NEOBIČAN POTEZ DIREKTORKE MUZIČKE ŠKOLE U SUBOTICI: CENZURA HUMANITARNOG KONCERTA

NEOBIČAN POTEZ DIREKTORKE MUZIČKE ŠKOLE U SUBOTICI: CENZURA HUMANITARNOG KONCERTA

Izvor: skyscrapercity.com

Objavio: Magločistač

05.05.2015

Kategorija: Kultura

Muzička škola bi trebala da bude mesto koje će da okuplja sve kulturne institucije i mesto odakle će da ide razvoj kulture, a ne mesto gde će kultura da se zabranjuje

 

Ovih je dana medijima i javnosti nekako promakla vest o tome da je direktorka subotičke Muzičke škole Edit Barlai krajem aprila zabranila učenicima da nastupaju na humanitarnom koncertu. Ta vest je očito privukla pažnju jednog od uticajnijih državnih i šačicu lokalnih medija.

 

Direktorka subotičke Muzičke škole Edit Barlai zabranila je učenicima da nastupe na humanitarnom koncertu najmlađih umetnika za slepu i slabovidu decu koji je održan krajem aprila, a na kojem su učestvovali i učenici iz Beograda, Novog Sada, Sombora i Bačke Topole, izjavio je prošle nedelje predsednik Udruženja „Elekte“ Miloš Radović na konferenciji za novinare u Medija pres centru.

“Ova situacija predstavlja vrhunac naše loše saradnje, ne sa Muzičkom školom, nego sa direktorkom škole Edit Barlai kojoj prosto smetaju festivali koje organizuje ovo udruženje, kao i sva druga nevladina udruženja ili udruženja građana“, navodi Radović.

On ističe da bi Muzička škola trebala da bude mesto koje će da okuplja sve kulturne institucije i mesto odakle će da ide razvoj kulture, a ne mesto gde će kultura da se zabranjuje.

Radović dodaje i da je su nedavno saznali da je u Muzičkoj školi zabranjen i festival koji okuplja više od 140 mladih umetnika iz Mađarske, Hrvatske i Srbije. Takođe je i subotičkom orkestru „Garden kvartet“ zabranjeno da svoje probe održava u ovoj školi.

Smatra da je za edukaciju mladih umetnika najznačajniji neposredan kontakt sa strukom i zbog toga su učenici najoštećeniji u ovom slučaju.

„I etički i muzički je neprimereno i nedopustivo da se deca sputavaju u sticanju znanja i iskustva u poslu koji uče i kojim žele da se bave“, kaže Radović.

Roditelji ćute, jer ne žele konflikt

Umetnička direktorka Udruženja “Elekte” Noemi Gereg kaže da je direktorka Barlai načinila ozbiljnu profesionalnu grešku jer je učenicima zabranila da učestvuju na humanitarnom koncertu ove organizacije.

Ona navodi da su roditelji i profesori dva dana uoči nastupa obavestili ovu organizaciju da učenici neće nastupiti na humanitarnom koncertu, jer je direktorica Barlai to zabranila. Roditelji nisu pustili decu na koncert jer ne žele konflikt sa direktorkom Muzičke škole što je, kako kaže Noemi Gereg, u potpunosti neshvatljivo.

Organizatori su dan pre koncerta od pojedinih roditelja dobili ovakvu sms poruku: “Direktorica me nazvala i rekla da moje dete ne može da nastupi u nedelju”.

Gereg objašnjava da Barlai u protekle dve godine nije podržala nijednu manifestaciju koja je otvorena prema inostranstvu, što bi doprinelo i povezivanju i unapređenju međunarodne saradnje sa drugim muzičkim školama i kulturnim institucijama.

Barlai: „Učestvovali bi da smo bili pitani“

Direktorka Muzičke škole Edit Barlai je za televiziju B92 rekla da njihova škola redovno učestvuje na humanitarnim koncertima, te da su na ovom izostali jer, kako tvrdi, nisu na vreme obavešteni.

“I na ovom koncertu bi nastupili da smo bili pitani. Pitati roditelje za nastup je amaterski pristup organizatora, a to je čudno pošto su i oni sami nastavnici. I oni znaju da je u ovoj profesiji mišljenje nastavnika od ključnog značaja“, kaže Barlai.

Nastavnici Muzičke škole, međutim, tvrde su da su odobrili učenicima nastup i da su ih spremali za ovaj humanitarni koncert.

„Talentovana deca ne smeju da budu sputana na svom putu. Apsurdna je situacija da je uopšte i došlo do ovoga“, objašnjava profesor violine u Muzičkoj školi Pal Žiga.

Profesorica trube Mira Temunović radi u ovoj školi 28 godina i kaže da nikada nikom nije zabranjeno da nastupi na bilo kakvom, a posebno ne na humanitarnom koncertu. Ona je rekla da je iznenađena odlukom direktorke da zabrani nastup učenicima.

Iz Udrženja „Elekte“ upozoravaju da se Muzička škola u Subotici, po zvaničnom rangiranju muzičkih škola Srbije, nalazi na 26. mestu, iako je škola do sada zauzimala drugo ili treće mesto na ovoj rang listi, a školu je u proteklom periodu napustio i veliki broj profesora.

Oni su upozorili da će se zbog problema sa direktorkom Barlai obratiti i subotičkom i pokrajinskom ombudsmanu.

Kako smo saznali iz pojedinih lokalnih medija, direktorka Barlai juče nije bila dostupna za pitanja novinara.

m od logoa sa rogovima mali

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“NEOBIČAN POTEZ DIREKTORKE MUZIČKE ŠKOLE U SUBOTICI: CENZURA HUMANITARNOG KONCERTA”

Dragana says:

Odgovor: Koncert je bio održan u NEDELJU uveče. (19.04.2015)

Bubnjar says:

Meni jedna stvar nije jasna a to je, da li bi ta deca prilikom ucestvovanja na koncertu izostala sa casova ili ne ? Ako je odgovor NE, onda ne vidim razlog zasto ja u svoje slobodno vreme ne mogu da radim sta hocu a ukoliko je odgovor DA onda je totalno opravdana reakcija direktorice.
p.s.posto ovo je vec neki vid “fasizma” ..

Muzika says:

– Uopste me neiznenadjuje ovakva reakcija doticne, po njenim postupcima reklo bi se da njoj smeta sve sto ima veze sa muzikomi kulturom uopste, njoj smetau kolege, ucenici, profesori, te tako deli otkaze sakom i kapom, smanjuje broj ucenika, sa kolegama je u izuzetno losim odnosima, e sad ako je vec krenula da zavodi red i deli otkaze ljudima koji su zaduzili skolu u kojoj su godinama radili, zasto onda nije krenula da cistiu svom dvoristu pa otpusti svog supruga kao primer ostalima da je nepobediva??? U poslednje vreme u toj skoli se desavaju uzasne stvari i vlada veoma losa atmosfera, puno je tu nerazjasnjenih postupaka doticne koje treba ispitati te se s toga nadam da ce se neko od nadleznih pozabaviti time i prekinuti visemesecnu torturu ove sujetne, zajedljive i ocito nedovoljno ostvarene zene.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.