„MAGLOČISTAČ“ SAZNAJE: VOJVOĐANSKI TRUBO-SONG POBEDIĆE U GUČI!

„MAGLOČISTAČ“ SAZNAJE: VOJVOĐANSKI TRUBO-SONG POBEDIĆE U GUČI!

Anonimusi (skoro sve) iznenadili

Objavio: Magločistač

04.08.2015

Kategorija: Kultura

Kompozicija nepoznatog autora „Od Đurđina do Tutina, to je naša Vojvodina“ pod brojem 21 biće izvu… izabrana za najbolju patriotsku pesmu 55. Sabora u Guči

Trubo-song „Od Đurđina do Tutina, to je naša Vojvodina“ biće sutra proglašen za najbolju patriotsku pesmu na 55. Saboru trubača u Guči, saznaje „Magločistač“.

Kako je redakciji javio izvor koji nije želeo otkrivati svoj identitet, trubo-song „Od Đurđina do Tutina, to je naša Vojvodina“ – za sada nepoznatog autora – umalo da je i pre izvođenja izazvao incident nacionalnih razmera. Razlog za to – iako bi se na prvi pogled moglo tako činiti – nije političke naravi nego sumnja u nameštanje rezultata. Naime, kako nam naš izvor kaže, pesma „Od Đurđina do Tutina, to je naša Vojvodina“ na Sabor je stigla pod brojem „21“, ali će je pisar pogrešno zabaležiti tako da izgleda kao „27“ što će umalo dovesti do tuče ne samo među učesnicima takmičenja, nego i među publikom koja će platiti masne iznose glasajući na patriotskoj tomboli. Cela stvar ipak će elegantno biti izglađena tako što će odmah potom biti izvučen dobitnički broj „21“, pa će „Od Đurđina do Tutina, to je naša Vojvodina“ i legalno i legitimno osvojiti prvo mesto.

Ipak – kako „Magločistač“ ekskluzivno saznaje – tek će to uzburkati duhove u javnosti, jer se već sada oko samog takmičenja ispredaju brojne priče. Po jednoj od najčešće spominjanih verzija iza celog ovog skandala stoji Vlada, koja je preporukom da se u sredu proglasi Dan žalosti na brzinu organizovala takmičenje u trubo-songu i to tako što će na njemu pobediti nepoznati autor za kog niko iz publike nikada ne bi glasao. Naravno, nastavak priče nije teško pogoditi: neko je ipak znao da će „Od Đurđina do Tutina, to je naša Vojvodina“ biti izvu… izabrana za najbolju patriotsku pesmu u Guči. A taj neko svakako nije iz naroda.

Ovo je, međutim, tek početak bizarnosti koje će se sutra desiti. Kako nastavlja naš izvor, odluka da se sutra u Guči „emituje“ samo patriotska muzika uvela je zbrku i među samim organizatorima koji nisu tačno znali odrediti granicu koje su pesme rodoljubive, a koje su izvan tih okvira. Zbog toga se, kaže on(a), i dogodilo da je na Saboru bilo pokušaja sabotaže u vidu stranih patriotskih koračnica i budnica, a kao najveća provokacija zabeležen je pokušaj proturanja domoljubne poezije pod brojem „20“ – iz Čavoglava! Zahvaljujući budnom oku organizatora, ovaj skandal sutra će ipak biti izbegnut. S tim u vezi, treba reći i to da će se organizatori sutra javno izviniti svim autorima koji su svoje tekstove slali u slavu Rusije s obrazloženjem da, kako tvrdi naš izvor – zbog „kratkoće vremena“ – nisu mogle biti precizno definisane propozicije o tome mogu li, i koje, transpatriotske pesme biti uvrštene u program.

Ako ste mislili da će tu biti kraj sutrašnjeg nezadovoljstva zbog Sabora u Guči, varate se. Gunđaće, kaže naš izvor, i kolege novinari. S jedne strane, dok se u Guči ipak bude čula „kakva-takva truba“, kaže on(a), zbog preporuke da se za Dan žalosti puštaju sadržaji klasične muzike trpeće brojne televizijske i radio stanice koje će tog dana izgubiti milione gledalaca i slušalaca, a samim tim i prihode od reklama. Što je najgore, zbog iste preporuke, možda i najviše, trpeće učesnici „Parova“ koji će – potpuno nepripremljeni – sutra ceo dan morati biti ozbiljni! Iako se tako ne čini, ništa bolje neće proći ni urednici štampanih medija, jer preporuka nije propisala granicu između toga šta se smatra ozbiljnim, a šta tekstovima koji za cilj imaju ponovo iskopavanje ratnih sekira, odnosno – da budemo u duhu Guče – truba.

Nezadovoljni će, kako smo već na početku i rekli, biti i brojni dokazani domaći autori patriotskih pesama, a među njima svakako najviše Bora Đorđević kom će, umesto pobedničke – kojoj se nadao – biti uručeno trajno zvanje „Truba — zauvek“ za pesmu „Beograde“ koju je komponovao u čast izbeglicama iz Hrvatske. Još zanimljivije će, otkriva naš izvor, biti među onima koji sutra budu slavili. Jer, dok će nepoznatom autoru pobedničke pesme „Od Đurđina do Tutina, to je naša Vojvodina“ simboličnu nagradu, specijalno izrađenu za ovu priliku, trubu u obliku tambure, predati autor nesuđene vojvođanske himne „Stari laloški vals“ Đorđe Balašević dotle će dobitnik pozamašne količine novca – a dok je istraga još u toku – negde (ali ne u Guči) nesmetano uživati u miru, tišini i hladovini. Onoj pravoj.

I za kraj, kao nagradu čitaocima, donosimo tekst ove godine najbolje i najgore pesme svih budućih takmičenja patriotskih pesama u Guči.

„Od Đurđina do Tutina, to je naša Vojvodina“

Pitaju me, pitaju
Šta je za me imovina:
Jel slanina, jel planina?

Pitaju me, pitaju
Dal je meni otadžbina:
Od Mokrina do Neština?

A ja njima, od milina:
Nije meni imovina
Nit slanina, nit planina

A ja njima, od milina:
Nit je meni otadžbina
Od Mokrina do Neština

Već je meni domovina:
Od Đurđina do Tutina –
To je naša Vojvodina!

 

[mom_video type=”youtube” id=”q4j05EqF1K0″]

 

m od logoa sa rogovima mali

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“„MAGLOČISTAČ“ SAZNAJE: VOJVOĐANSKI TRUBO-SONG POBEDIĆE U GUČI!”

Petar fra JaPaJa says:

Humor u pokušaju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.