VOICE: GOLGOTA „SVETOG TROJSTVA“ U SUBOTICI

VOICE: GOLGOTA „SVETOG TROJSTVA“ U SUBOTICI

Objavio: Magločistač

11.07.2015

Sporne javne nabavke za restauraciju i izmeštanje spomenika?

Na inicijativu Nacionalnog saveta Mađara (NSM) početkom godine pokrenut je proces restauracije i premeštanja prvog javnog spomenika u Subotici “Sveto Trojstvo”. Proces delom finansira NSM a delom Grad. Poslove restauracije dobila je firma “Restauro” iz Nove Crnje, koja je “prošla” tender kod NSM. Međutim, analizom dokumenata, stručnjaci za VOICE tvrde da postoji sumnja da je nabavka upodobljena ponuđaču, u ovom slučaju firmi koja je bez konkurencije u toj trci dobila posao u vrednosti od 3,5 miliona dinara a koji je obezbeđen iz Fonda „Gabor Betlen“ iz Mađarske, organizacije koja uz podršku Vlade Mađarske finansira projekte mađarskih zajednica van matice.

Prema analizi stručne službe za javne nabavke Bečejskog udruženja mladih (BUM), koji je deo Koalicije za nadzor javnih finansija, postoje sporne tačke u samom konkursu.

“Uvidom u konkursnu dokumentaciju, uočili smo određene sumnjive dodatne uslove koji bi mogli da ukazuju na to da je nabavka upodobljena određenom ponuđaču”, navode u toj organizaciji.

Posebno su problematični dodatni uslovi koje izvršilac poslova mora da ispuni, a jedan od njih je da je restaurator započeo ili završio doktorske studije u oblasti restauracije. Uslov je bio i to da je firma već restaurirala najmanje sedam baroknih sakralnih spomenika i da je restaurator učestvovao na najmanje tri stručne konferencije, kao i da je objavio najmanje tri knjige ili stručna teksta.

“Započete doktorske studije nisu uobičajen uslov, a isti ne garantuje da bi restaurator započinjanjem studija, ne i njegovim završavanjem, dostigao potreban nivo znanja i iskustva koja su potrebna za izvršenje predmeta ove nabavke. Nadalje, postavlja se pitanje zašto baš 7, a ne 5 ili 10 izvršenih restauracija”, ističu u BUM-u.

Sveto trojstvo kroz istoriju, izvor: gradsubotica.co.rs

Sveto trojstvo kroz istoriju, izvor: gradsubotica.co.rs

Interesantno je da je vlasnica firme “Restauro” Karolina Biači, kao mlada stručnjakinja, započela svoje doktorske studije prošle godine u Mađarskoj. Samim tim, kao doktorantkinja i vlasnica firme ispunila je jedan od navedenih specifičnih uslova. Ona je uredno dostavila i dokumentaciju koja potvrđuje da firma ispunjava sve ostale specifične uslove, počevši od učešća na konferencijama do objavljenih stručnih radova.

„Da su ova pitanja postavljena naručiocu u toku postupka, morala bi biti otklonjena, a na isto bi im ukazala i Komisija za zaštitu prava da je podnet zahtev za zaštitu u zakonom predviđenom roku“, navode iz BUM-a.

Karolina Biači kaže za VOICE kaže da u vezi sa uslovima konkursa ona nije nadležna. „Naručilac poslova, verovatno u saradnji sa nadležnim institucijama, procenio je šta je najbitnije kada je reč o ovakvom poslu. To je evidentno da je reč o složenom procesu koji zahteva i analizu, kao i više znanja od kamenorezačkih poslova“, rekla je Biači.

***

Raniji poslovi

Interesantno je da je izvršilac poslova, firma „Restauro“, registrovana samo pola godine pre raspisivanja tendera. Prema podacima Agencije za privredne registre, „Restauro“ je registrovan sredinom avgusta 2014. godine. Iako je reč o novoj firmi, vlasnici Karolini Biači ovo nije prvo preduzeće. Naime, preko firme „Idolti“, koja je registrovana u Mađarskoj, već je dobijala restauratorske poslove u Srbiji. Zanimljivo je da pomenuta firma iz Mađarske, prema službenoj evidenciji Nacionalnog registra preduzeća u Mađarskoj, postoji još od 1995. godine, kada se bavila poslovima osiguranja. Za ovih 20 godina postojanja ista firma promenila je nekoliko puta svoju delatnost, pa se tako bavila i brokerskim poslovima, prodajom kompjutera i softvera na malo, prodajom kućnih aparata, organizovanjem konferencija, onlajn prodajom, prodajom knjiga i odeće itd. Preorijentisanje firme ka umetnosti, prema službenim podacima, desilo se 11. februara 2014. godine, kada je osnovna delatnost promenjena u restauraciju umetničkih dela i zgrada, i to usred procesa restauracije skulpture po narudžbini Gradskog Muzeja u Subotici.

