Debata „IT Subotica 2030“: Formirati stručnu komisiju za uređenje zaštićenog gradskog jezgra – murali, grafiti i kultura

Debata „IT Subotica 2030“: Formirati stručnu komisiju za uređenje zaštićenog gradskog jezgra – murali, grafiti i kultura

Loši primeri u Subotici, foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

20.10.2021

Kategorija: Kultura , Subotica

Organizacija „IT Subotica 2030“ održala je danas, u prostorijama Infostud Hub-a, prvu debatu na temu revitalizacije i vizuelnog uređenja zapuštenih, dotrajalih fasada i pratećih infrastrukturnih objekata u zaštićenom gradskom jezgru Subotice koji bi u narednom periodu, u saradnji sa Gradom, zaštitarima, umetnicima i građanima, mogli dobiti potpuno novi izgled. Osim krečenja fasada objekata građenih u stilu secesije, grad bi bio obogaćen i umetničkim grafitima i muralima.

Foto: NJ/Magločistač

Zaključak debate je inicijativa za formiranje stručne komisije za uređenje zaštićenog gradskog jezgra koja bi se realizovala u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) u Subotici i Gradom Subotica.

Učesnici debate razgovarali su o tome šta su grafiti i umetnost, a šta je huliganizam, na koji način muralima i grafitima ulepšati grad, ali i kako sprečiti ruženje fasada i uticati na građane da ih čuvaju, posebno na deo omladine koji iz bunta i mržnje uništava zaštićene objekte, ali i fasade kuća privatnih vlasnika.

Mladen Prijić iz „IT Subotica 2030“ kaže da su pokrenuli ovu akciju sređivanja i uređenja zaštićenog dela grada zato što je Subotica u velikoj meri neuredan grad, išaran, dok pojedini građani ne poštuju mere koje donosi MZZSK u Subotici, a koje se odnose za zaštićene objekte.

Mladen Prijić, foto: NJ/Magločistač

„Ideja je da zajedno sa predstavnicima Grada, zaštitarima i građanima nađemo rešenje kako da sredimo fasade koje su pod zaštitom, kao i objekte koji nisu pod zaštitom, ali se nalaze u zaštićenom gradskom jezgru“, navodi Prijić.  

Podseća da poseban problem predstavljaju objekti Elektroprivrede Srbije, poput ormarića za struju, ormari Telekoma, autobuske stanice, betonske žardinjere, dečija igrališta, i drugo.

„Naš cilj je da uredimo grad i da u narednih nekoliko godina Suboticu dovedemo na jedan reprezentativni nivo“, kaže Prijić.

IT zajednica u Subotici poslednjih nekoliko godina već pokreće značajan broj inicijativa, kaže Filip Budanović iz „IT Subotica 2030“, i dodaje da su prepoznali ovu temu koja će da služi za razvoj IT zajednice, i da se taj element razvoja kulture i umetnosti u gradu podigne na jedan značajan nivo, jer će na taj način i sama IT zajednica prosperirati.

Filip Budanović, foto: NJ/Magločistač

„Usaglasili smo se oko toga šta su grafiti, šta murali, a šta je vandalizam i došli smo do zaključaka da je neophodno uspostaviti jednu stručnu komisiju koja će se u narednom periodu, u saradnji sa nama kao organizacijom i sa drugim relevantnim institucijama, konsultovati, dati stručno mišljenje, kako bismo došli do najboljeg mogućeg rešenja u korist samog grada“, smatra Budanović.

On je najavio da se već od proleća sledeće godine očekuje ozbiljan rad na svim gore navedenim aktivnostima.

Marko Stanković (Klaun), grafiti crtač, koji je od 1998. godine ostavio mnogo umetničkih tragova i pečata za sobom na teritoriji celog grada, kaže da je veoma korisno da su različite generacije dale svoje mišljenje o tome kako bi trebalo da se ulepša centar grada, a da će on zajedno sa svojim kolegom Bojanom Kmezićem biti u timu za realizaciju odobrenih projekata.

Marko Stanković, foto: NJ/Magločistač

Kako navodi, od kada se bavi uličnom umetnošću, njihove radove još niko nije dirao, prefarbao ili šarao po njima zato što se među grafiterima poštuje tuđe delo.

