Aleksandra Rajčić: Čija je Hrizantema?

Aleksandra Rajčić: Čija je Hrizantema?

Kolaž: Aleksandra Rajčić

Objavio: Magločistač

04.11.2020

Kategorija: Kultura , Subotica

Da je mogla, kao zasebni entitet, “Hrizantema” bi u subotičkom maniru izvršila samoubistvo.


I ove godine, krajem oktobra, u našoj maloj varoši opadne lišće, pokoji sunčan dan nas razveseli, a noćna magla je sve češća. Ljudi natenane troše obojenu jesen i pripremaju se za zimu. Neguje se tradicija prisećanja na mrtve, deca se zabavljaju maskiranjem, poneki se raduju Samhain-u. Atmosferu greje pečeno kestenje, upaljene sveće i fenjeri, hrizanteme…

Pravo vreme za „Hrizantemu“, Festival Horror & Fantasy filma, u Art bioskopu „Lifka“! Osmo izdanje festivala otvoreno je 29. oktobra 2020. godine, četvrtu godinu pod šapom v.d. direktorice “Lifke”, sa iskustvom u mešanju stočne hrane, dvostruke vlasnice Megatrend diploma, izglasanu uz svestranu podršku lokalnih SNS skupštinara uz megahit Josipe Ivanković: „Onaj ko želi da se bavi kulturom, nije mu potrebno posebno obrazovanje“.

Kao neko ko je bio deo festivala prve četiri godine, a kome izuzetno smeta što su neuki i osioni prisvojili „naš“ festival, uporediću kako je ovaj festival stvaran prve četiri, a kako je degradiran poslednje četiri godine.

Originalna ideja, koncept i ime festivala su zasluga bivše direktorice Art bioskopa „Aleksandar Lifka“ Viktorije Šimon Vuletić. Kreativna, otvorena i energična kakva jeste, privukla je mnoge mlade Subotičane da učestvuju u razvoju Festivala „Hrizantema“. Zahvaljujući dobroj volji i velikoj energiji šarolike grupe mladih, ali bez podrške iz budžeta, svi mi smo sa minimumom sredstava razvijali ovaj festival od 2013. godine.

Od samog početka, osim projekcija kratkih filmova u takmičarskom delu, imali smo bogat prateći program: izložbe, književne večeri, koncerte, Konkurs “Gavran” za horor/fantazi prozu, noćne panađure, print žurke, šminkanja i prerušavanja, sve u skladu sa temom festivala. 

Nabrojaću samo neke koji mi prvo padaju na pamet (nespomenuti neka oproste): skulpture Arpada Slančika, lampe Jugoslava Sivića Ćuge, grafike Tamaša Bema, fotografije Ivane Parag, fotografije Svetlane Jakše, fotografije Vladimira Milojkovića, printovi Damira Pavića Septika, slike Vasilija Vujevića. Koncerti bendova: Supernaut, Ah Ahilej, Bitef smrti, Neuroleptic trio, duo Dharma, duo Paniks. Književne večeri sa piscima: Oto OltvanjiDejan Ognjenović, Jovan Ristić.

Izložbe kao prateći programi festivala nekada i danas.

Povezali smo se i ugostili članove srodnog Grosman film festivala iz Ljutomera, Slovenija.

Ono malo sredstava za realizaciju festivala trošeno je odgovorno, ponajviše na gostovanja uvaženih reditelja kao što su: Slobodan Šijan, Goran Marković, Đorđe Kadijević, Dejan Zečević.

Dobra vest za festival stiže u proleće 2017. godine od Ministarstva kulture – Festival “Hrizantema” dobija iz budžeta 200.000 dinara za predložen program 2017.

Gosti festivala danas (gornji red) i nekada (donji red)

Međutim, upravo tada, gradska skupština postavlja svog kadrovika na mesto v.d. direktora bioskopa “Lifka”. Bahato prisvajaju i program i pare. 

Pretvaraju festival u mediokritetski vašar, svoju privatnu zabavu, sa istovetnim članovima žirija svake godine, stalnim rodbinsko-prijateljskim gostima, bez mladih Subotičana (sem onih koji su primorani: deca iz OŠ “Matko Vuković” i iz Muzičke škole, a gimnazijalci kao obavezu imaju pisanje za literarni Konkus “Gavran”), sa sedokosim izlagačima i malobrojnom publikom.

Nabrojaću samo par besmislenih i netematskih nastupa i izložbi: karikaturista Somborac, “Pričam akvarelom” Đura Maravić, Mile Tasić i Boško Boškov, Goran Skrobonja svake godine, Dragomir Zupanc dva puta zaredom, stand up komedija – Srđan Olman, prezentacija Kluba ljubitelja stripova “Sombor”, deca iz plesnog kluba “Ronda” iz Sombora, šminkanje dece iz OŠ ”Matko Vuković” u superheroje, bendovi: Trojka, The Hat Metters & Jaser Badavi, DJ Neven.

Uverljivije od mojih reči su kolaži na kojima možete i sami proceniti ko je kako realizovao festival.

Za kraj, moje mišljenje je da treba da ih je stid šta rade. Nije pošteno biti plagijator, lopov. Poštenije bi bilo da su sahranili festival 2017. godine kada su preuzeli Art bioskop “Lifka”.

Da je mogla, kao zasebni entitet, “Hrizantema” bi u subotičkom maniru izvršila samoubistvo.

Zbog svega šta su uradili, zahtevam od uzrupatora Festivala “Hrizantema” da prestanu sa degradiranjem i sopstvenim blamiranjem.

Što bi rekao mudri Stipan: “Ne iđe? Ta man’te se”.


Autorka teksta i kolaža je, kako za sebe kaže, revoltirana građanka.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.