***

 

Spomenik na čekanju

Rok za završetak prve faze radova na spomeniku bio je 15. maj, a prema prvim planovima do tada je stub koji čini osnovnu konstrukciju trebalo da bude postavljen pored Gradske kuće, a poslednji deo, odnosno sama skulptura “Sveto trojstvo”, do sredine avgusta. Međutim, stub još uvek nije postavljen zbog kašnjenja u proceduri javnih nabavki, koje je rezultat rascepkanog procesa restauracije i postavljanja spomenika. Situaciju dodatno komplikuje apsurdna situacija u kojoj umetnik koji treba da garantuje kvalitet radova nema kontrolu nad samim postavljanjem, jer nije on zadužen za izmeštanje spomenika. Međutim, ovakva situacija nije sprečila NSM i Grad da proces rasparčaju. A osim pitanja garancije trajnosti radova, postavlja se još nekoliko pitanja u vezi sa vraćanjem spomenika.

Restauracija spomenika

Restauracija spomenika

Naime, dok je poslove izmeštanja i restauracije dobila zanatska firma “Restauro” iz Nove Crnje, sklapanje i vraćanje spomenika na trg pored Gradske kuće još uvek je pod znakom pitanja, jer se na tender koji je raspisala Direkcija za izgradnju grada Subotice niko nije prijavio. Zbog ove situacije, to javno preduzeće je raspisalo javnu nabavku za radove u pregovaračkom postupku, bez objavljivanja javnog poziva za podnošenje ponuda. Ovo znači, da Direkcija sama procenjuje koju firmu će pozvati da podnese svoju prijavu, odnosno sa kojom će voditi pregovore o ovom poslu. Prema propisima, Direkcija koja je pokrenula pregovarački postupak u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, imala je obavezu da objavi dokumente u vezi sa tim procesom.

„Međutim, na portalu javnih nabavki nisu postavili dokument koji se zove Obaveštenje o pokretanju pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva, tako da se ne zna sa kim će pregovarati u ovom postupku”, navode u organizaciji Društvo protiv korupcije iz Zrenjanina.

„Proces restauracije će ovih dana biti završen. Problem je što je sam rad rasparčan. Kao stručnjakinja, ja sam u teškom položaju jer moram da garantujem za kvalitet radova, a da pritom nisam direktno nadležna za postavljanje spomenika. Kakav god da bude ishod tendera, mi svakako moramo biti uključeni u finalizaciju rada“, kaže Karolina Biači.

Na naše pitanje zašto je NSM preuzeo obavezu da delom finansira restauraciju ovog spomenika, u toj instituciji su naveli da je Savet početkom 2013. godine dobio poziv od Grada Subotice da predloži podizanje novih spomenika ili akcije u vezi sa postojećim skulpturama. Tada je NSM predložio da se „Sveto Trojstvo“ restaurira i da se spomenik vrati na njegovu prvobitnu poziciju u gradu. „Nacionalni savet Mađara sve poslove je obavio u skladu sa uslovima nadzornih organa grada“, navode u pismenom odgovoru.

***

Dokumenti tek uz intervenciju poverenika

nsmNovinarima VOICE-a NSM mesecima nije dostavio dokumentaciju u vezi sa javnom nabavkom, pozivajući se na to da oni nisu u obavezi da tako nešto urade jer se „na njih ne odnosi Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja“, iako je reč o javnoj instituciji. Predložili su samo uvid u dokumente a ne i dostavljanje istih. Tek nakon intervencije poverenika za pristup informacijama od javnog značaja, nakon više od tri meseca, NSM je dostavio kopije traženih informacija.

***

 

Potez Subotice da prepusti ove značajne poslove drugim institucijama nije najbolje rešenje, navodi Žolt Đulai iz organizacije „Nasmeši se Subotici“, koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa grada.

„Nacionalni savet Mađara je u u proteklim godinama na neki način preuzeo više objekata koji su u vlasništvu svih Subotičana, kao što je na primer Sinagoga. Smatram da nije loše ako se NSM zalaže za restauraciju i za obezbeđivanje sredstava za obnovu spomenika, ali nikako nije dobra ideja da oni budu i sprovodioci tih postupaka. Ovo mora da bude zadatak grada“, kategoričan je Đulai.

Kako nam je rečeno u restauratorskoj radionici, predlog da spomenik bude u septembru postavljen vrlo je problematičan, jer sam posao zahteva više od mesec i po dana. Ali, navodi Karolina Biači, u ovakvim poslovima „dešava se da dođe do pomeranja rokova“.

 

Izvor: Norbert Šinković (VOICE)

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“VOICE: GOLGOTA „SVETOG TROJSTVA“ U SUBOTICI”

Mali Perica says:

Eto, priznajem, mene ste ubedili ali…

Nije mi jasno zašto gubite vreme sa “tričavih” 3,5 miliona dinara kada u ovom gradu imate nekoliko eklatantnih primera sumnjivih kombinacija u kojima su direktno prozivani neki ljudi bliski NSM, odnosno SVM?

Na primer, podsetiću vas, za još uvek nerasvetljen slučaj “Minerve”. Kako je došlo do kupovine i prodaje tj. zamene za poslovne prostore, pa privođenje objekta “Minerve” današnjoj nameni? Reč je, takođe, o nestalim milionima – ali evra – budžetskih sredstava!

Vratite se malo unazad, pa analizirajte i slučaj Robnih rezervi. Bože, kako je to brzo zataš… zaboravljeno. Jedan brat direktor RR, a drugi brat “budža” u APV, a oboje priklonjeni uz večito (u ovom gradu) vladajući SVM

P.S. želim vam uspešnu borbu protiv vetrenjača 🙂

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.