Dodaje da, međutim, postoje mnogi grafiti koji su rađeni bez dozvole, koji narušavaju izgled grada i da odgovorni za to moraju da se sankcionišu.

„Ne možemo ih sprečiti, to je bunt koji dođe sam od sebe. Samo što mogu da im kažem je – da ne rade to iz mržnje, zato što, ukoliko to rade iz ljubavi, jako će brzo preći u legalno crtanje i onda se stvara ljubav prema ovoj umetnosti, imaće više vremena da budu kreativni i imaće veće projekte“, ocenjuje Stanković.

On upozorava da omladina koja to radi ima jako puno mržnje u sebi koja dolazi iz porodice, loše ekonomske situacije, nasilja.

„Oni žele da se iskažu na neki način i onda zapravo uništavaju tuđu imovinu. Ja sam bio jedan od njih, ali sam našao spas u ovome“, kaže Stanković.

Dodaje da je on, ukoliko se javi veći broj omladine, spreman da ih obuči i da im pomogne kako da se ono što loše rade pretvori u kreativnost i umetnost.

Klaunovi najznačajniji radovi su sva obdaništa u Subotici, mural na Radijalcu, kod igrališta, na početku šetališta, kod Borsalina, na Bajskom putu, veliki mural na Teslinom naselju, mural preko puta Osnovnog suda, i drugi radovi.

Gradska menadžerka Zagorka Panić podseća da u gradu ima oko 120 zaštićenih objekata i da je potrebno zaštititi kulturno jezgro grada, a posebno je važno očuvanje i zaštita objekata građenih u stilu secesije.

Zagorka Panić, foto: NJ/Magločistač

„Grad Subotica, komunalna policija, inspekcija – svi treba da uzmu učešće i da sankcionišu huligane koji uništavaju grad, jer ovo nije umetnost. To rade deca koja su neiživljena, koja nisu vaspitana i koju roditelji treba da vaspitavaju“, smatra Panić.

Ona podseća da je Grad od Pokrajine dobio sredstva za obnovu fasade tri zgrade, međutim, zbog kovida su ta sredstva bila raspoređena za druge potrebe, za lečenje i za bolnice.

„Mi smo na osnovu Zakona o kulturi dobili starateljstvo da možemo da finansiramo i da kao Grad ulažemo u privatne zgrade koje su pod određenom zaštitom. Preko jednog prekograničnog projekta sa Hrvatskom uradili smo projektno-tehničku dokumentaciju za osam objekata građenih u stilu secesije“, navodi Panić.

Primeri dobre prakse iz sveta, foto: NJ/Magločistač

Prema njenim rečima, osim izrađene projektno-tehničke dokumentacije za Gradsku kuću, trenutno se radi i projektno-tehnička dokumentacija za Sokolski dom.

„Samo preko podrške sa republičkog i pokrajinskog nivoa, kao i putem određenih evropskih fondova možemo da uđemo u rekonstrukciju, sanaciju i revitalizaciju tih fasada“, ocenjuje Panić.

Primeri dobre prakse u Subotici, foto: NJ/Magločistač

Dodaje da svakako jedna stručna komisija treba da odlučuje šta je to što je lepo, a šta je to što je ružno, kada je u pitanju sređivanje grada.

„I zato smo tu, da ovaj problem svi zajedno rešavamo. Ovo treba sve srediti jer je ovaj grad jako lep“, smatra Panić.

Takođe, napominje da umetnicima koji se bave grafitima i muralima treba odrediti određene delove grada gde će moći da iskažu svoju kreativnost i umetnost.

Loši primeri u Subotici, foto: NJ/Magločistač

Na sastanku su, osim građana, prisustvovali i predstavnici grada, Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, predstavnici Istorijskog arhiva i Politehničke škole.


„IT Subotica 2030“ je organizacija nastala na inicijativu subotičkih IT kompanija i obrazovnih ustanova sa namerom da grad Subotica postane prepoznatljiv regionalni IT centar, sa aktivnom privrednom i kongresnom IT scenom. Cilj organizacije je da pomogne u razvoju održivih društvenih i ekoloških aktivnosti u gradu koje će učiniti Suboticu idealnim mestom za život, studiranje i rad.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.