu, i da li će je jednog dana nastaviti i mlađi naraštaji, za Magločistač je govorila slamarka Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, Branka Vujić.

Udruženje „Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut“ je početkom aprila ove godine dobilo od Ministarstva privrede sertifikat, pa tako ručno izrađeni dekorativni proizvodi od slame suvenirskog tipa sada spadaju u proizvode umetničkog zanata. Ovi proizvodi mogu imati i posebnu oznaku “proizvod umetničkog zanata”, kao i stilizovanu oznaku otvorene šake.

Prozivodi od slame za sve prilike

Branka Vujić kaže da pored lokalnog stanovništva, njihove radove najviše kupuju turisti, jer je Tavankut sada i turističko selo.

“Do sada su nam dolazili turisti iz Hrvatske, iz Mađarske i Slovenije, ali najviše kupaca imamo iz Hrvatske, jer su oni bliski ovom našem podneblju, pa oni to i osećaju. Većina naših meštana kupuje proizvode od slame u poklon, za svadbe, rođendane, ali i slike od slame za svoje potrebe”, navodi Vujić.

S druge strane, ako neko želi da pošalje prigodan poklon u inostranstvo, najčešće se opredeljuje za magnetiće, priveske i čestitke od slame.

Foto: NJ/Magločistač

“Mi često kažemo da mogu od čestitke napraviti sliku. Nešto napišete i kada pošaljete za inostranstvo, oni to mogu uramiti i eto, imaju uspomenu, jednu malu sličicu”, priča naša slamarka.

Na žalost, dodaje, tokom kovida i zbog situacije u Ukrajini, sada to ide malo slabije, ali su se prethodnih godina autentični proizvodi od slame dosta prodavali.

Slamarska sekcija kao izborni predmet u osnovnoj školi

Pri Osnovnoj školi “Matija Gubec” u Tavankutu postoji slamarska sekcija, pa učenici od petog do osmog razreda mogu izabrati ovaj umetnički zanat i kao izborni predmet.

“Znači, ako se uključe u to dok traje osnovna škola, oni su zainteresovani, tu su zagrejani i hoće sve. E sada, kada završe osnovnu školu, pređu u srednju školu, tu nastane neka ravna linija i njih ništa ne zanima. I onda se možda vremenom vrate, kada napune 25 godina, kada sazriju i nameste se u životu, onda ima ko se od njih vrati ovom zanatu”, kaže Vujić.

Foto: NJ/Magločistač

Međutim, kako navodi, više se tu uključuju žene koje odlaze u penziju, one su aktivne jer imaju vremena.

“Što kažu, mladi k’o mladi, žive svoj život – uživaju. Ja imam kući tinejdžerku koju je isto zanimalo sve do osmog razreda i volela je napraviti minijaturu i sliku na koloniji, a sada je pokušavam održavati u tome, mislim, slama je svaki dan na stolu. Znači, mogla bi, ali nije ona nešto zainteresovana”, priča Branka uz osmeh.

Prema njenim rečima, u okviru Galerije je angažovano do 25 slamarki koje uglavnom izrađuju predmete od slame, posebno tokom raznih praznika.

Foto: NJ/Magločistač

“Koja slamarka ima kakvu inspiraciju, to i napravi. Tu vam je mašta bitna jako. Ako imate maštu, onda imate i lepe slamarske radove”, napominje Vujić.

U okviru manifestacije „Tavankutsko kulturno lito“, danas, 8. jula, u 19.30 časova, na letnjoj pozornici etno-salaša “Balažević” u Tavankutu biće otvoren 37. saziv Prve kolonije naive u tehnici slame, koji se zatvara u subote, 16. jula.

Nešto ranije, u 18 časova, na istom mestu počinje i Festival slame u okviru kog se prave i skulpture od slame. Festival traje do ponedeljka, 11. jula.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.