Pogled u prošlost: Subotica bogatija zgradama u stilu istoricizma nego secesije (FOTO)

Pogled u prošlost: Subotica bogatija zgradama u stilu istoricizma nego secesije (FOTO)

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

19.04.2022

Kategorija: Kultura , Subotica

Subotica je grad poznat po secesiji. Ipak, u drugoj polovini 19. veka prisutan je bio i istoricizam, pa je veliki broj objekata građen u periodu koji pripada ovom pravcu. Tim povodom je večeras u Gradskom muzeju Subotica, u okviru obeležavanja Svetskog dana kulturnog nasleđa, bilo je priređeno vođenje kroz izložbu “Istoricizam u Bačkoj”.

Foto: NJ/Magločistač

„Istoricizam je umetnička tendencija koja u sebi sadrži jednu pojavu a to je – pogled u prošlost. Obnavljanje starih istorijskih stilova kao što su bili renesansa, barok, rokoko, gotika, pa se dodaje rečca neo, i tako imamo neogotiku, neorenesansu, neobarok, neorokoko“, kaže istoričarka umetnosti u Gradskom muzeju Subotica, dr Olga Kovačev Ninkov, i dodaje da se ovaj period sada može videti i upoznati u ovom muzeju.

Kako navodi, među najpoznatijim arhitektima koji su svojim radom doprineli vremenu istoricizma svakako su Ferenc Rajhl i Titus Mačković.

Olga Kovačev Ninkov, foto: NJ/Magločistač

„Neke od najvažnijih zgrada koje je projektovao Titus Mačković nalaze se u Štrosmajerovoj ulici, poput nekadašnje zgrade štedionice i banke – to je sada Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku, u Subotici poznat kao Žuta kuća, i građene su u neorenesansnom stilu“, kaže Kovačev Ninkov.

Zatim, blizu Železničke stanice, na uglu, u stilu neogotike, nalazi se i nekadašnja Lihtnekerova najamna palata.

„U istoj ulici prema Rajhlovoj palati je i palata gradonačelnika Lazara Mamužića u eklektičkom stilu. I sledeći gradonačelnik, Karolj Biro, takođe je stanovao u kući koju je projektovao Titus Mačković, u Ulici braće Radić, koja je građena u stilu neogotike. A u istoj ulici, bliže Gradskoj kući, preko puta Gradske biblioteke, bila je i kuća arhitekte Titusa Mačkovića“, navodi Kovačev Ninkov.

Foto: NJ/Magločistač

Današnji izgled Kapele svetog Roke, dodaje ona, može takođe da zahvali arhitekti Mačkoviću, zatim zgrada današnje Pošte i Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić”.

„Preko puta ove škole je rodna kuća prve akademske grafičarke Subotice, Klare Gereb, čija adaptacija se vezuje za Jakaba Dežea, a građena je u neobaroknom stilu“, kaže Kovačev Ninkov.

Prema njenim rečima, veliki arhitekta istoricizma bio je i Ferenc Rajhl.

„On je bio jako dobar projektant, ne samo za secesiju, nego i za istoricizam. Projektovao je zgradu subotičke Gimnazije koja je u stilu neobaroka i zgradu današnje Gradske biblioteke koja je nekada bila Nacionalna kasina, a takođe je u stilu neobaroka“, napominje Kovačev Ninkov.

Foto: NJ/Magločistač

Kada je reč o samoj izložbi, Olga Kovačev Ninkov kaže da se jedna celina postavke odnosi na javni život, a druga celina na intimni život za vreme istoricizma.

„U prizemlju muzeja se može videti izložba koja obuhvata sakralni deo umetnosti za vreme istoricizma u Subotici, jedan deo vezan za štamparstvo i fotografiju i određene tematske celine poput kompletne apoteke iz Subotice u neorenesansnom stilu, koja je sačuvana, i ušla je u zbirku muzeja. Zatim, jako redak nameštaj u stilu neogotike koji je za ovu priliku i restauriran“, ističe Kovačev Ninkov.

U okviru ove postavke posetioci mogu da vide i filmove koji su snimljeni na temu arhitekture i sakralne umetnosti istoricizma u Subotici, koje su radili učenici iz subotičkih srednjih škola i fakulteta.

„Imali smo i dve radionice u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici tokom koje su učenici trećeg i četvrtog razreda tekstilne struke sa svojim profesorima izradili dve kompletne haljine na osnovu krojeva iz modnih časopisa Die Modenwelt iz 19. veka, koji se nalaze u arhivi muzeja“, podseća Kovačev Ninkov.

Nekadašnja apoteka, foto: NJ/Magločistač

Hemijsko-tehnološka škola u Subotici je, dodaje, izgrađena 1897. godine u stilu eklektike, po projektu Janoša Bobule, a objekat je prvobitno imao funkciju Državne ženske učiteljske škole – Preparandije.

I ta zgrada škole je nastala upravo u isto vreme kada su nastale i haljine, po modnim krojevima iz 1896-97. godine.

„Videti ove devojke tako obučene u tom objektu, i za nas stručnjake je zanimljivo i uzbudljivo“, ocenjuje Kovačev Ninkov.  

Korhec Pap: Sve je unikatno i izrađeno na vrhunskom nivou

Restauratorka slika i istraživačica sakralne umetnosti u Gradskom muzeju Subotica, Žužana Korhec Pap, kaže da je period istoricizma jako važan za grad, uprkos činjenici da je pre 20-30 godina on bio potcenjen.

Žužana Pap Korhec, foto: NJ/Magločistač

„A sada, kako ih bolje upoznamo, u ovom digitalnom svetu gde se sve ’štancuje’, ova su dela rađena ručnim radom i sve je unikatno, i u naše doba se sada to sve više ceni. Sve je rađeno od vrednih materijala poput zlata i izrađivano je na vrhunskom nivou“, navodi Korhec Pap.

Dodaje da u to doba amateri nikada nisu došli do izražaja, i da su sredstva uvek određivala od kog arhitekte ili slikara će se naručiti projekat ili posao, a tendencija je bila da se uvek naručuje od najboljih.

Ona napominje da je muzej u jednom delu izložbe predstavio i takva umetnička dela koja nisu u njegovom vlasništvu nego u vlasništvu raznih župa i parohija iz Subotice.

Foto: NJ/Magločistač

„Posudili su nam kao eksponate crkvene posude u neogotskom stilu, koje pripadaju Crkvi svetog Roke koja je izgrađena 1896. godine u istom stilu“, navodi Korhec Pap.

U ovom delu izložbe se vide i delovi predikaonice iz Crkve svetog križa u Subotici koju je sagradila dobrotvorka i humanitarka Marija Vojnić Tošinica, koja je, međutim, bila odstranjena iz crkve još sedamdesetih godina.

„Zahvaljujući ovoj izložbi, ovi duborezi evangelista su mogli da se restauriraju. U tom radu su učestvovali i drugi stručnjaci, poput Mirka Molnara koji je izrezbario slomljene i nedostajuće delove, a ja sam uradila čišćenje i rekonstrukciju pozlate i podloge“, kaže Korhec Pap.

Vođenje kroz izložbu “Istoricizam u Bačkoj” su organizovali Gradski muzej Subotica i EU info point iz Novog Sada, a samu izložbu je pripremio Gradski muzej Subotica.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.