Misto di sunce grli Bačku: Manifestacija „Tavankutsko kulturno lito“ obećava bogat program za sve posetioce

Misto di sunce grli Bačku: Manifestacija „Tavankutsko kulturno lito“ obećava bogat program za sve posetioce

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

16.06.2022

Kategorija: Kultura , Subotica

Svi ovogodišnji događaji koji će se održavati u periodu od druge polovine juna do kraja septembra sabrani su u jedan naziv – manifestacija „Tavankutsko kulturno lito“. U okviru ovih dešavanja, posetioce očekuje bogat program koji će obuhvatiti ukupno 11 događaja čije mesto održavanja je Tavankut.

Detaljan program je portalu Magločistač predstavio sekretar Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“, Ivica Dulić.

Ivica Dulić, foto: NJ/Magločistač

27. Festival dečijeg stvaralaštva „Djeca su ukras svijeta“ biće održan u nedelju, 19. juna, u 18 časova, na Etno-salašu “Balažević” u Tavankutu.

Dulić navodi da deca osnovnoškolskog uzrasta najmanje putuju i najmanje nastupaju, pa je festivalom zamišljeno da se na ovaj način pokaže zapravo i višenacionalnost Vojvodine i Srbije.

„Svake godine imamo predstavnika neke nacionalne zajednice, iako je ponekada teško doći do drugih zajednica. Ranije je bilo i Slovaka, Rusina, Mađara, ali danas je to malo teže zbog besparice, kao i zbog drugih okolnosti“, kaže Dulić.

Blagdan Svetog Ivana Cvitnjaka, uz običaj preskakanja vatre, biće održan u petak, 24. juna, sa početkom u 20 časova, na Etno-salašu “Balažević” u Tavankutu.

Prema rečima našeg domaćina, u pitanju je jedan arhaičan običaj koji potiče iz starih, kako on kaže, „paganskih“ vremena kada se palila vatra koja se posle preskakala.

„Ovaj običaj je vrlo interesantan za decu. Ima puno simbolike u tome jer je u pitanju verovanje da, kada neko preskače vatru – taj će biti zdrav. Glavnu ulogu ovde igra dodir vatre i zemlje, a običaj je da se preskače bos“, priča Dulić.

Dodaje da je za mlade to ujedno i prilika da se sretnu i upoznaju.

Nakon ovog događaja, predviđen je i nastup tamburaša.

Foto: NJ/Magločistač

Tamburaški koncert se održava u nedelju, 3. jula, u 19.30 časova, u Domu kulture u Tavankutu.

Zatim, u petak, 8. jula, u 18 časova, počinje Festival slame koji se održava na Etno-salašu “Balažević” u Tavankutu. Festival traje do ponedeljka, 11. jula.

„Ovaj festival je noviji i on je prošle godine započet u Tavankutu. Prave se skulpture od slame, a dolaze nam i gosti iz Hrvatske. Baranja i Slavonija su posebno prepoznatljive po tim skulpturama“, napominje Dulić.

Foto: NJ/Magločistač

Istog dana, u 19.30 časova, biće održano i otvaranje 37. Saziva prve kolonije naive u tehnici slame na Etno-salašu “Balažević” u Tavankutu. Kolonija je otvorena do subote, 16. jula.

„Tada počinje rad sa slamom. Naše slamarke stvaraju slike od slame i za vreme te kolonije se naprave slike koje ostaju u našem društvu“, kaže on.

Godišnji koncert folklornog odjela predviđen je u nedelju, 10. jula, u 19.30 časova, u Domu kulture u Tavankutu.

Dulić podseća da je ranijih godina ovaj koncert bio održavan tokom zime, a nakon što je Dom kulture obnovljen, sada se održava i leti, međutim, on ne izostaje ni zimi, krajem kalendarske godine.

Foto: NJ/Magločistač

11. Seminar bunjevačkog stvaralaštva počinje u ponedeljak, 11. jula, i traje do subote, 16. jula. Otvaranje je u 19 časova na Etno-salašu “Balažević” u Tavankutu.

Ovogodišnja tema seminara je Dužijanca.

Predviđeno je da na seminar dođu i drugi polaznici, a ove godine dolaze gosti iz Mađarske, Hrvatske, Nemačke, a možda i iz Bosne i Hercegovine, kao i Srbije.

„Biće organizovano nekoliko sekcija: folklorna, tamburaška, tradicionalna (gajde, frula, slama), a učestvuje oko 50 polaznika koji mogu da prošire svoje znanje i da nauče nešto novo“, navodi Dulić.

Foto: NJ/Magločistač

Risarsko veče, u sklopu programa tavankutske Dužijance, i prestvaljanje bandaša i bandašice je predviđeno za subotu, 16. jul, od 19.30 časova, na Etno-salašu “Balažević” u Tavankutu.

Sama Dužijanca se održava u nedelju, 17. jula, u Župnoj crkvi Presveto Srce Isusovo u Tavankutu, u 10.30 časova. A istog dana, u 20 časova, na redu je i Bandašicino kolo.

Tavankutski festival voća se otvara u subotu, 24. septembra, i traje od 10 do 16 časova, na Etno-salašu “Balažević” u Tavankutu.

„Želja nam je, ako uspemo, da sledeće godine ovaj festival održimo i u maju mesecu kada se organizuje i manifestacija ‘Noć muzeja’, ali i u septembru, uoči početka jeseni“, kaže Dulić.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.